NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Slimmere stofbeheersing met duurzame werking

Slimmere stofbeheersing met duurzame werking

Conventionele systemen voor stofbehandeling hebben een groot nadeel. Ze verbruiken enorm veel water. De werkplaats staat onder water, materiaal en goederen worden nat. Dat moet beter dachten Elsie Haertjens en Gil Jhek, zeker gezien waterschaarste ook in deze contreien vaker voorkomt. Zij verenigen sinds dit jaar hun expertise in Nebula Projects. Een nieuw bedrijf, maar één met een uitgekiend slim systeem dat met hoge druk stofvorming heel gericht bestrijdt en zich aanpast aan de omstandigheden. Het resultaat? Slechts een fractie van het waterverbruik waardoor deze stofbehandelingsoplossing zich snel terugbetaalt.

De wereld is in volle verandering. Door de klimaatveranderingen duiken de laatste jaren steeds meer problemen van waterschaarste op. Bovendien is de beschikbare grond niet onuitputtelijk. Wonen en werken zijn steeds dichter met elkaar verweven. Willen recyclagebedrijven geïntegreerd blijven in hun omgeving, zullen ze sowieso nog meer aandacht voor stofbeheersing moeten hebben. Dat maakt vandaag al vaak deel uit van de checklist voor het vernieuwen van een milieuvergunning. Maar dan moeten die stofbeheersingssystemen ook ecologisch en duurzaam werken, wat nu vaak het geval niet is. “Dit raakvlak is de bestaansreden voor Nebula Projects”, vertelt eigenaar Elsie Haertjens. “Met onze ervaring in stofbehandeling zijn we op zoek gegaan naar een systeem dat het anders en beter kan dan wat er vandaag op de markt is. Dat hebben we gevonden en we staan nu met volle goesting te trappelen om er tegenaan te gaan en recyclagebedrijven te ondersteunen met onze oplossing en expertise.”

3_0001-kopieren

Met een stofbeheersingssysteem dat slim en duurzaam werkt, wil Nebula Projects het verschil maken.

 

Voordelen van misting

Die oplossing van Nebula Projects bestaat uit een systeem dat werkt onder hoge druk. “Door water onder hoge druk door onze speciaal ontwikkelde robuuste nozzles (doorgang van 0,2 tot 0,7 mm) in rvs te sturen, creëren we miljoenen kleine druppels. De microdruppels vangen de stofpartikels, ze verzwaren de partikels en laten deze neerslaan, zonder dat de materie of de grond nat wordt”, legt Gil Jhek uit. Deze oplossing heet misting. Prof. Gerrit Van Daele van de UGent vat de voordelen samen. “De mistdruppeltjes nemen vrij rondzwevend stof op en slaan dit neer. Gevolg: tot 90% reductie van stof. Dat is goed nieuws voor de werknemers die in een gezonder klimaat kunnen werken. En het vermijdt ruzie met de buren die misschien wegens stofhinder een klacht kunnen neerleggen. De vaste en mobiele installaties van Nebula hebben als bijkomende troef dat ze brandvertragend werken.” Tot zo ver de theorie. Ook in de praktijk bewijzen de installaties van Nebula zich al. Op de foto’s is deze werking te zien bij Wegenbouw Ivan Vuylsteke uit Meulebeke.

4-kopieren

Nebula is overtuigd van de meerwaarde van zijn systemen om recyclagebedrijven een efficiënte stofbehandeling op maat van hun site te geven.

 

Elke liter water optimaal inzetten

De naam van het bedrijf is overigens niet toevallig gekozen. Nebula is de metrologische term voor nevel. “Door misting toe te passen voor stofbehandeling kunnen recyclagebedrijven elke liter water optimaal inzetten. Voor Nebula Projects was het dus van belang om over een slim systeem te beschikken. De grote uitdaging aan stofbeheersing is immers de impact van de wisselende weersomstandigheden. Wij werken daarom aan de hand van sensoren die voelen wat er verandert in de omgeving en de werking van het systeem er aan aanpassen. Net daardoor is het systeem ook een interessante aanvulling voor de brandveiligheid”, geeft Haertjens mee. “Door die adaptiviteit werkt het systeem alleen maar wanneer het moet en altijd hoe het moet. Dat maakt dat de investering zich snel terugbetaalt.”

1-kopieren

De nozzles zijn robuust gemaakt in rvs en creëren miljoen kleine druppels om het stof neer te slaan.

 

Leren uit ervaringen

Wie duurzaam wil zijn, moet al één oog op de toekomst gericht houden. De oplossingen van Nebula Projects krijgen daarom de nodige intelligentie mee om te leren uit hun ervaringen. “Stofbehandeling werd tot nog toe enkel beoordeeld op het visuele resultaat: is het stof weg? Wij gaan een stap verder gaan en installeren stofbehandelingssystemen van de volgende generatie. Onze oplossingen werken aan de hand van parameters en sensoren om steeds zuiniger te leren werken. Onze vaste stofbehandelings-
systemen  worden aangevuld en geïntegreerd met bestaande systemen, alsook mobiele stofkanonnen en stofnetten”, vult Jhek aan. Nebula Projects heeft dus een duidelijke missie. Haertjens: “We zijn overtuigd van de meerwaarde van onze systemen om recyclagebedrijven een efficiënte stofbehandeling op maat van hun site te geven. We gaan er de komende jaren dan ook vol tegenaan gaan om de referentie te worden in stofbeheersing.” Hun veerkracht hebben ze in elk geval al bewezen. Toen corona de economie verlamde, pasten ze hun oplossing aan om een mobiel apparaat te creëren dat ook op moeilijk bereikbare plaatsen kon desinfecteren in winkels, medische en para-medische lokalen en kantoren.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details