NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Rookdetectiecamera’s belangrijk onderdeel in totaalconcept brandbeveiliging

Rookdetectiecamera’s belangrijk onderdeel in totaalconcept brandbeveiliging

In de kranten passeren er met regelmaat artikels over branden in afvalverwerkende bedrijven. De vraag van de sector naar technologie met een hoog reactievermogen en een hoge betrouwbaarheid viel niet in dovemansoren. Araani ontwikkelde intelligente en BOSEC gecertificeerde rookdectectiecamera’s die soelaas kunnen bieden. Op voorwaarde tenminste dat ze deel uitmaken van een totaalconcept in brandbeveiliging. Daarom werd een nauwe samenwerking met Siemens aangegaan.

smokecatcher-certified_angle_right-kopieren

Siemens deed een uitvoerige marktstudie om de juiste rookdetectiecamera’s te vinden. De technologische maturiteit van de oplossing (om valse alarmen te vermijden) van Araani en de BOSEC certificatie waren daarin doorslaggevend.

 

Siemens biedt een breed scala aan oplossingen om een performante en betrouwbare brand-detectie en -beveiliging te garanderen. Al enige jaren neemt het ook de rookdetectiecamera’s van Araani op in het totaalpakket waarmee het naar klanten stapt. En daar zijn goede redenen voor. Siemens sales manager Fire Safety & Services Yvan Demunter: “De belangrijkste doelstelling van een performante branddetectie is om een hoog reactievermogen te combineren met een hoge betrouwbaarheid. Hoe snel kan je de brand detecteren zonder te veel valse alarmen te veroorzaken? Deze dubbele uitdaging behoort tot het DNA van Siemens. Je moet beide altijd voor ogen houden, maar de specifieke uitdagingen die de recyclage-industrie met zich meebrengt werpen nog bijkomende drempels op. Vaak begint het met een broeifase, waarin nog geen vlammen te zien zijn. En de hoge plafonds in de meeste loodsen maken dat de rook niet meteen in de detector aan het plafond geraakt. Nochtans is dit het moment om in te grijpen. De BOSEC gecertificeerde camera’s van Araani bieden het antwoord op deze uitdagingen.”

shutterstock_586720352_photo-kopieren

“Je merkt dat de recyclagesector de klik heeft gemaakt. Er komt een steeds groter bewustzijn en professionalisering rond brandveiligheid.”

 

Certificatie belangrijk gegeven voor verzekeraars

Siemens deed een uitvoerige marktstudie om de juiste rookdetectiecamera’s ter aanvulling van zijn portfolio te vinden. De technologische maturiteit van de oplossing (om valse alarmen te vermijden) en de BOSEC certificatie waren daarin doorslaggevend. Araani CEO Pieter Claerhout: “Afvalverwerking is een kapitaalintensieve business geworden door de aanwezigheid van hightech machines en processen. Om nog op een betaalbare manier verzekerd te zijn, moet brandveiligheid top of mind worden van ondernemers in deze sector. Een evolutie die volop aan de gang is. Rookdetectie kan een belangrijk instrument zijn in die strijd. Door de intelligentie die we onze camera meegeven kan hij net die performantie waar de markt om vraagt garanderen. Een BOSEC certificaat bewijst voor alle partijen de betrouwbaarheid van het systeem. Want brandveiligheid is door alle complexe wettelijke normeringen errond een werk van experten geworden.”

5615-kopieren

Pieter Claerhout van Araani: “Door de intelligentie die we onze camera meegeven kan hij net die performantie waar de markt om vraagt garanderen.”

 

Hybride systemen

Toch waarschuwt Claerhout dat ook rookdetectiecamera’s niet zaligmakend zijn. “Het gaat niet zomaar om camera’s aan het plafond te hangen. Je moet nadenken over het scenario en wat er kan gebeuren. Brandveiligheid vertrekt altijd vanuit een risicoanalyse ter plaatse. En die moet echt naar het geheel kijken. Voor elke zone kunnen in functie van de risico’s andere technologische keuzes gemaakt worden. Je hebt immers een totaalconcept nodig om brandveiligheid af te dekken, van detectie tot interventie, van installatie tot onderhoud. En daarom zijn we ook trots dat Siemens onze eerste Platinum partner is. Ze hebben de expertise in huis om overal ter wereld een sluitend concept af te leveren om het brandrisico onder controle te houden.”

img_1886-kopieren

Yvan Demunter van Siemens: “Naargelang de klemtoon die de klant legt kunnen we de camerabeelden integrerentie in een gebouwmanagementsysteem zoals Desigo CC of in een videomanagementsysteem zoals Siveillance. Alle technieken passen dan in één oplossing.”

 

Dubbele integratie voor meer gemoedsrust

Het portfolio van Siemens is opgebouwd rond drie pijlers: detectie, respons en beheer. “Branddetectie gekoppeld aan centrales die op hun beurt de bestrijdingsmiddelen activeren (bijvoorbeeld blussystemen) zijn logische keuzes voor bedrijven. Maar ook die derde stap wordt steeds belangrijker en dat gaat het vooral over software die onder vorm van beheersystemen bedrijven ondersteunt in hun interventiestrategie”, geeft Demunter aan. De rookdetectiecamera wordt als gecertificeerde detector geïntegreerd in Sinteso, het branddetectiesysteem van Siemens. Hierdoor wordt conformiteit met de norm verzekerd, belangrijk voor gebruiker, keuringsinstantie, brandweer en verzekering. Hij krijgt zo meer functionaliteit, comfort en gemoedsrust. Daarnaast zorgen we voor een volwaardige integratie van de videobeelden in het beheersysteem. Dit zal in geval van een incident, de gebruiker toelaten om een alarmverificatie uit te voeren of om de amplitude van het incident ‘live’ waar te nemen – kortom hij wordt ondersteund in het nemen van de juiste beslissingen. Naargelang de klemtoon die door de klant gelegd wordt kan deze integratie in een gebouwmanagementsysteem zoals Desigo CC verlopen of nog in een videomanagementsysteem zoals Siveillance. Alle technieken passen dan in één oplossing.

Meer dan recyclage alleen

Beide partijen werken nu al enige tijd intensief samen. “Je merkt dat de recyclagesector de klik heeft gemaakt. Er komt een steeds groter bewustzijn en professionalisering rond brandveiligheid. Er wordt over nagedacht en in geïnvesteerd en we hebben al een aantal mooie referenties gerealiseerd. Ook buiten de recyclagewereld. Overal waar er processen zijn die niet zomaar kunnen stilgelegd worden kan onze gezamenlijke oplossing en expertise van meerwaarde zijn. Dan denken we aan de energiesector, de procesindustrie, kritische infrastructuur…” besluiten Claerhout en Demunter.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details