NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Onderhoudsarm concept zorgt voor langere levensduur

Onderhoudsarm concept zorgt voor langere levensduur

Recyclagebedrijven kunnen zich geen productiestilstand veroorloven. De mede door Rigter Handelsonderneming doorontwikkelde onderhoudsarme Kinshofer HPX grijpers zijn daarom bezig aan een opmars in de Benelux en Duitsland. Sinds de lancering van het concept op de Bauma van afgelopen jaar draaien er al een flink aantal bij bedrijven in België. Zo monteerde Beel uit Wortegem-Petegem onlangs een D27HPX op een Hitachi kraan.

“Beel heeft ook meerdere demo’s en huurgrijpers in hun programma opgenomen”, vertelt Kees Rigter van Rigter Handelsonderneming. “De HPX grijpers van Kinshofer onderscheiden zich van andere grijpers door het onderhouds-arme concept. De schaalaandrijving heeft geen onderhoud nodig en wordt gesmeerd door de olie van de kraan. Mede doordat er maar vier bewegende delen in een gesloten oliebad draaien kunnen we een lange levensduur garanderen.”

Gesprekken over exclusief importeurschap

Een vijftiental jaar geleden werd de Firma Beel als één van de eerste bedrijven in België benaderd door Gerard Rigter met de vraag of zij markt zagen in een totaal nieuw concept van grijpers, namelijk de Kinshofer HPX, inzetbaar voor mini en midi graafmachines. Een revolutionair systeem van grijper, waarbij de sorteergrijper niet uitgerust is met cilinders maar waar de aandrijving gebeurt door wormwielen, waarbij met eenzelfde unit meerdere wissel-schalen kunnen gemonteerd worden. Volgens Guy T’Sjoen van Beel werd daarop “een voorzichtige handel opgestart en een paar grijpers werden aangekocht. Het succes bleef niet uit en al snel groeide de handel in deze HPX grijpers door de jaren heen.” Dit jaar staat Beel volgens T’Sjoen voor een nieuwe uitdaging en zijn er reeds vergevorderde gesprekken gevoerd in verband met het exclusieve importeurschap in België van de nieuwe HPX grijper, inzetbaar voor graafmachines vanaf 28 ton. “Terugkijkend op een jarenlange vertrouwensrelatie met Handelsonderneming Rigter blijkt alles de goede kant uit te gaan en wordt binnen de kortste keren een definitief antwoord verwacht.”

img_0327-kopieren

Aan de Kinshofer grijper kunnen verschillende schalen worden gekoppeld.

 

Multifunctioneel inzetbaar

Kees Rigter legt uit dat cilinder- en slangbeschadigingen bij de HPX serie tot het verleden behoren. Bovendien kunnen aan de grijper verschillende schalen worden gekoppeld. Daardoor zijn ze multifunctioneel inzetbaar. “Je kunt heel makkelijk en snel wisselen tussen zand, graaf, rijplaten, mest, ronde, dichte, brede of smalle schalen. En ook schalen voor het grijpen van buizen of hout zijn gemakkelijk te monteren. Bovendien kunnen bedrijven losse oren bij ons bestellen waar ze dan zelf een hulpstuk aan lassen. Of ze laten door ons een oplossing op maat tekenen en berekenen, natuurlijk”, aldus Rigter. “Net zo makkelijk.” Het HPX concept is niet nieuw. Rigter testte het systeem dik vier jaar lang en werkte samen met Kinshofer ruim twaalf jaar aan de ontwikkeling. Eerder kwamen al kleinere modellen op de markt, geschikt voor kranen van 2 tot 9 ton. Met de D27 en D37 HPX sorteergrijpers kunnen ook kranen tussen de 14 en 40 ton met de grijpers worden uitgerust.

Extreem onderhoudsarm

De HPX grijpers kenmerken zich doordat ze geen cilinders, pen- en busverbindingen meer hebben en dus extreem onderhoudsarm zijn.  Binnenin de schaalaandrijving bevinden zich uitsluitend helixvertandingen in een oliebad waardoor smeren niet meer nodig is en er zich geen vuil in het frame kan ophopen. In het kopdeel bevinden zich de draaimotoren in een gesloten vetbad. Dat garandeert volgens Rigter probleemloze draaiuren: essentieel in de volcontinue recyclage.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details