NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Uitvinding maakt werk minder zwaar en draagt bij aan circulaire economie

Uitvinding maakt werk minder zwaar en draagt bij aan circulaire economie

Razendsnel afvalcontainers ontdoen van wielen én vier materiaalstromen scheiden

Innotech Kramer is het bedrijf van Bertus Kramer. Kramer is zelfbenoemd ‘uitvinder op bestelling’. Ieder probleem ontleedt hij nauwkeurig tot de kern om er vervolgens een oplossing voor te verzinnen die voor iedereen te begrijpen en uit te voeren is. Voor de recyclingbranche bedacht hij de WCR Pers: een apparaat waarmee één persoon in slechts 4 seconden het wiel van een kliko/mini-container kan verwijderen én meteen in verschillende materiaalstromen scheidt. Kramer demonstreert zijn vinding op de Vakbeurs Recycling.

Een paar jaar geleden werd de in Den Helder woonachtige Kramer benaderd door een recyclingbedrijf met de vraag of hij iets kon verzinnen om het recyclen van plastic rolcontainers makkelijker en duurzamer te maken. Want voorheen kostte het verwijderen van de wielen en de as van de container veel tijd en fysieke inspanning. Het was bovendien niet zonder gevaar. “Ook verdwenen de wielen vaak in de verbrandingsoven, terwijl die met de WCR Pers ook economisch prima gerecycled kunnen worden”, legt Kramer uit.

Met de door hem bedachte en ondertussen gepatenteerde WCR Pers is er nog maar één persoon nodig voor het verwijderen van de wielen én het scheiden van de verschillende materialen van de container. En dat alles in slechts 4 seconden met één druk op de knop. Kramer: “Dankzij de WCR Pers kunnen alle materialen van de container eenvoudig en met minimale fysieke inspanning van de bediener van elkaar worden gescheiden. Ofwel: maatschappelijk verantwoord ondernemen en economisch voordeel gaan hand in hand.”

De snellere verwerking betekent dat de kostprijs per container flink daalt. Daarnaast kunnen de gescheiden materiaalstromen – kunststof, metaal en rubber -makkelijker afzonderlijk worden verkocht als nieuwe grondstof en dalen de kosten voor restafval.” Nadat de wielen zijn verwijderd kunnen de kunststof bakken simpel in elkaar gestapeld worden om ze af te voeren voor recycling.

Kramer somt nog een paar voordelen op: “Het verwijderen van de wielen van de as en de halve rubberen wielen verlagen het transportvolume met ongeveer 40 à 50 procent, waardoor er minder transportbewegingen nodig zijn. En het werk wordt fysiek een stuk minder belastend.”

Kramer bezuinigde niet op de onderdelen van zijn machine. “Hij moest onverwoestbaar zijn, dus heb ik hem volledig van rvs gemaakt. En alle onderdelen zijn van de beste merken. En ik heb een speciale cilinder laten maken die veel sneller is dan een vergelijkbaar model. Daardoor is de WCR Pers zo snel. Hij knipt met een kracht van 6 ton door de wielen. Ook is het mes van slijtvast staal en die kun je ook nog 12 mm opslijpen.” De pers is leverbaar met een 400V elektromotor of op aanvraag met benzinemotor.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details