NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Slapend potentieel van 14.000 ton ijzer en 2.000 ton koper ligt onbenut in onze (tuin)huizen
Generatie R zet zich in om de problematiek van grondstoffenschaarste aan te pakken door hun elektrisch tuin- en werkgereedschap door te geven (Re-use), te laten opknappen en herstellen (Refurbish en Repair) en af te danken voor recyclage (Recycle).

Slapend potentieel van 14.000 ton ijzer en 2.000 ton koper ligt onbenut in onze (tuin)huizen

De 4,8 miljoen ongebruikte elektrische tuin- en werkgereedschappen vormen een onbenut potentieel van 14.000 ton ijzer en 2.000 ton koper. Om te verzekeren dat er voldoende grondstoffen zijn voor de huidige en toekomstige generaties, roept Recupel op tot actie. 

Eric Dewaet, CEO van Recupel: “Grondstoffen ontginnen via de klassieke mijnbouw is milieuvervuilend en gebeurt vaak in mensonwaardige omstandigheden. Sommige grondstoffen, die nodig zijn voor elektronica, worden ook schaars. Daarom roepen wij op tot actie. Onze grondstoffen moeten een tweede, derde, vierde … leven krijgen door meer elektro te hergebruiken en door grondstoffen uit defecte toestellen te recycleren. De coronacrisis is een momentum om het anders en beter te doen en meer milieubewuste keuzes te maken. Meer elektro een tweede leven geven via hergebruik, herstel en recyclage moet een gewoonte – ‘het nieuwe normaal’ – worden!” 

4,8 miljoen ongebruikte tuin- en werkgereedschappen = een enorm potentieel 

Tweejaarlijks doet Recupel een onderzoek om te meten hoeveel elektr(on)ische apparaten de Belgen bezitten en hoe ze die afdanken. Uit die bezitsmeting blijkt dat er 4,8 miljoen elektr(on)ische tuin- en werkgereedschappen (zowel nog werkend als defect) blijven liggen. Onder die stoflaag ligt maar liefst 14.000 ton ijzer en 2.000 ton koper ongebruikt en onbenut in de tuinhuizen en de garages van de Belgen. Deze ongebruikte toestellen vormen een enorm slapend potentieel voor hergebruik en recyclage. Het merendeel van die ongebruikte toestellen (84%) werkt nog en kan perfect doorgegeven worden of naar de Kringwinkel worden gebracht. De overige 16% werkt niet meer. Als die naar een inzamelpunt van Recupel worden gebracht, kan 2.196 ton ijzer (het gewicht van 28 volgetankte vliegtuigen) en 320 ton koper (het gewicht van 1,5 keer het Vrijheidsbeeld) herwonnen worden. 

Nieuwe inzamelcampagne: Generatie R 

Het is tijd voor actie en daarom lanceert Recupel een nieuwe inzamelcampagne, Generatie R. Generatie R zet zich in om de problematiek van grondstoffenschaarste aan te pakken door hun elektrisch tuin- en werkgereedschap door te geven (Re-use), te laten opknappen en herstellen (Refurbish en Repair) en af te danken voor recyclage (Recycle).   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details