De recyclagesector wordt nog te veel gezien als een mannenwereld. Niks is minder waar. Meer en meer vrouwen vinden een job en een plaats in de wereld van afvalinzameling en -verwerking. En we stellen ze graag uitgebreid aan u voor. In elke editie laten we een vrouw uit de sector aan het woord over haar job en wat die precies zo fijn maakt. Het woord is deze keer aan Hilde Goovaerts, sustainability director bij Campine.
Hilde Goovaerts koos nooit voor de meest evidente weg. Van Latijn-Grieks in het middelbaar ging het naar burgerlijk ingenieur materiaalkunde. “Hoe meer ze me op andere gedachten probeerden te brengen, hoe meer vastberaden ik werd om te bewijzen dat ik het kon. Wat me aantrok in materiaalkunde is de diepgang die ik erin terugvond. De verscheidenheid aan materialen die we bestudeerden was misschien nog beperkt, maar we leerden er op een frisse manier naar zaken kijken. Wat zijn de volgende stappen? Hoe kunnen we weer verbeteren? Dat probeer ik ook altijd in mijn job te leggen.”
Eerst in de hightech omgeving van Philips die ze 22 jaar geleden al verruilde voor de hoogoven van Campine. “Omdat ik hier een hele speeltuin aan techniek ter beschikking kreeg. Bovendien was Campine toen al bezig met de recyclage van lood. Een verhaal van afval herwinnen waar de investeerders sterk in geloofden en ik ook. Ik ben fier dat ik daaraan mee kan schrijven. Samen met het hele team kijken we hoe we steeds verder kunnen gaan in het recupereren van materialen en het vinden van nieuwe toepassingen voor onze eigen nevenstromen. We kunnen het ons als maatschappij niet meer permitteren om het niet te doen.”
Ook als sustainability director zit ze eigenlijk nog steeds ondergedompeld in techniek. “Om onze CO2-voetafdruk verder te verlagen, moeten we nu eenmaal nieuwe processen creëren. Campine ligt te midden het groen, daar willen we mee helpen zorgen voor dragen. We mogen de volgende generaties niet opzadelen met problemen die we vandaag veroorzaken. Het is aan ons nu om oplossingen te bedenken. Samen. Want ik geloof heel hard in de kracht van teams en hoe iedereen daar zijn rol in te spelen heeft, van de man of vrouw aan de oven tot de manager. En hoe we net met onze verschillen elkaar sterker kunnen maken.”