NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Recyclage belangrijk in nationaal distributiecentrum

Recyclage belangrijk in nationaal distributiecentrum

Sports Direct International PLC werd in 1982 opgericht en is vandaag de dag de grootste verkoper van sportartikelen in het Verenigd Koninkrijk met een gediversifieerd portfolio in sport, fitness, mode en lifestyle. Met de aankoop van machines van HSM voor hun hoofdkantoor in Shirebrook kan het bedrijf zijn afval van 1.000 winkels in het VK te beheren. Hier vindt een efficiënte ordening en recyclage plaats. De strikte normen betekenen dat op alle winkels in het VK nauwlettend toezicht wordt gehouden om ervoor te zorgen dat er geen kruisverontreiniging optreedt tussen recycleerbare materialen zoals hout, karton, kunststoffen …

Facility Manager Martyn Joyce is al meer dan veertien jaar verantwoordelijk voor het afvalbeheer bij Sports Direct. Omdat elke maand tussen de 800 en 1.000 ton karton wordt opgehaald, moet op elk moment zorgvuldig aandacht worden besteed aan dit thema, met name met de grote volumes balen die worden geproduceerd en het risico op kruisverontreiniging van de verschillende afvalmaterialen. De organisatie heeft zijn eigen onderhoudsteam ter plaatse, dat dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse checks uitvoert. Maar er is ook een servicecontract met HSM, dat de locatie in Shirebrook elke zes maanden bezoekt voor alle belangrijke onderhoudsbeurten zodat de machines het hele jaar door goed functioneren.

Recyclage belangrijk in nationaal distributiecentrum

Samenwerking

“De relatie met HSM heeft meer weg van een samenwerking”, vertelt Joyce. “We kwamen voor het eerst in contact toen we onze oorspronkelijke terreinen in Dunstable gingen uitrusten. Dankzij HSM’s kennis van onze speciale eisen voor afvalverwerking installeerden we onze eerste geautomatiseerde machine. Deze machine leverde een buitengewoon goede service, lang voor onze uiteindelijke verhuizing naar een speciaal gebouwd nieuw distributiecentrum in Newark, Nottinghamshire.“ Een van de belangrijkste doelstellingen voor HSM was een ‘echt’ inzicht te krijgen in de operationele behoeftes van Sports Direct om oplossingen strategisch te plaatsen, zodat afval afkomstig van de winkels of afval dat intern werd gegenereerd ergonomisch en gemakkelijk kon worden verwerkt.

Recyclage belangrijk in nationaal distributiecentrum

Lagere koolstofvoetafdruk

Sports Direct kocht zijn eerste balenpers van HSM 2000, die volgens Joyce “zichzelf met de tijd heeft terugbetaald“. Een van de wijzigingen die recentelijk aan dit systeem is doorgevoerd was hoofdzakelijk bedoeld om tot een efficiëntere en duurzamere ‘geautomatiseerde’ recyclagemethode te komen die de koolstofvoetafdruk van de firma reduceert in plaats van karton plat in open containers plaatst. Op de vestiging in Shirebrook staan nu negen geautomatiseerde balenpersen van HSM voor karton en vijf V-Press modellen voor plastic afval. Deze laatsten recycleren elke maand tot 40 ton en zo‘n 480 ton per jaar. Alle balenpersen in het magazijn produceren maandelijks in totaal 2.200 balen.

Buitengewoon groot laadgebied

Het populaire instapmodel, de geautomatiseerde balenpers Mill Size HSM VK 4812, heeft een in-line transportband. Dit zorgde ervoor dat de volledige werkbreedte van de bestaande nivelleerplaten bij Sports Direct werden geoptimaliseerd. Dit heeft een buitengewoon groot laadgebied opgeleverd om sneller te kunnen laden, de capaciteit te vergroten en vooral om werk te besparen. Balen hoeven namelijk niet langer met de hand te worden afgebonden.

Recyclage belangrijk in nationaal distributiecentrum

Twee afvalstromen tegelijk verwerken

Sommige oplossingen binnen Sports Direct werden verder aangepast om verpakking via een uitwerpopening met mezzanine zwaartekracht mogelijk te maken, zodat twee afvalstromen tegelijkertijd verwerkt kunnen worden. Vanuit logistiek oogpunt wordt elke balenpers aan verschillende locaties in het distributiecentrum toegewezen om voor een grotere productiviteit te zorgen en de stilstand te beperken. Net als de balenpersen voor karton en kunststof, gaat er elke maand zo‘n 150 ton droog gemengd gerecycleerd materiaal door de balenpersen van de locatie, voordat ze naar een extern bedrijf worden gezonden. Joyce: “De kartonnen dozen die hier worden geproduceerd bevatten geen troep zoals plastic of nietjes. Daardoor ondervinden we geen problemen met de verkoop van onze producten. Met een maandelijkse productie van 2.200 balen is onze productiviteit flink toegenomen en is de stilstand van de balenpersen veel lager. Mochten er zich toch complicaties voordoen, dan zal HSM’s ervaren landelijke serviceteam snel reageren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details