NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Oostenrijkse vinding brengt recycling van textiel stap verder

Recycling service ROCKWOOL®, Rockpanel® en Rockfon®

Rockcycle is de recycling service waarmee steenwolresten worden ingezameld en teruggehaald via bouwplaatsen. Geen nieuw concept, want ROCKWOOL en Renewi ontwikkelden de service jaren geleden al. Onlangs hebben ze de samenwerking vernieuwd en de service verbeterd. Naast de recycling van steenwol voortkomend uit grote projecten, werken de beide partijen ook samen aan de opzet van diverse inzamelpunten voor de verwerking van kleinere hoeveelheden steenwol. Want in een tijd waarin circulariteit en circulair bouwen steeds belangrijker worden, is deze service steeds meer in focus in bouwprojecten. In de bouwbranche en de industrie wordt steeds vaker bewust gekozen voor processen met een minimale impact op de omgeving. Door gebruik te maken van Rockcycle lever je een directe bijdrage aan een circulaire economie, door vermindering van afval én verlaging van het primair grondstofgebruik. “We ervaren een groeiende vraag naar het gebruik van Rockcycle”, aldus Paul Steen, Sales Director ROCKWOOL Benelux. “Met de vernieuwde samenwerking kunnen we nog beter inspelen op de klantvraag en tegelijkertijd nog meer bijdragen aan de circulaire economie”.

Samenwerking met Renewi

Renewi is een toonaangevend waste-to-product bedrijf dat elke dag gebruikte materialen een nieuw leven geeft. Uit het afval van vandaag worden de grondstoffen van morgen gewonnen. “Wij zijn trots op de samenwerking met ROCKWOOL waarmee we nog meer afval gaan omzetten in nieuwe grondstoffen”, aldus Meinderdjan Botman, Managing Director Commercial Waste Nederland. “Voor Renewi is afval een denkwijze en een mogelijkheid. Met onze kennis en ervaring in combinatie met een uitgebreid aanbod aan diensten zijn we in staat om duurzame en praktische recyclingoplossingen te bieden. Zo dragen we gezamenlijk bij aan een schonere, circulaire wereld waarin afval niet meer bestaat.” Voor de inzameling van steenwol resten, ziet ROCKWOOL daarom in Renewi de ideale partner. Samen bieden ze professionele ondersteuning bij de inzameling en verwerking van ROCKWOOL steenwolresten, die ROCKWOOL hergebruikt als secundaire grondstof voor nieuwe steenwol producten. Renewi verzorgt zowel de logistiek als de administratie en is daarom het centrale aanspreekpunt wanneer je meer wilt weten of gebruikt wilt maken van Rockcycle. Voor de standaardtarieven van Rockcycle of algemene vragen, kun je contact opnemen met de ROCKWOOL Customer Service.

Recycling van steenwol resten

In 2019 werden wereldwijd door ROCKWOOL Group zo’n 159.000 ton steenwol resten verwerkt en gebruikt voor de vervaardiging van nieuwe steenwol producten. Met behulp van containers op de bouwplaats worden steenwolresten eenvoudig ingezameld en gescheiden van het overige bouwafval. In de Benelux haalt Renewi de containers op en levert ze af bij de recyclingfabriek van ROCKWOOL in Roermond. Hier worden de steenwolresten tot briketten geperst welke als grondstof hergebruikt worden. Jos Dumoulin, Technical Director Operations ROCKWOOL B.V., licht toe: “Onze hoogwaardige steenwol producten bestaan zo tot wel 50% uit gerecyclede materialen. We zijn er trots op dat we met Rockcycle kunnen bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van ROCKWOOL Group én aan een duurzame toekomst voor volgende generaties”.

Kies voor Rockcycle

Maak gebruik van Rockcycle bij de renovatie of sloop van jouw project en draag bij aan een beter milieu. Je kunt ROCKWOOL steenwol isolatie, Rockfon plafond- en wandpanelen en Rockpanel gevelbekleding aanbieden ter recycling. Wil je naast ROCKWOOL steenwolresten ook ander bouwafval aanbieden? Deze afvalstroom valt buiten het Rockcycle programma. Neem hiervoor direct contact op met Renewi. Meer over Rockcycle

Oostenrijkse vinding brengt recycling van textiel stap verder

De gerecyclede polyamide kan worden gesponnen tot nieuwe textielvezels, zo ontdekte Dr. Tung Pham, hoofd van het Forschungsinstituts für Textilchemie und Textilphysik in het Oostenrijkse Innsbruck. Bij de methode wordt polyamide opgelost en kan wol worden afgebroken tot wolvezels. Het resulteert in een minimale reductie van de vezellengte. 

De textielindustrie kan niet zonder polyamide. Het molecuul maakt textiel slijtvaster en elastischer. Tot nu toe is de recycling van kleding mislukt vanwege deze gemengde vezels.

Probleem met het recyclen van textiel waar polyamide in is verwerkt is dat de vezels beschadigd raken of na iedere ‘wasbeurt’ korter worden. Er blijft dus iedere keer iets minder textiel over. 

Textielvezels met polyamide zijn meestal in garen gesponnen. Dit gemengde garen is moeilijk mechanisch te scheiden. De vezels werden zwaar beschadigd in het recyclingproces en zijn vaak te kort om opnieuw te worden gesponnen. Maar ook oplosmiddelen kunnen de vezels in het recyclingproces vernietigen.

Slechts een fractie van de ingezamelde textiel wordt daadwerkelijk gerecycled.

Volgens de Oostenrijkse professor Tung Pham is het in theorie mogelijk om een organisch oplosmiddel zoals mierenzuur of cresol te gebruiken om polyamide op te lossen. “Deze procestechniek is echter onaantrekkelijk, omdat er zeer grote hoeveelheden voor nodig zijn. Dit is vanuit technisch en ecologisch oogpunt niet te verdedigen en het gebeurt om die reden dan ook niet.” 

Bij de de methode die Tung Pham en zijn team gebruiken in hun laboratoriumtest  wordt alleen de polyamide opgelost en kan de wol of katoen daarna weer worden afgebroken tot wolvezels. Dit resulteert in een minimale reductie van de vezellengte. De aanpak bestaat uit het ‘openen’ van de omvattende structuur van wol of katoen door het oplossen van de polyamide. Dit geeft een betere kans om de losse wol of het katoen onbeschadigd uit het garenmengsel te halen.

Tung Pham en zijn team aan de Universiteit van Innsbruck voegde een oplossing toe die bestaat uit water, ethanol en calciumchloride. Er ontstaan twee fracties: de vaste fractie is de wol, die uit de oplossing gespoeld wordt met water en wordt gescheiden van de rest. “De vloeibare fractie, die de opgeloste polyamide vezels bevat, kunnen we ook scheiden door water toe te voegen. De polyamide zinkt naar de bodem. Dat kunnen we filteren en hergebruiken als een poeder en niet als een vezel. Dit poeder kan door een vezelspinner tot nieuwe polymide vezels worden gesponnen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details