NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Robots verbeteren sorteerproces
Advance Return Separation Schifter.

Robots verbeteren sorteerproces

Steeds vaker rekenen recyclingbedrijven op robots. De reden is duidelijk: het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden om het afval manueel uit te sorteren. Maar een robot doet meer dan ze gewoon vervangen. Dankzij de geavanceerde technologie waarover de robot beschikt, voegt hij meer snelheid en kwaliteit toe aan sorteerprocessen. Met meer dan 200 referenties wereldwijd weet AMP Robotics als geen ander hoe het ook uw productiviteit kan verhogen. En met de lokale serviceteams, is ondersteuning altijd dichtbij.

Het heeft even geduurd voordat de recyclingindustrie robotisering omarmde. Dat heeft alles te maken met de moeilijke omstandigheden waarin robots hier aan de slag moeten. General manager AMP Robotics Europa Gary Ashburner: “Ze draaien al sinds de jaren 80 mee in productiebedrijven, waar ze met producten en componenten omgaan die altijd quasi dezelfde geometrie kennen. Of het nu voor picking, verpakking of assemblage is. De materialen die bij recyclingbedrijven over de transportband rollen verschillen daarentegen volledig. In afmetingen, in vormen maar ook in staat. Dat vraagt om een heel andere technologie. Dankzij de vooruitgang in artificiële intelligentie en visietechnologie kunnen we nu geven wat nodig is om de recyclingsector te robotiseren.”

De database die de kern van de intelligentie van de robot vormt, bevat al meer dan 10 miljoen items en wordt nog elke dag gevoed met meer data van robots die al aan het werk zijn.

Betere kwaliteit voor een hogere waarde

Het brein van elke robot van AMP Robotics is het AMP Neuron platform. Dit past computervisie toe op miljoenen beelden om complexe materiaalstromen in kaart te brengen. Technologie die zich op geen beter moment had kunnen aandienen. Ashburner: “Vandaag bestaat de grootste uitdaging voor recyclingbedrijven erin om voldoende personeel te vinden om hun transportbanden te bemannen. Hard werk, zware omstandigheden … het is niet de meest attractieve job. Robots ondervinden daar echter geen last van. Ze kunnen het werk sneller en beter uitvoeren. Een mens heeft enkel zijn ogen en brein ter beschikking. Maar een robot kan verschillende technologieën combineren om ook die materialen te herkennen waar mensen het moeilijk mee hebben. Een belangrijk voordeel want recyclingbedrijven werken hard aan het verbeteren van de zuiverheid van hun materiaalstromen. Betere kwaliteit betekent immers een hogere waarde.”

Productiviteit verhogen

APM Robotics is uitgegroeid tot een wereldwijde referentie voor recyclingrobots. De database die de kern van de intelligentie van de robot vormt, bevat al meer dan 10 miljoen items en wordt nog elke dag gevoed met meer data van robots die al aan het werk zijn. “We hebben expliciet voor deltarobots gekozen, een technologie die zich al bewezen heeft, vanwege van de snelheid. Onze leverancier Omron maakt ze in Nederland, dus advies van experts is altijd dichtbij”, voegt Ashburner met een knipoog toe. Met enkele modificaties (veiligheidshekwerk, schakelkast, visiesysteem …) bereidt AMP Robotics ze dan voor op een leven in de recyclingindustrie. De AMP robots kunnen tot 130 picks per minuut realiseren. “De meeste applicaties vragen echter maar gemiddeld om 80 picks per minuut, dus worden ze nooit tot het uiterste gedreven, wat hun betrouwbaarheid alleen maar groter maakt”, vertelt Ashburner.

Het brein van elke robot van AMP Robotics is het AMP Neuron platform. Dit past computervisie toe op miljoenen beelden om complexe materiaalstromen in kaart te brengen.

Snel aan de slag

Robots zijn er dus meer dan klaar voor om de recyclingwereld te veroveren in Nederland. Achter de schermen heeft AMP Robotics de afgelopen maanden zijn team voor de Benelux markt klaargestoomd. Ashburner: “Een belangrijke regio voor ons, want de hoeveelheid afval per inwoner ligt hier hoog terwijl de recyclingindustrie zich ook al goed ontwikkeld heeft, met enkele van de grootste innovators van het continent. Het perfecte decor dus voor onze robots om recyclingbedrijven te helpen om hun processen nog een niveau hoger te tillen. Het enige dat ze nog tegenhoudt is drempelvrees. Het vraagt gewoon één kleine sprong in het diepe. Door de verticale integratie binnen AMP Robotics die engineering hardware, AI software en lokale technische ondersteuning combineert, kunnen we robotapplicaties al na twee dagen aan de slag hebben. Als we de AI ook moeten trainen om nieuwe materialen te leren herkennen, rekenen we daar een periode van zes tot acht weken voor, zodat ze er uiterst accuraat in worden. Sneller kan altijd, maar dat gaat dan ten koste van de nauwkeurigheid en de performance. Het draait allemaal om het aantal beelden. Hoe meer het systeem er ziet, hoe beter.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details