NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Recyclage bespaart CO2 en energie

Recyclage bespaart CO2 en energie

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2020 pakt RecyclePro daarom weer uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Deze keer hebben we de cijfers hard op wit dat recyclage een belangrijke rol zal spelen in onze evolutie naar klimaatneutraliteit.

Recyclage speelt een vitale rol in een circulaire economie. Maar wist u ook dat het enorm potentieel herbergt om een aanzienlijke bijdrage te leveren in het verminderen van de CO2-uitstoot en het energieverbruik? Als Europa de ambitie van haar voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen om het eerste klimaatneutrale continent te worden wil hardmaken, zal recyclage een sleutelsector moeten worden.

Recyclage bespaart CO2 en energie

De cijfers die EuRIC verzamelde spreken boekdelen. Door gerecycleerde ferro metalen te gebruiken besparen we ons het equivalent van 58% van de CO2-emissies uit in vergelijking met de primaire staalindustrie die gebruikmaakt van ijzerertsen. Dat percentage gaat nog hoger de lucht in als we kunststoffen onder de loep nemen: 70% voor PET en 89% voor HDPE verpakkingen. Voor aluminium gaat het over 93% en voor textiel over 98%. Wanneer we gerecycleerde papiervezels gebruiken dan daalt het energieverbruik in de productie met 70% voor papier en 77% voor karton. Een laatste voorbeeld nemen we uit de bandenindustrie. Door ze te recycleren in granulaten sparen we 58,4% CO2 uit dan wanneer ze naar verbranding zouden moeten. Op die manier kan de CO2-voetafdruk in vergelijking met virgin materialen 95% kleiner zijn.

1 miljoen ton kunststofrecyclaat, uitstoot van 1 miljoen auto’s minder

Cijfers die doen duizelen. Daarom een concreet voorbeeld. Wanneer we al het staalschroot dat verzameld en verwerkt wordt in Europa toepassen om staal te produceren dan verminderen we onze CO2-emissies met het equivalent van het volledige autoverkeer in Frankrijk, Groot-Brittannië en België samen. Of wanneer we het vanuit het standpunt van kunststof bekijken, dan ruimt de recyclage van 1 miljoen ton eigenlijk de uitstoot van 1 miljoen wagens uit de weg. Wordt het dan niet hoog tijd dat we de vraag naar gerecycleerde materialen in nieuwe producten legislatief versterken?   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?