NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Studie- en adviesbureau kent wetgeving als zijn broekzak

Studie- en adviesbureau kent wetgeving als zijn broekzak

Complexe regelgeving rondom sloopprojecten is veel bedrijven een doorn in het oog. Het leidt af van de corebusiness. Studie- en adviesbureau Profex kent het wetboek als zijn broekzak en zorgt dat een sloopproject vlekkeloos kan verlopen. Door zijn juridische kennis, kan het bovendien geld besparen voor zijn klanten.

Niets is zo veranderlijk als het weer en de wetgeving. Op 1 januari dit jaar werd de overgangsmaatregel bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de afbraak gebouwen onverwachts met twee jaar verlengd. Daarna moeten vergunningsaanvragen voor bepaalde gebouwen voorzien zijn van een uitgebreid sloopopvolgingsplan. In dit plan worden alle afvalstoffen van een gebouw in kaart gebracht en aanbevelingen gegeven voor de selectieve sloop. Het plan moet door een neutrale partij worden opgesteld. Tevens dient voor alle sloopwerken een destructieve asbestinventaris te worden opgesteld. Dit is een simpele uitleg van een complexe wet. “Er bestaat bij veel bedrijven dan ook onduidelijkheid over de details”, vertelt Seppe Van der Stoelen van studie- en adviesbureau Profex dat sloopopvolgingsplannen en asbest-inventarissen opstelt en advies verstrekt.

Complexiteit wetgeving neemt toe

De sloop- en bouwsector ziet de wet- en regelgeving elk jaar complexer worden. Waar men vroeger met een paar avondopleidingen op de hoogte kon blijven, heeft men daar nu bijna een dagtaak voor nodig. En dit leidt sterk af van de corebusiness. Om door de bomen het bos te kunnen zien, gaan bedrijven te rade bij Profex. Profex legt zich toe op de wet- en regelgeving en zorgt ervoor dat het sloop- en/of bouwproces vlekkeloos kan verlopen. Het expertenteam bevat onder andere milieucoördinatoren, bodemspecialisten, asbestdeskundigen en veiligheidsadviseurs. Op een moment dat een nieuwe wet van kracht wordt, volgen de deskundigen een opleiding, waardoor men altijd op de hoogte is van de jongste eisen en regels. Door hun aanwezigheid in diverse netwerken zijn de consultants bovendien al op de hoogte van nieuwe aankomende wetgeving. Zo kunnen zij vooraf de gevolgen inschatten voor hun klanten en hierop anticiperen. Een vooruitstrevende en probleem-oplossende aanpak die hen sterk typeert.

Pro-actieve benadering loont

“Maar wij gaan soms ook verder dan de huidige wet vereist”, zegt Van der Stoelen. “Zo brengen wij bijvoorbeeld het hergebruikpotentieel in kaart bij het opstellen van een sloopopvolgingsplan. Als wij in een gebouw bijvoorbeeld vijf mooie eiken deuren aantreffen die geld kunnen opbrengen of oude bakstenen die makkelijk hergebruikt kunnen worden, geven wij dat aan.” Het studie- en adviesbureau is ook perfect op de hoogte van bestaande subsidiemogelijkheden. “Als bedrijven samenwerken met OVAM en afvalintercommunales kunnen ze een flinke korting krijgen op de inname van asbest. Waar een container van 12 m³ vaak tussen de 1.000 en 1.500 euro kost, dalen deze kosten tot 150 euro voor dezelfde container”, geeft Van der Stoelen een voorbeeld.

Kennisnetwerk

Profex is een merk van United Experts, een kennisnetwerk dat bedrijven met diverse expertises en complementaire skills samenbrengt. De adviesgroep heeft ruim 230 mensen in dienst en tientallen kantoren over heel Vlaanderen en Wallonië. Door dit uitgebreide netwerk is de afstand tot de klant altijd kort. Door zijn proactieve houding zag Profex zijn klantenportfolio de afgelopen jaren sterk stijgen. Synergie binnen het kennisnetwerk van United Experts, kan klanten veel kostenvoordelen opleveren.  “Als ik bij een sloopproject ga kijken, vraag ik altijd door. Zo kunnen wij ook adviseren in bodemsanering en een ECP- en EPB-rapport opstellen”, besluit de gedreven Van der Stoelen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details