NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Van luier naar grondstof

Van luier naar grondstof

Gebruikte luiers recyclen tot straatmeubilair of bloempotten? En dan ook nog een ton CO2 besparen? Elsinga BV bewijst dat het kan. Op het terrein van ARN BV is het nieuwste initiatief op het gebied van circulaire economie in gebruik genomen: het recyclen van gebruikte baby- en incontinentieluiers. Met dank aan een financiële impuls van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de duurzame energie- en innovatiesubsidie (DEI+) van de Rijksoverheid.

Eerst worden de gebruikte luiers in het voedingssysteem gebracht, waarbij een verkleiner de luiers vermaalt.

Luiers vormen een hoofdbestanddeel in huis­houdelijk restafval van gezinnen met jonge kinderen en van senioren. En komen daarnaast op grote schaal vrij bij instellingen voor de gezondheids­zorg. Elsinga heeft een methode gevonden om dit probleem op te lossen. Samen met ARN en de naastgelegen rioolwaterzuivering van Waterschap Rivierenland wordt op een duurzame manier luierafval gerecycled.  

Uit de slurry worden de plastic delen gezeefd die hun weg vinden naar de kunststof recyclingindustrie waar het wordt verwerkt tot granulaat om hiervan nieuwe producten te kunnen maken.

40 bar stoom

“Eerst worden de gebruikte luiers in het voedingssysteem gebracht, waarbij een verkleiner de luiers vermaalt”, zegt directeur Willem Elsinga. “Vervolgens gaan de luiers een reactorvat in en worden ze vermengd met slib uit de rioolwaterzuivering. Het mengsel wordt in het vat door middel van 40 bar stoom verhit tot 250 graden Celsius en opgeroerd tot een slurry. De plastic omhulling van de luiers smelt, eventuele restanten van medicijnen worden afgebroken en ziektekiemen gedood. Dat laatste is echt uniek en bij andere luier­recyclingtechnieken niet aangetoond. Na enige tijd wordt de druk van de ketel gehaald, waarna de temperatuur daalt. Hierbij stollen de plastic deeltjes uit de luiers en gaan ze drijven op de vloeistof. Vervolgens wordt het reactorvat geleegd. Uit de slurry worden de plastic delen gezeefd die hun weg vinden naar de kunststof recyclingindustrie waar het wordt verwerkt tot granulaat om hiervan nieuwe producten te ­kunnen maken, zoals planken, straatmeubilair of bloempotten.” 

In een reactorvat worden de luiers vermengd met slib uit de rioolwaterzuivering, verhit en opgeroerd tot een slurry.

Biogas en koek

Ook het organische restproduct wordt volledig hergebruikt. Elsinga: “De slurry, inclusief het bewerkte rioolwaterzuiveringsslib, wordt omgezet in biogas en koek. Biogas wordt ingezet als groene energie, terwijl van de koek compost en ammonium­sulfaat (kunstmest) wordt gemaakt. Zo maken we de cirkel dus rond en besparen we per saldo bijna een ton CO2. In de installatie worden miljoenen luiers verwerkt die op dit moment afkomstig zijn uit ruim 40 gemeenten in Nederland. Dat is toch al zo’n 12 tot 13 procent van alle gemeenten in Nederland.” De installatie is door afvalverwerker ARN gerealiseerd, Elsinga is octrooihouder. “Mede dankzij de duurzame energie- en innovatiesubsidie (DEI+) hebben we deze stap kunnen zetten”, besluit Elsinga. 

Wil je weten of jouw onderneming ook in aan­merking komt voor subsidie? Check het via rvo.nl/subsidies-financiering.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details