NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Van Herwijnen Machinery timmert met Pronar succesvol aan de weg
Sports Direct International PLC werd in 1982 opgericht en is vandaag de dag de grootste verkoper van sportartikelen in het VK met een gediversifieerde portfolio aan lifestyles en merken op het gebied van sport, fitness, mode en lifestyle. Retailer Sports Direct heeft machines van HSM gekocht voor hun hoofdkantoor in Shirebrook om hun afval van 1000 winkels in het VK te beheren. Hier vindt een efficiënte ordening en recycling plaats. Recycling speelt een grote rol binnen de verantwoordelijkheden voor duurzaam ondernemen van de organisatie. De „strikte“ normen voor recycling van het bedrijf betekenen dat op alle winkels in het VK nauwlettend toezicht wordt gehouden om ervoor te zorgen dat er geen kruisverontreiniging optreedt tussen recyclebaar materiaal zoals hout, karton, kunststoffen etc.

img_0267_-kopieren

De feiten

De Facility Manager bij Sports Direct, Martyn Joyce, is al meer dan 14 jaar verantwoordelijk voor het afvalbeheer van het bedrijf. Omdat elke maand tussen de 800 en 1.000 ton karton wordt opgehaald, moet op elk moment zorgvuldig aandacht worden besteed aan dit thema, met name met de grote volumes balen die worden geproduceerd en het risico op kruisverontreiniging van de verschillende afvalmaterialen. De organisatie heeft zijn eigen onderhoudsteam ter plaatse, dat dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse checks uitvoert. Maar er is ook een servicecontract met HSM, die de locatie in Shirebrook elke zes maanden bezoekt voor alle belangrijke onderhoudsbeurten om ervoor te zorgen dat de machines het hele jaar door goed functioneren. img_0304_-kopieren De relatie met HSM heeft meer weg van een „samenwerking“, vertelt Martyn: „We kwamen voor het eerst in contact met HSM toen we onze oorspronkelijke terreinen in Dunstable gingen uitrusten. Ten gevolge van HSM’s kennis van onze speciale eisen voor afvalverwerking installeerden we onze eerste geautomatiseerde machine van HSM. Deze machine leverde een buitengewoon goede service, lang voor onze uiteindelijke verhuizing naar een speciaal gebouwd nieuw distributiecentrum in Newark, Nottinghamshire.“ Een van de belangrijkste doelstellingen voor HSM was een „echt“ inzicht te krijgen in de operationele behoeftes van Sports Direct om oplossingen strategisch te plaatsen zodat afval afkomstig van de winkels of afval dat intern werd gegenereerd ergonomisch en gemakkelijk kon worden verwerkt.

img_0324_-kopieren

De oplossing

Sports Direct kocht zijn eerste balenpers van HSM 2000, die volgens Martyn „zichzelf met de tijd heeft terugbetaald“. Een van de wijzigingen die recentelijk aan dit systeem is doorgevoerd was hoofdzakelijk bedoeld om tot een efficiëntere en duurzamere „geautomatiseerde“ recyclingmethode te komen die de koolstofvoetafdruk van de firma reduceert in plaats van karton plat in open containers plaatst.

Het resultaat

Op de vestiging in Shirebrook staan nu negen geautomatiseerde balenpersen van HSM voor karton en vijf V-Press modellen voor plastic afval. Deze laatsten recyclen elke maand tot 40 ton en zo‘n 480 ton per jaar. Alle balenpersen in het magazijn produceren maandelijks in totaal 2200 balen. img_0285_-kopieren Het populaire instapmodel, de geautomatiseerde balenpers „Mill Size“ HSM VK 4812, heeft een in line transportband als onderdeel van HSM’s ontwerp. Dit zorgde ervoor dat de volledige werkbreedte van de bestaande nivelleerplaten bij Sports Direct werden geoptimaliseerd. Dit heeft een buitengewoon groot laadgebied opgeleverd om sneller te kunnen laden, de capaciteit te vergroten en vooral om werk te besparen, balen hoeven namelijk niet langer met de hand te worden afgebonden. Sommige oplossingen binnen Sports Direct werden verder aangepast om verpakking via een uitwerpopening met mezzanine zwaartekracht mogelijk te maken, zodat twee afvalstromen tegelijkertijd verwerkt kunnen worden. Vanuit logistiek oogpunt wordt elke balenpers aan verschillende locaties in het distributiecentrum toegewezen om voor een grotere productiviteit te zorgen en de stilstand te beperken. img_0307_-kopieren Net als de balenpersen voor karton en kunststof, gaat er elke maand zo‘n 150 ton droog gemengd gerecycled materiaal door de balenpersen van de locatie, voordat ze naar een extern bedrijf worden gezonden dat volgens Martyn „er zo veel mogelijk van probeert te recyclen“. Martyn merkt verder nog op: „De kartonnen dozen die hier worden geproduceerd bevatten geen troep als plastic of nietjes. Daarom hebben we geen problemen ondervonden met de verkoop van onze producten, dankzij hun hoge kwaliteit.“ „Mochten zich complicaties voordoen, dan zal HSM’s ervaren landelijke serviceteam snel reageren. “Met een maandelijkse productie van 2200 balen is onze productiviteit flink toegenomen en is de stilstand van de balenpersen veel lager, omdat deze voortdurend in bedrijf zijn.” Martyn Joyce, vestigingsmanager, Sports Direct

