NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Recyclage-installatie wordt zélf gerecycleerd

Recyclage-installatie wordt zélf gerecycleerd

AC Materials, onderdeel van de Square Group, brachten hun voormalige recyclagecentra in Wondelgem en Desteldonk samen op één nieuwe site van 15 hectare aan het Kluizendonk in de Gentse Haven. Op beide sites werden bouw- en slooppuin verwerkt tot volwaardig ­gerecycleerde granulaten, die activiteiten komen nu samen op één locatie en werd toekomstgericht aangepakt.

AC Materials had de ambitie om een state-of-the-art breek- en zeef­installatie te bouwen, zodat het bedrijf duurzamer, efficiënter, logischer en economischer kon werken. De twintig jaar ‘oude’ machines en transportbanden hadden het potentieel in zich om een onderdeel te zijn van die transitie. “In die zoektocht kwamen we terecht bij Deprez”, zegt Jasmien Vannieuwenhove, sitemanager. “We hadden eerder al met Deprez gewerkt voor een kleiner project. Toen we in gesprek gingen, luisterde Deprez goed naar onze toekomstgerichte visie en zo blonken zij op die manier uit in het ontwerp en de realisatie van het vernieuwde recyclageproces. De huidige infrastructuur werd grondig gecontroleerd en als basis gebruikt om verder uit te bereiden naar de nieuwe noden en de huidige veiligheidsvoorwaarden.” Jeroen Deprez vult aan: “Hoe hard de toekomst ook jeukt, voor AC Material was budget ook een belangrijke factor. Drie zaken hielden we voorop: het maximale hergebruik van de bestaande machine, een kwalitatieve installatie volgens de standaardkwaliteitsnormen en een efficiënte logistiek. In een periode waarbij stijgende grondstofprijzen het project konden tegenwerken, zijn we er volledig in geslaagd om binnen het vooropgestelde budget te blijven.”

Aanpak

De hoofdcomponenten, zijnde de invoertrechter, breker en zeeftoren, werden integraal hergebruikt na de nodige revisie. “Over de overlegcultuur kan ik enkel maar lovend zijn, bij iedere milestone kregen we een update”, vervolgt Vannieuwenhove. Op de nieuwe site kreeg de bestaande installatie meerdere en extra lange transportbanden om zo een grotere hoeveelheid granulaten te kunnen stockeren. En er werd rekening gehouden met toekomstige uitbreidingen. Als gevolg van de verschillende ingrepen, zal ook de interne logistiek op de site vlotter verlopen. De bestaande installatie kreeg een heel precieze demontage om de hermontage vlot te laten verlopen. Bepaalde onderdelen werden overgebracht naar de ateliers van Deprez voor aanpassingswerken, andere onderdelen werden ontworpen en gemaakt. Duurzaamheid was een absolute vereiste: hergebruikte onderdelen werden gestraald en opnieuw geschilderd en de nieuwe transportbanden zijn warm gegalvaniseerd. De installatie zal zo de komende twintig jaar bestand zijn tegen alle weersomstandigheden.

Over water

Er werd gekozen voor transport over water, een logische en efficiënte keuze gezien de ligging van de oude en de nieuwe site. Stukken met een hoogte tot 5 m, transportbanden met een lengte tot 40 m, afsteuningen van 5 m breed en 5 m hoog … zelfs met uitzonderlijk transport zouden er toch onderdelen ontmanteld moeten worden. Een demontage in grotere stukken bracht ook een vlottere montage met zich mee. De periode van stilstand werd op deze manier drastisch verminderd. 

Veiligheid en onderhoud

Alle machines en transportbanden zijn voorzien van bordessen, aan minstens één zijde – waar het kan, twee zijden – en de nodige trappen. “Door alle machines op deze veilige manier onderling met elkaar te verbinden, kan men sneller visuele inspecties uitvoeren of onderhoudswerken uitvoeren”, wijst Wences Delanghe, Project Engineer bij Deprez op de symbiose van veiligheid en efficiëntie. 

Het resultaat

Voor AC Materials is de verhuis van hun installatie een unieke kans tot optimalisatie. Door de nieuwe en juiste inplanting van machines, transport­banden en opslag van de granulaten, wordt de site tactisch ingepalmd. Door diverse tijdelijke granulatenopslag op het terrein wordt een wiellader van 300 kW motorvermogen vervangen door een transportband van 30 kW. Dit alleen is reeds een flink energiebesparende investering op relatief korte termijn. Door een slimme aanpak en de juiste keuzes, heeft AC Materials het investeringsbedrag kunnen herleiden tot één derde in vergelijking met een totaal nieuwe installatie. Zonder in te boeten op capaciteit zal men in Gent de komende twintig jaar zorgeloos 250 à 300 ton bouwmateriaal per uur kunnen verwerken, wat neerkomt op zo’n 2.500 ton per dag of 250.000 ton per jaar.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details