NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Recupel, HERW!N en RESSOURCES geven meer dan 2.000 ton elektr(on)ische apparaten een tweede leven

Recupel, HERW!N en RESSOURCES geven meer dan 2.000 ton elektr(on)ische apparaten een tweede leven

Morgen is het wereldwijd Earth Overshoot Day. Dat betekent dat alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde in twaalf maanden kan voortbrengen, werden opgebruikt. De datum is dit jaar eenmalig verschoven door de coronacrisis. Het is echter cruciaal om op de lange termijn onze planeet te sparen. Meer toestellen hergebruiken of toestellen recycleren die onherstelbaar zijn, doet de ontginning van nieuwe grondstoffen dalen en dat is goed voor het milieu. De samenwerking tussen Recupel en HERW!N en RESSOURCES, de Vlaamse, Waalse en Brusselse koepelorganisaties van de hergebruiksector, zorgde er in 2019 voor dat 2219 ton elektr(on)ische apparaten werden aangeboden via De Kringwinkels. Dat is een stijging van 6.2% in vergelijking met 2018.

De samenwerking tussen Recupel, HERW!N en RESSOURCES werkt op twee manieren. Enerzijds kan iedereen die nog toestellen heeft die nog werken of hersteld kunnen worden, terecht in De Kringwinkels. Blijkt het toestel toch niet meer herstelbaar te zijn, dan wordt het afgedankt via Recupel voor recyclage. Anderzijds werden er ook systemen ingebouwd om te controleren of een afgedankt toestel voor de hergebruiksector van nut zou kunnen zijn. Na inzameling worden apparaten naar een centraal punt gebracht. Daar kunnen de hergebruikcentra voor bepaalde types apparaten een selectie op hergebruik doen.

In 2019 werd via deze samenwerking 2219 ton elektr(on)ische apparaten verkocht op de tweedehandsmarkt via het netwerk van De Kringwinkels. Dat is een stijging van 6.2% in vergelijking met 2018 (2089 ton). In totaal kregen 361.329 apparaten zo een nieuw leven.

Hergebruik zit in de lift

Kiezen voor een tweedehandstoestel wint aan populariteit. Het is niet enkel goed voor het milieu, het vormt ook een betaalbaar alternatief met een degelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Francine Beya, verantwoordelijke voor AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparatuur) bij Ressources:

“Onze hergebruikcentra met het electroRev-label hebben zich gespecialiseerd in het herstellen van ‘Groot wit’, een term die toestellen zoals koelkasten, wasmachines, vaatwassers en ovens omvat. De apparaten worden volledig hersteld en worden verkocht met een garantie van 1 jaar en gemiddeld voor een derde van de prijs van een nieuw toestel van hetzelfde type. Ze beantwoorden aan de vraag van een vaak kwetsbaar publiek dat op zoek is naar toestellen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.”

Uit de bezitsmeting van Recupel (2019)[1] blijkt bovendien dat consumenten meer dan vroeger kiezen voor de optie tweede leven wanneer ze een toestel willen afdanken. 28% van de respondenten die een toestel wilden afdanken, kozen in 2017 voor de optie tweede leven. Dit betekent dat ze hun toestel weggeven, verkopen of naar de De Kringwinkel brengen in plaats van bijvoorbeeld naar het recyclagepark. In 2019 stijgt dit naar 30%. Deze stijging is voornamelijk te verklaren doordat er meer voor De Kringwinkel werd gekozen.

In 2017 kozen 4% van de respondenten om hun toestel een tweede leven te geven via de Kringwinkel, in 2019 stijgt dit naar 7%.

Belangrijk voor het milieu en voor de tewerkstelling

In totaal stelt de hergebruiksector, via de koepelorganisaties HERW!N in Vlaanderen en RESSOURCES in Brussel en Wallonië, maar liefst 13.000 medewerkers tewerk. Velen onder hen werken in het kader van sociale tewerkstelling.

Eva Verraes, directeur van HERW!N, de koepel van De Kringwinkel:

“We zijn meer dan zomaar tweedehandswinkels. Door te geven aan De Kringwinkel, verklein je niet alleen de afvalberg, maar geef je ook een job aan mensen die weinig kans maken op de reguliere arbeidsmarkt. We begeleiden onze medewerkers, geven hen structuur, zelfvertrouwen én dus kansen die hen helpen opnieuw aan te sluiten. Wie kringt, die wint! Want, wie geeft aan een Kringwinkel maakt mensen blij; zowel de kopers als onze werknemers!”

Toekomst

Uit de bezitsmeting van Recupel blijkt dat er in 2019 maar liefst 42 miljoen ongebruikte toestellen in de Belgische huishoudens liggen die nog werken.

“Te veel apparaten blijven te vaak nog ongebruikt in de Belgische huishoudens liggen, terwijl ze perfect een tweede leven kunnen krijgen. Een enorm potentieel. Samen met de sector willen we bekijken hoe we in de toekomst nog meer apparaten in hergebruik kunnen brengen, want dit biedt enkel maar voordelen. Het is goed voor het milieu en een motor voor de lokale tewerkstelling,” besluit Eric Dewaet, CEO van Recupel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details