NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Uitzendarbeid: hoe als gebruiker de risico’s beperken?
Uitzendkrachten inschakelen houdt voordelen in, maar brengt ook risico’s met zich mee.

Uitzendarbeid: hoe als gebruiker de risico’s beperken?

Uitzendkrachten inschakelen houdt voordelen in, maar brengt ook risico’s met zich mee. Je kunt die als gebruiker niet vermijden, maar wel sterk beperken. Hoe pak je dat het beste aan? Group Casier overloopt enkele cruciale aandachtspunten.

Eerst even uitleggen waarom we het hier niet hebben over de werkgever, maar over de gebruiker. Uitzendarbeid leidt tot een duale situatie:

 • De interimmedewerker sluit de arbeids­overeenkomst af met het interim­kantoor. Dat kantoor is dus officieel de werkgever. Het betaalt onder andere de lonen en draagt de RSZ af.
 • Het bedrijf dat de uitzendkracht inschakelt, is de ‘gebruiker’, soms ook ‘aansteller’ genoemd. In die hoedanigheid is het bedrijf verantwoordelijk voor wat de interimaris doet en ook voor zijn welzijn tijdens de uitvoering van de opdracht.

De verhouding tussen uitzendkracht en gebruiker verschilt dus sterk van de verhouding tussen werknemer en werkgever.

Kwetsbare groep

Bij de bediening van machines vormen uitzend­krachten een kwetsbare groep. Ze worden opeen­volgend geconfronteerd met andere werksituaties en moeten alles aanleren. We illustreren dat met een recent voorval. In een bedrijf dat textielvezel herwint, komt een nieuwe afrolmachine aan uit Spanje. De eerste dagen verlopen niet zo vlot, de machine raakt regelmatig verstopt. De technische ploeg van het bedrijf gaat met de leverancier koortsachtig op zoek naar oplossingen. Bij de zoveelste verstopping probeert de operator, een jonge uitzendkracht, de verstopping uit de machine te trekken. Doordat de machine nog in beweging is, trekt ze zowel de prop als de hand van de operator naar binnen. De operator probeert die hand te bevrijden, maar raakt aan beide handen ernstig verminkt.

Waken over welzijn

Als gebruiker ben je verantwoordelijk voor het welzijn van de interim­mede­werker. Je hebt er dus alle belang bij om de grootst mogelijke zorg te besteden aan onthaal, opleiding, machine- en brandveiligheid. Dat vraagt inspanningen:

 • Geef een onthaalbrochure.
 • Zorg voor een degelijke opleiding.
 • Pas alle nodige veiligheidsprocedures strikt toe.
 • Laat de interimkracht bovenstaande stappen schriftelijk bevestigen, bijvoorbeeld als hij de onthaalbrochure in ontvangst neemt en nadat hij de opleiding kreeg.
 • Stimuleer de motivatie en betrokkenheid van de uitzendkrachten in je bedrijf.

Voordelen en risico’s

Uitzendarbeid is in onze economie een belangrijk gegeven omdat ze meer flexibiliteit toelaat. Geconfronteerd met de wisselvalligheid van de korte termijn zetten we in op wendbaarheid. In sommige sectoren zijn dagcontracten gewoon niet weg te denken. Maar er hangen ook risico’s aan vast:

 • Als de uitzendkracht niet goed geïntegreerd is, verstoort dat de harmonie en betrokkenheid in de teams.
 • Als er te weinig aandacht is voor de veiligheid op de werkvloer, verhoogt de kans op een (ernstig) arbeidsongeval.
 • Als de gebruiker geen deugdelijk beleid voert om de uitzendkrachten te integreren en beschermen, kunnen de bestuurders en zaak­voerders persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Dat kan ook aanleiding geven tot een straf­rechtelijke vervolging.
 • Als de interimaris niet of niet goed gebrieft is, stelt hij mogelijk ongepaste handelingen die de reputatie van de gebruikende onderneming kunnen schaden.

Zonder de nodige aandacht kan werken met interims dus tot een ver­zwaarde aan­sprakelijkheid leiden. De nadelen wegen dan veel zwaarder door dan de voordelen.

Arbeidsongevallenverzekering?

“Dat is toch allemaal verzekerd?” horen we vaak. Het risico op arbeidsongevallen wordt inderdaad gedragen door de arbeidsongevallenverzekering van het interimkantoor, maar:

 • De verzekeraar van het interimkantoor mag zich tegen de gebruiker keren, om alle uitgaven te recupereren. De gebruiker is immers verant­woordelijk voor zelfs de lichtste fout.
 • De gebruiker geniet geen immuniteit, zoals een werkgever. Hij moet in geval van fout of nalatigheid alles terugbetalen.
 • Vergeet dus ook niet het gebruik van interim­krachten te melden aan je BA-verzekeraar!

Conclusie

Een gebrek aan voorzorg kan leiden tot:

 • Voorzienbare schade, wat weigering van tussen­komst kan veroorzaken.
 • Ernstige straffen, met alle gevolgen van dien.

Onnodige belasting van de waardevolle ver­zekerings­dekking. In bepaalde sectoren wordt het almaar moeilijker om een betaalbare aan­sprakelijkheids­verzekering te vinden. Door de risico’s te beperken, vermijd je premie­ver­hogingen of capaciteits­problemen in de toekomst.

Doe als gebruiker dus net dat tikkeltje meer dan wat wettelijk verplicht is. Je kunt je verzekeren tegen onvoorzienbare risico’s, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen, ook als het over risicobeheer bij interimarbeid gaat!   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details