NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Synergie tussen spaanplaatproductie en houtafvalverbranding
Afvalhout dat niet verder gerecycleerd kan worden, gaat A&S Energie energetisch valoriseren. Het zorgt dan voor de warmte en elektriciteit die nodig is om nieuwe spaanplaten te maken, zoals in Wielsbeke al gebeurt.

Synergie tussen spaanplaatproductie en houtafvalverbranding

A&S Energie, een samenwerking tussen Aspiravi en Unilin, tekent voor de realisatie en sluit hiermee aan bij de vestiging van Unilin (Vielsalm) die gebruik zal maken van de warmte en de elektriciteit die geproduceerd zullen worden. Beide partijen zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe. Ze willen het bewezen concept uit Oostrozebeke en Wielsbeke nu ook neerplanten in Wallonië. “De synergie van een productiebedrijf dat A-en B-hout nodig heeft en een energiebedrijf dat niet-recylceerbaar B-hout als brandstof kent, levert mooie resultaten op”, vat plant manager Steven Vandenbulcke van A&S Energie samen.

Steven Vandenbulcke: “Voor de aanvoer kijken we niet heel ver. De sterkte van dit concept ligt net in de lokale aanpak.”

Als alle vergunningen rond raken, zal volgend jaar in Vielsalm de bouw starten van de nieuwe groene energiecentrale met een thermisch ingangsvermogen van ongeveer 100 MW. Ze wordt opgebouwd, vlakbij de nabijgelegen site van Unilin. “Momenteel is de detailstudie nog bezig, maar we verwachten op jaarbasis ongeveer 180.000 ton niet-recycleerbaar afvalhout te verwerken, wat ongeveer 120.000 MWh aan groene warmte en ongeveer 180.000 MWh aan groene elektriciteit kan opleveren. We vertrekken vanuit deze cijfers, maar in het ontwerp zal nog een en ander verder geoptimaliseerd worden”, aldus Vandenbulcke. A&S Energie, de joint-venture tussen Aspiravi en Unilin die achter de nieuwe verbrandingsinstallatie zit, wil hiermee het beproefde concept uit Oostrozebeke en Wielsbeke kopiëren naar Vielsalm. “Onze filosofie sluit rechtstreeks aan bij wat Europa en Vlaanderen willen: het gebruik van primaire grondstoffen beperken door in te zetten op recycleren. Daar legt ligt in eerste instantie echt de focus, zoveel mogelijk materiaal recupereren voor de productie van spaanplaten. Afvalhout dat niet verder gerecycleerd kan worden, gaan we dan energetisch valoriseren. Het zorgt dan voor de warmte en elektriciteit die nodig is om nieuwe spaanplaten te maken.”

A&S Energie, de joint-venture tussen Aspiravi en Unilin die achter de nieuwe verbrandingsinstallatie zit, wil het beproefde concept uit Oostrozebeke en Wielsbeke kopiëren naar Vielsalm.

Lokale aanvoer, lokaal gebruik

Hergebruiken van houtafval is dus prioriteit nummer één. Enkel end-of-life afvalhout zal zijn weg vinden naar de nieuwe energiecentrale. A&S Energie zorgt er ook voor dat de scheiding tussen recycleerbaar en niet-recycleerbaar meet­baar is. En hoewel er steeds meer afvalhout recycleer­baar wordt (door de vooruitgang van de technologiëen), blijft er nog meer dan voldoende niet-recycleerbaarhout over op de markt dat de energiecentrales kan voeden. “Voor de aanvoer kijken we niet heel ver. De sterkte van dit concept ligt net in de lokale aanpak. We kijken vooral naar samen­werkingen met recyclage­parken, sloop­bedrijven, meubel­producenten … in een radius van maximaal om en bij de 200 km rond de houtafvalenergiecentrales. De energie (warmte en elektriciteit) die we produceren zal wel naar Unilin gaan en dan meer bepaald een specifiek proces in de productie dat om stoom vraagt.  De geproduceerde elektriciteit zal deels door Unilin verbruikt worden en het overige deel zal geïnjecteerd worden op het openbare elektriciteitsnet.” Er blijft echter nog voldoende warmtecapaciteit over. A&S Energie wil kijken hoe het hier in de toekomst bijkomende projecten en samenwerkingen rond kan opzetten. “Bijvoorbeeld voor de aanleg van een warmtenet naar bedrijven in de buurt”, voegt Vandenbulcke nog toe.

Hergebruiken van houtafval is dus prioriteit nummer één. Enkel end-of-life afvalhout zal zijn weg vinden naar de nieuwe energiecentrale van A&S Energie in Vielsalm.

Lokale jobs

A&S Energie gaat er prat op dat het nieuwe project ook voor lokale werkgelegenheid zorgt. Vandenbulcke: “De rechtstreekse tewerkstelling in de nieuwe energiecentrale is goed voor 25 mensen. Indirect komen daar nog 75 à 100 jobs bij. Het mooie aan zo’n project is ook de diversiteit van profielen die worden  aangetrokken. Het zijn heus niet allemaal ingenieurs die hier aan de slag kunnen. Er is ook nood aan heftruckchauffeurs, operatoren voor sorteerinstallaties, medewerkers die waken over de kwaliteit van de houtvoorbehandeling … “ In totaal gaat het om een investering van om en bij de 100 miljoen euro. Financiële steun onder de vorm van Groenestroomcertificaten is een absolute noodzaak om het project te kunnen realiseren. “Een belangrijke bedenking die ik hierbij wens te maken is dat mensen vaak vergeten dat de klassieke energiecentrales ook de nodige subsidies krijgen om gebouwd te kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe gascentrales die er moeten komen om de kernuitstap op te vangen. Ons project reikt dan een groen en duurzamer verhaal aan. Een verhaal van zoveel mogelijk recycleren en enkel het niet-recycleerbare afvalhout verbranden”, besluit Vandenbulcke.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?