NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Recupel vernieuwt contracten voor het transport van afgedankt elektro en lampen

Recupel vernieuwt contracten voor het transport van afgedankt elektro en lampen

Na een tenderprocedure kent Recupel diverse transportopdrachten toe aan R.app.el, Retrival, SOFIE, De VreeseLogistic en BD Logistics vanaf 1 oktober 2024. 

Recupel organiseert de inzameling, het transport en de verwerking van afgedankt elektro en lampen in België. Binnen dit kader is één van de opdrachten van de vzw om de ophaling en het transport van deze apparaten op een milieuvriendelijke en efficiënte manier te organiseren. Vorig jaar werd in totaal 127.852 ton elektro en lampen ingezameld. 85% van dat volume werd ingezameld via het eigen logistieke inzamelnetwerk van Recupel. Om dit te organiseren, duidt Recupel verschillende partners aan, die na een tenderprocedure worden geselecteerd. 

In 2023 lanceerde Recupel een tenderprocedure voor de fijnmazige inzameling van elektro, lampen en rookmelders en de superfijnmazige inzameling van klein elektro en lampen. Daarnaast werd per provincie een transporteur aangeduid voor Recupel Pick-Up, een gratis ophaalservice van huishoudelijk elektro van bedrijven. Na het doorlopen van deze strikte tenderprocedure, goedgekeurd door de regionale overheden, werden de opdrachten toegekend aan: 

  1. R.app.el: voor de fijnmazige inzameling van elektro1 en de Recupel Pick-Up service in Waals-Brabant. 
  2. Retrival: voor de fijnmazige inzameling van elektro en de Recupel Pick-Up service in Namen, Henegouwen en Luxemburg. 
  3. SOFIE: voor de fijnmazige inzameling van elektro en de Recupel Pick-Up service in Luik. 
  4. De Vreese Logistic: voor de fijnmazige inzameling van elektro en de Recupel Pick-Up service in Oost- en West-Vlaanderen. 
  5. BD Logistics: voor de fijnmazige inzameling van elektro en de Recupel Pick-Up service in Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest; voor de inzameling van lampen en rookmelders2, en de superfijnmazige3 inzameling van elektro en lampen op het hele Belgische grondgebied. 

De verschillende contracten gaan in vanaf 1 oktober 2024 en zullen een duurtijd hebben van 3 jaar (tot en met 30 september 2027). 

Objectieve criteria 

In samenspraak met de regionale overheden worden objectieve criteria bepaald voor de tenderprocedure, zoals prijs, kwaliteit en milieuperformantie. Nieuw in deze tenderprocedure is dat een criterium werd toegevoegd om selectie op hergebruik te faciliteren. 

“In lijn met de nieuwe missie en visie van Recupel stimuleren en faciliteren we waar mogelijk het hergebruik van afgedankt elektro. Daarom willen we de kringloopwinkels waarmee we samenwerken een betere toegang geven tot de stroom elektro door een goede samenwerking met de transporteurs op te zetten. Sommige apparaten werken nog, maar worden niet meer gebruikt, andere kunnen met een kleine herstelling opnieuw in het hergebruikcircuit worden gebracht. Hoe meer we samenwerken, hoe meer apparaten een tweede leven kunnen krijgen. En dat is goed voor het milieu!” zegt Eric Dewaet. 

1Bij een fijnmazige inzameling van elektro haalt de transporteur toestellen op bij de verschillende inzamelpunten van Recupel (vb. recyclageparken, distributie) en brengt die naar een centrale plaats (of “overslagstation”) alvorens de toestellen in bulk worden afgevoerd naar een verwerker door een andere transporteur.

2 Bij een fijnmazige inzameling van lampen en rookmelders haalt de transporteur de toestellen op bij de verschillende inzamelpunten van Recupel (vb. recyclageparken, bedrijven) en brengt die naar een centrale plaats (of “overslagstation”). Vervolgens transporteert hij zelf de lampen en rookmelders in bulk naar een verwerker.

3 Bij een superfijnmazige inzameling brengt de transporteur de RecyclePunt-modules voor klein elektro en lampen naar een centrale plaats alvorens de toestellen in bulk worden afgevoerd naar een verwerker door een andere transporteur.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details