NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Professioneel georganiseerde branchevereniging met veel slagkracht en ambitieuze doelen

Professioneel georganiseerde branchevereniging met veel slagkracht en ambitieuze doelen

Bijna alle bedrijven die actief zijn in de sloopbranche en verwijdering van asbest kennen VERAS. Deze branchevereniging met bijna 100 leden en meer dan 20 donateurs behartigt de belangen van de aangesloten bedrijven. Dat doet men op een professionele en gedreven manier. En de leden plukken daar de vruchten van. Arjan Hol, als secretaris één van de drijvende krachten achter VERAS, legt uit hoe de brancheorganisatie dit verwezenlijkt.

“Onze branchevereniging kent een aantal doelstellingen. Informatievoorziening is er daar één van”, zegt Hol. “We helpen onze leden bij vragen, initiëren en stimuleren overleggen en bijeenkomsten, en treden naar buiten met branche-informatie en voorlichting. Een ander belangrijk speerpunt is het behartigen van de belangen van onze leden bij ‘bestuurlijk’ Nederland, de koepelorganisaties van opdrachtgevers en andere stakeholders. We zijn goed georganiseerd en reageren snel en adequaat op vragen en ontwikkelingen. Daar zijn we best een beetje trots op.”

Binnen VERAS springen een paar actuele thema’s eruit en dat zijn circulariteit, veilig werken en gevaarlijke stoffen. Een sloopaannemer is de laatste tijd veranderd van een traditioneel sloopbedrijf naar een leverancier van grondstoffen. De bijdrage van de sloopbranche aan onze toekomstige circulaire economie wordt steeds groter. Enerzijds is dit te danken aan een andere manier van slopen, direct hergebruik van materialen en de ontwikkeling van allerlei innovatieve technieken om meer grondstoffen voor de bouw te produceren. Anderzijds wordt er ook hard gewerkt om steeds meer vraag uit de markt te creëren naar secundaire grondstoffen. Op beide fronten is VERAS actief.

Ook op het gebied van gevaarlijke stoffen, denk aan bijvoorbeeld asbest, maakt VERAS zich sterk. Men streeft een zo eerlijk mogelijke markt na, waarbij voor ieder bedrijf dezelfde duidelijke regels en eisen gelden. Tevens zet VERAS zich ervoor in dat de regels die vanuit overheidswege worden opgelegd ook in de praktijk uitvoerbaar zijn. “We moeten niet doorslaan in onuitvoerbare regels die veilig en goed werken praktisch onmogelijk maken”, aldus Arjan Hol.

Arjan vervolgt zijn vurig betoog: “Sloopaannemers en asbestverwijderingsbedrijven die nog geen lid zijn van VERAS missen echt iets. Relevante informatie uit onze branche is daar maar één aspect van. Zowel de ondernemer zelf als ook zijn of haar medewerkers hebben baat bij uitwisseling van kennis en ideeën. Wij faciliteren en stimuleren dat. Dit leidt tot mooie samenwerkingen tussen bedrijven en vergroting van kennis op het gebied van bijvoorbeeld veilig werken. Ook onze kracht om invloed uit te oefenen bij overheden en besturen staat of valt met de grootte van ons ledenbestand. Hoe meer leden we vertegenwoordigen, des te groter onze impact in Den Haag. Ik doe dan ook een beroep op alle bedrijven die nog geen lid zijn, om in hun eigen belang en dat van onze branche, lid te worden. Je kunt er eigenlijk alleen maar beter van worden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?