Van Herwijnen Machinery timmert met Pronar succesvol aan de weg

Met Pronar en Sandvik heeft de onderneming voor Nederland het importeurschap van twee hoogwaardige merken, waarmee in een volledig productgamma voor breek- en zeeftoepassingen wordt voorzien.

De eerste Pronar MRW 1.300 enkelwals voorverkleiner in Nederland draait sinds eind vorig jaar bij de VGR Groep .

Het is bewonderenswaardig wat Jimmy van Herwijnen in de laatste 6 jaar met Pronar heeft opgebouwd. Een recyclingman in hart en nieren, die service hoog in het vaandel draagt en ieder moment van de dag bereikbaar is om klanten te ondersteunen. “Dat hoort er in deze branche nu eenmaal bij”, klinkt het realistisch. “We zijn alle dagen aan het zaaien, in de hoop nog verder te groeien. Natuurlijk ben ik trots op wat er tot dusver is bereikt. We hebben alleen al ruim honderd trommelzeven binnen de Benelux draaien en in de eerste drie maanden van dit jaar zijn er vijf afgeleverd. Ons geheim? Kwaliteit leveren, zowel in producten als in service. We zijn heel actief, geven altijd 110% en kenmerken ons verder door een no-nonsense instelling met korte lijnen.”

Van Herwijnen Machinery bestaat sinds 2011 en heeft vanaf juni 2015 een enorme vlucht genomen door de activiteiten uit te breiden met Pronar. Deze Poolse fabrikant bestaat al 30 jaar en voegde in 2013 de eerste trommelzeef toe aan het gamma van tractoren, landbouwmachines en trailers. Inmiddels is een hele lijn recyclingmachines opgetuigd, met naast zeven ook diverse snel- of langzaam draaiende shredders (met enkele of dubbele wals), rupsmobiele transportbanden en compostomzetters. Recent is de eerste Pronar composteermachines in ons land afgeleverd bij Jelle Bijlsma. Daarnaast had VGR Groep een primeur met de Pronar MRW 1.300 enkelwals voorverkleiner en K.V.H. Wegenbouw nam de eerste MRS 1.53 sneldraaier in ontvangst.

Pronar levert voor in de houtrecycling ook een sneldraaier in de vorm van deze MRS 1.53.

STEKKERMACHINES

Van Herwijnen: “Ieder jaar worden wel vier of vijf nieuwe modellen geïntroduceerd, om zo het aanbod nog completer te maken. Op dit moment is Pronar drukdoende om een lijn hybride machines te ontwikkelen, die ook aan een stopcontact kunnen draaien doordat alle hydraulische componenten elektrisch worden aangestuurd. Een 30 meter lange transportband is het eerste hybride type. De vraag naar stekkermachines wordt steeds groter. De MPB 20.55E wordt de eerste volledig elektrische trommelzeef van Pronar. De eerste is verkocht aan Vollering Potgrond, dat al een Pronar trommelzeef en transportband heeft. Het is duidelijk dat de klanten tevreden zijn over ons en het merk Pronar. We zien dan ook vaak dat klanten na hun eerste machine aangeschaft te hebben bij ons terugkeren om wederom een machine bij ons te kopen.”

Sandvik staat niet alleen bekend om de (fijne fractie) schudzeven, maar levert ook diverse soorten puinbrekers (rotor-, kaak- en kegelbrekers).

Pronar trommelzeven zijn volgens Van Herwijnen zo goed dat veel concurrenten het nakijken hebben en ook de verkleiners weten de markt steeds meer te overtuigen. “De machines steken kwalitatief en prijstechnisch dusdanig sterk in elkaar, dat we ruim de helft van alle demo’s winnen. Als importeur staan we in voor goede recyclingmachines, perfecte service en snelle onderdelenvoorziening. De laatste 2 jaar heeft geen enkele klant meer dan één dag stil hoeven te staan! De kwaliteit wordt gewaarborgd door A-merk componenten zoals Danfoss hydrauliek, SKF lagerwerk en motoren van CAT, Deutz of Volvo Penta. In Kerkdriel staan altijd één of twee trommelzeven en een shredder op voorraad om snel te kunnen leveren. Verder voeren we in eigen huis aanpassingen uit om machines geschikter te maken voor specifieke toepassingen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details