NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
RKG-slib en veegzand kunnen volledig worden hergebruikt

RKG-slib en veegzand kunnen volledig worden hergebruikt

Iedereen is zich er tegenwoordig van bewust dat we zuinig om moeten springen met onze kwetsbare planeet. Bij Zandrecycling Nederland was dat besef er 33 jaar geleden al. Toen ontwikkelden zij namelijk een installatie voor de reiniging en circulaire verwerking van riool- kolk- & gemaalslib en veegzand. Bedrijfsleider Peter Voskamp vertelt ons waarom zij trendsetter waren en nu nog steeds zijn.

Peter Voskamp: ‘Zandrecycling Nederland levert technisch en logistiek een topprestatie.’


“In de jaren 80 van de vorige eeuw waren slechts weinig bedrijven en organisaties ervan doordrongen dat circulair omgaan met de beschikbare grondstoffen erg belangrijk was. Wij zagen toen al de noodzaak daarvan in en hebben destijds een installatie ontwikkeld om RKG-slib en veegzand te reinigen. Het gewonnen zand leverden we weer door aan onder andere weg- en waterbouwbedrijven. Dat doen we nu nog steeds, maar ook in onze branche wordt er tegenwoordig meer gevraagd. Door bijvoorbeeld ook kritisch naar onze logistiek te kijken, sluiten we optimaal aan bij de eisen en wensen van nu.”

Een echte specialist

Zandrecycling Nederland is een echte specialist. Zij concentreren zich volledig op deze nichemarkt en daardoor zijn ze, als het om reiniging en hergebruik van RKG-slib en veegzand gaat, de belangrijkste partner voor gemeenten, waterschappen en rioolreinigingsbedrijven. Peter pakt de draad weer op: “In onze markt is het nabijheidsprincipe erg belangrijk. Dat heeft tot gevolg dat we middels een groot netwerk van inzamel- en verwerkingslocaties zo dicht mogelijk bij onze klanten zitten. Dat netwerk wordt nog continu uitgebreid, onder andere door de samenwerking te zoeken met lokale, meer generalistische spelers. Zo beperken we het aantal kilometers dat onze klanten moeten afleggen.”

Het circulair verwerken van RKGV is zowel machine- als mensenwerk. Operators houden proces en kwaliteit continu in de gaten.

Continu verbeteren

De reinigingsinstallatie en de protocollen daaromheen zijn de afgelopen decennia verder geoptimaliseerd om te voorkomen dat giftige stoffen als zware metalen, koolwaterstoffen en olieresten in het milieu terecht komen. De basistechnieken als wassen, zeven en ontwateren zijn verder verfijnd waardoor het rendement is toegenomen. En dat is dus goed nieuws voor iedereen die met RKGV (rioolslib, kolkslib, gemaalslib en veegzand) te maken heeft.

Efficiëntie

Doordat Zandrecyling Nederland een echte specialist op dit gebied is, kunnen (bijna) alle bedrijven en instanties er terecht. Of je nu een halve ton of 30 ton RKG-slib en/of veegzand wilt aanbieden, men weet er wel raad mee. Door heel Nederland zijn er verwerkingsinstallaties en inzamellocaties. ZRN streeft ernaar om het transport tussen hun vestigingen zo efficiënt mogelijk in te richten. Dit houdt in dat men lege kilometers vermijdt: er dient eigenlijk altijd een retourvracht te zijn. Op bepaalde locaties wordt ook transport per schip ingezet. Die methode is milieutechnisch gezien nog efficiënter dan transport over de weg.

De MSWP-installaties (Mobile Soil Washing Plant) van Zandrecycling Nederland produceren dagelijks vele tonnen schoon zand en andere bouwmaterialen.

Goed gevoel

Op de vraag waar Peter Voskamp erg trots op is, weet hij direct enthousiast te antwoorden: “We hebben 33 jaar geleden ingezien dat de RKGV-afvalstroom moest worden aangepakt en dat die grote kansen bood om milieuwinst te boeken. Dat we nu nog steeds deze afvalstroom op een goede en rendabele manier kunnen verwerken is technisch en logistiek een topprestatie. We zorgen ervoor dat het aangeboden RKG-slib en veegzand volgens de laatste eisen en regels van de diverse milieuwetten wordt verwerkt en gerecycled. Daarnaast fungeren we als een soort kenniscentrum op het gebied van RKGV. Door al deze dingen dragen we substantieel bij aan de circulaire economie en dat geeft me echt een goed gevoel.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details