NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Optimalisering groene energiecentrale
De bestaande installatie optimaal gebruiken, een compacte oplossing uitwerken die daarin past en alles in heel korte tijd realiseren: zo’n complexe uitdaging is bij Lybover in goede handen.

Optimalisering groene energiecentrale

Problemen aanpakken bij de bron

De samenstelling van niet-recycleerbaar afvalhout kan vandaag zeer sterk variëren. Dat stelde A&S Energie, dat uit houtafval groene energie produceert, voor een uitdaging. Het energiebedrijf schakelde Lybover in om de toevoer en verwerking in zijn groene energiecentrale in Oostrozebeke te optimaliseren. Vier Lybover units bundelden de krachten, werkten een nieuw concept uit voor de bestaande installatie en voerden het ook uit. Een complex project, maar een kolfje naar de hand van Lybover.

In een groene energiecentrale in Oostrozebeke verwerkt A&S Energie niet-recycleerbaar houtafval tot groene stroom voor 55.000 gezinnen in en rond de gemeente. Voor verwerking van biomassa zet het bedrijf state-of-the-art technologie in die aan de strengste normen voldoet. “De groene energiecentrale in Oostrozebeke draait 24/7, meer dan 8.000 uren per jaar. Als de toevoer en de verwerking niet efficiënt verlopen en de installatie blokkeert door een ongeplande stilstand, kost dat A&S Energie geld”, vertelt Lars Van Volsem, Sales Engineer Projects bij Lybover RECYCLING. Maar de aangeleverde biomassa, niet-recycleerbaar houtafval in dit geval, heeft een variëteit aan fractiegroottes. Te veel fijne materialen en stof veroorzaken slijtage verderop in de installatie. Te grote stukken zorgen dan weer voor verstoppingen in de lijn. In de toekomst wil A&S Energie bovendien nog meer fracties gaan verwerken die minder goed gedefiniëerd zijn.

De oplossing, de test, het vertrouwen

Van Volsem: “Als hart van de oplossing stelden wij voor om een 3D combizeef van onze Duitse partner Spaleck te integreren. De nieuwe zeef kan het slijtage- én verstoppingsprobleem door de fijne fractie in één klap verhelpen: ze haalt zowel het fijne stof als de te grote stukken uit het proces.” Om A&S Energie te overtuigen, nam Lybover het energiebedrijf mee naar Duitsland. “Daar hebben wij een test uitgevoerd met het materiaal van A&S Energie. Zo leerde de klant het product kennen en kon die zelf zien wat de werkelijke fractieverdeling van de biomassa is. Een echte eyeopener waardoor we het vertrouwen kregen om van start te gaan met de optimalisatie.”

Dankzij de uiterst nauwgezette voorbereiding slaagde Lybover erin om de optimalisatie van de groene energiecentrale in een zeer korte tijdspanne te realiseren.

Toevoer en verwerking biomassa verbeteren

De bestaande set-up bestond uit twee redun­dante toevoerlijnen om het houtafval via transport­banden naar een hoofdlijn en een neven­lijn te voeren. Daarnaast was er nog een lijn voor brikettentransport die niet meer gebruikt werd. De nieuwe zeef was één deel van de oplossing. Want ook andere optimalisaties van de bestaande installatie drongen zich op. “De complexiteit zat in de integratie van de nieuwe zeef in het bestaande proces”, legt Van Volsem uit. “Daarvoor moesten de bestaande banden en wisselkleppen uitlengen en nieuwe transportsystemen toevoegen, zoals een extra transportband, een extractiebodem en schroef. Die werden volgens de A&S standaard met keramische, slijtvaste bekleding uitgevoerd. De buiten gebruik gestelde briketten­lijn werd nieuw leven ingeblazen en voert voor­taan de fines af. Zo maken we optimaal gebruik van de bestaande situatie en is de impact op de logistiek gemini­maliseerd. Bijkomend leidingwerk en overgangs­stukken zorgen ten slotte voor een efficiënte ontstoffing.”

Duidelijk beeld dankzij 3D-scanning 

Een concept uitwerken is één ding, maar hoe overtuig je de klant dat het ook perfect geïnte­greerd kan worden in zijn bestaande groene energie­centrale? Thierry Sabbe, Teamleader Projects Lybover AIR: “3D-scanning maakt het heel visueel en dat was nodig omwille van de compacte opstelling. Daarbovenop lieten we de mede­werkers van A&S Energie met virtual reality door de installatie lopen. Zo konden zij virtueel naar elk luik wandelen en de toegankelijkheid checken.”

Grondige voorbereiding, korte realisatietijd

Sabbe is ervan overtuigd: dankzij de uiterst nauwgezette voorbereiding slaagde Lybover erin om de optimalisatie van de groene energiecentrale in een zeer korte tijdspanne te realiseren. “We moesten een productiestop van twee weken respec­teren. Dat betekende ploegenwerk voor ons.” Van Volsem vult aan: “De krappe deadline was een uitdaging, de compacte ruimte in de installatie ook én er vonden nog andere onderhoudswerken plaats. Best wel een stresserende situatie. Maar we zijn complexe trajecten gewend. En dank­zij het volledige voortraject dat we al hadden doorlopen, had de klant er vertrouwen in dat de ombouw vlot zou verlopen.”

Onestopshop: vier units slaan handen in elkaar

Wat ook in het voordeel van Lybover en de klant gespeeld heeft: dit is een all-in project waar­voor vier business units van Lybover intensief samenwerkten − RECYCLING, AIR, BULK en INSTALLATION. Lybover RECYCLING nam de lead en kwam met een concept voor de integratie van de zeef. Sabbe werkte samen met de andere units de engineering uit. Lybover AIR stond in voor de ontstoffing. Daarvoor werd een bestaande filter hergebruikt. Lybover BULK zorgde voor de transportbanden en andere mechanische transportoplossingen. De monteurs van Lybover INSTALLATION zorgden voor de assemblage on site. Intussen ging Lybover opnieuw aan de slag op de site in Oostrozebeke. “Ook de behuizing van de twee elevatoren die de dagsilo’s vullen – beide met een hoogte van circa 35 m – werden vernieuwd tijdens een periode van twee weken productie­stilstand.  Opnieuw een stevige uit­daging qua planning. En misschien nog de grootste bevestiging: A&S Energie bekijkt of het de optimalisaties van de facility in Oostrozebeke ook in andere sites kan toepassen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details