NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Transportbanden, de sleutel tot efficiëntie en betrouwbaarheid in recyclage
Stockageruimte van 22.000 m² groot, waar 600.000 m transportband aanwezig is.

Transportbanden, de sleutel tot efficiëntie en betrouwbaarheid in recyclage

Transportbanden spelen een cruciale rol in de recyclagesector, waar ze worden ingezet voor het efficiënt en duurzaam verwerken van verschillende materialen. In deze sector krijgen transportbanden namelijk te maken met ruwe omstandigheden en zware belastingen, wat leidt tot specifieke eisen aan hun ontwerp en functionaliteit.

Transportbanden worden gebruikt in verschillende stadia van recyclageprocessen.

Een belangrijk kenmerk van transportbanden in de recyclagesector is hun aanpasbaarheid. Ze moeten geschikt zijn voor diverse recyclageprocessen en verschillende materialen. Dit vereist flexibiliteit in termen van breedte, lengte, hellingshoeken en snelheid. Bovendien is het essentieel dat deze banden kunnen samenwerken met geavanceerde scheidingstechnologieën, zoals magneten voor het scheiden van metalen, optische sensoren voor het identificeren van plastic of luchtstromen voor het verwijderen van lichte materialen.

Impact- en slijtagebestendig

Het belang van robuuste transportbanden die bestand zijn tegen extreme omstandigheden in de recyclage-industrie kan niet genoeg benadrukt worden. Daarvoor bestaan transportbanden van kunststof en rubber met scheurbestendige weefsels en juiste treksterktes, geschikt voor verschillende soorten recyclageprocessen. Ook transport­banden die ontworpen zijn om te voldoen aan de eisen van chemische weerstand, vlam­vertraging, olie­bestendigheid, snij- en slijt­vastheid kunnen niet meer weg­gedacht worden. Deze banden worden gebruikt in verschillende stadia van recyclage­processen, zoals het transporteren van huis­houdelijk afval, sorteerprocessen, afvalscheiding, en het verplaatsen van bulkmaterialen.

Transportbanden van kunststof en rubber met scheurbestendige weefsels en juiste treksterktes zijn geschikt voor verschillende soorten recyclageprocessen.

Oplossingen voor uitdagend transport

Ralf van Wieringen, Area Manager Noord bij REMA TIP TOP TSN: “Een heel belangrijke en specifieke band voor de recyclagesector is de ripstopband. Daar zitten staaldraadjes in, over de volledige breedte van de band. Dat is om lengtescheuren tegen te gaan. Ze kunnen ook heel wat impact hebben en zijn speciaal voor in bunkers, als materiaal ingestort wordt. Daar hebben we ook de ‘solid woven’ band voor. Ze bestaan uit een of meerdere lagen dik geweven weefsel, gemaakt uit polyester, nylon of katoen versterkt met rubber of kunststof.” Een ander type zijn rubber chevron transportbanden. Deze banden hebben een uniek profiel dat lijkt op zigzagpatronen en bieden verschillende voordelen, zoals een verhoogde grip, preventie van morsen, en duurzaamheid. Ze zijn met name handig voor het verplaatsen van materialen over oneffen terrein of bij het omhoog transporteren van ladingen. “Wij bieden daarvoor een absoluut topmerk aan”, gaat van Wieringen verder. “Bij REMA TIP TOP DBP ChevronTECH worden verschillende chevronpatronen op de bovenplaat gevulkaniseerd om transport onder een hoek van 16° tot 35° mogelijk te maken.”

ChevronTech transportbanden hebben een uniek profiel dat lijkt op zigzagpatronen en bieden verschillende voordelen.

Vijf decennia van transportbandexpertise en service

“We leveren eigenlijk alles wat met transport­banden te maken heeft, behalve de volledige constructie”, benadrukt van Wieringen. “Dat laatste laten we aan onze klanten, de echte machine­bouwers, over. Leveren en monteren van transportband­componenten, daar zetten we heel hard op in. Inclusief de service, natuurlijk. Daarvoor hebben we niet minder dan 60 mensen 24/7 actief. We opereren ook vanuit vijf vestigingen. Onze stockageruimte is een hal van 22.000 m² groot, waar een indrukwekkende 600.000 m transportband aanwezig is. Optimale beschikbaarheid. Klaar om geleverd te worden over heel Nederland. Bovendien wordt TSN (Transportbanden Service Nederland) 50 jaar. Combineer dit met een mondiaal grootgewicht als REMA TIP TOP, en je weet dat we een karrenvracht knowhow in huis hebben.”

In de recyclagesector krijgen transportbanden te maken met ruwe omstandigheden en zware belastingen.

Maximaliseren van bedrijfszekerheid

In de recyclagesector is bedrijfszekerheid pri­mor­diaal. Een manier om dat te realiseren is slijtage van transport­banden tegengaan, om zo de levens­duur van een installatie te verlengen en te opti­maliseren. Dat doe je door:

  • het regelmatig schoonmaken van alle bewegende en draaiende onderdelen;
  • preventief onderhoud, om grootschalige slijtage te voorkomen;
  • een dagelijkse inspectie van de transportband;
  • bandafschrapers te gebruiken, om ophoping van vuil en materiaal te voorkomen;

ervoor te zorgen dat de transportband technisch in orde is, inclusief de bandspanning, juiste uitlijning, soepel lopen van rollen en keertrommels, en het gebruik van het juiste type transportband voor de specifieke toepassing.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details