NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Ultrafiltratie en actieve kool: een winnende combinatie
Mobiele actiefkoolfilters werden toegevoegd om de resterende gassen te behandelen.

Ultrafiltratie en actieve kool: een winnende combinatie

De Waalse normen voor atmosferische emissies gelden als de strengste in Europa. GDE – Groupe Derichebourgdeed onlangs een beroep op Lybover AIR om zijn metaalshredder in Aubange te laten voldoen aan deze nieuwe emissienormen door middel van bijkomende filtratiesystemen. Lybover’s unieke idee dat ultrafiltratie en actieve kool combineert, naast de bestaande cycloon- en natfilter, behandelt voortaan de emissies van de afzuiging van de shredder. Het zorgt voor een gevoelige verlaging van de emissiewaarden, sommige tot zelfs driemaal lager dan de normatieve grenswaarden. Missie geslaagd.

GDE – Groupe Derichebourgis een van de Europese leiders in de recyclage en terugwinning van ferro- en non-ferroafval. Met een geschiedenis die terugloopt tot 1965 geeft het bedrijf vorm aan de circulaire economie en duurzame ontwikkeling. In 2020 resulteerde dat in bijna 2,8 miljoen ton gerecycleerd materiaal. Dat gebeurt over 85 vestigingen in Europa die een tweede leven geven aan afval door het terug te winnen en materialen opnieuw in het productieproces te integreren. Op de site van Aubange in Wallonië exploiteert GDE – Groupe Derichebourgeen shredder voor schroot van 3.000 pk. Sinds 2018 engageert GDE – Groupe Derichebourg zich om de emissies daar te beperken en te voldoen aan de bijzonder strenge normen die in Wallonië zijn ingevoerd. Het bedrijf klopte daarvoor aan bij Lybover.

In een tweede stap werd een ultrafiltratiesysteem met filtercellen van Lybover partner Keller Lufttechnik GmbH geïnstalleerd om een optimale verwijdering van alle restdeeltjes te bereiken.

Tot 2.000 keer lager dan laagste emissiewaarden

Gezien het gebrek aan ervaring met dergelijk lage drempels werd na een uitvoerige studieronde eerst een proefinstallatie opgezet in 2020 om de vermindering van de emissies te bestuderen. Begin 2021 volgde dan de bestelling bij Lybover voor de installatie en inbedrijfname van een systeem voor de behandeling van atmosferische emissies voor ultrafiltratie en actieve kool, naast het bestaande filtratiesysteem bestaande uit een cycloon- en natfilter. R&D-verantwoordelijke van GDE – Groupe DerichebourgGaylord Renard legt uit voor welke uitdaging ze stonden: “Het bereiken van zulke lage emissieniveaus, tot 2.000 keer lager dan de laagste drempelwaarden in Europa, was een echte sprong in het onbekende, die we dankzij teamwerk hebben kunnen overwinnen.” Na een 3D-scan werd de installatie door het team van Lybover tot in detail uitgetekend en vervolgens ter plaatse gemonteerd en in bedrijf gesteld.

Een project in 2 fasen

De eerste fase van het project bestond uit de installatie van een mouwenfilter ter verbetering van de emissies van een van de aanzuignetten voor de eerste scheiding van afval uit de shredder. Deze eerste fase werd gevalideerd door de resultaten van de emissiemetingen met waarden die aanzienlijk gedaald zijn. We waren op de goede weg. In een tweede stap werd een ultrafiltratiesysteem met filtercellen van Lybover partner Keller Lufttechnik GmbH geïnstalleerd om een optimale verwijdering van alle restdeeltjes te bereiken. Mobiele actiefkoolfilters van partner DESOTEC werden toegevoegd om de resterende gassen te behandelen. “Lybover heeft ons in staat gesteld de dubbele uitdaging aan te gaan om zowel de drempels te respecteren, alsook het zeer strakke tijdschema dat ons werd opgelegd”, vat Renard de pluspunten van de samenwerking samen.

De eerste fase van het project bestond uit de installatie van een mouwenfilter ter verbetering van de emissies van een van de aanzuignetten voor de eerste scheiding van afval uit de shredder.

In recordtijd opgeleverd

Ondanks de uitdagende context waarin de wereldwijde industrie zich bevond als gevolg van de Covid-19 pandemie, werd de deadline voor oplevering gerespecteerd. Dankzij de resultaten van verscheidene emissieonderzoeken kon GDE – Groupe Derichebourg zijn metaalrecyclageactiviteit in zijn vestiging in Aubange optimaal hervatten. De shredder werkt nu met verlaagde emissies waarvan sommige tot driemaal lager liggen dan de normatieve grenswaarden.

In vogelvlucht

 • STAP 1 – De specifieke situatie
  Plaatselijke autoriteiten leggen de werkzaamheden op de site in Aubange aan banden omwille van te hoge emissies. Een nieuwe afzuiginstallatie moet ervoor zorgen dat de site terug kan opstarten.
 • STAP 2- Het unieke idee
  Een combinatie van verschillende filteroplossingen bestaande uit een mouwenfilter, ultrafiltratie en actieve-koolfilters behandelen de emissies van de shredder-afzuiging.
 • STAP 3- Onder onze hoede
  Na een 3D-scan werd de installatie tot in detail uitgetekend en vervolgens ter plaatse gemonteerd door onze eigen monteurs en in bedrijf gesteld door onze technici en projectingenieurs.
 • STAP 4- Eindresultaat
  De shredder kan blijven werken met verlaagde emissies waarvan sommige tot driemaal lager liggen dan de normatieve grenswaarden.

Welke producten
werden ingeschakeld?

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details