NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
NL | Staal bestand tegen intensieve slijtage

NL | Staal bestand tegen intensieve slijtage

Materiaal in de recyclagewereld moet tegen een stootje kunnen. Dat geldt dubbel en dik voor de staalelementen aan het uiteinde van uw machine. Zij krijgen het het zwaarst te verduren. Kies daarom voor de kwaliteit van NLMK. Vanuit de vroegere Forges de Clabecq hebben ze een speciale lijn gebouwd voor het afschrikken en ontlaten (‘Quenching & Tempering’, Q&T) van het staal. Het resultaat zijn dunnere en dus lichtere platen met betere mechanische eigenschappen, gebundeld onder de merknaam Quard en Quend.

toles-vertes-300dpi-kopieren

De staalnijverheid gaat in de streek van Ittre terug tot in de 18e eeuw. Vanuit de ovens van de befaamde Forges de Clabecq rollen er al decennia premium stalen platen van de band. Niet zomaar platen, de installaties zijn helemaal voorzien op de productie van uiterst dunne (slechts 3 mm) en brede (tot 2.730 mm) platen. Een belangrijke niche in de staalmarkt die aan aandeel wint, wat ook de aandacht trok van de Russische staalgroep NLMK. Dankzij een joint-venture met Duferco werden ze in 2006 aandeelhouder. In 2011 volgde de volledige overname. Sales director Marc Bianchi: “Door de ruggensteun van zo een sterke groep, hebben we nu perfecte controle over het volledige proces. NLMK is ook eigenaar van ijzerertsmijnen, zodat we verzekerd zijn van de juiste zuiverheid. Wij kunnen een constante staalkwaliteit garanderen. Belangrijk want het kleinste kwaliteitsverschil in de grondstof, maakt veel verschil verderop in de keten.”

Door de ruggensteun van zo een sterke groep, heeft NLMK in Clabecq nu perfecte controle over het volledige proces.

Door de ruggensteun van zo een sterke groep, heeft NLMK in Clabecq nu perfecte controle over het volledige proces.

 

‘Quenching & Tempering’ lijn

De overname in 2011 betekende ook de start van een nieuwe investering. “Om materiaal met een hogere toegevoegde waarde te creëren, kwam er een lijn voor het afschrikken en ontlaten van stalen platen”, vertelt Bianchi. “Dat heeft als voordeel dat het materiaal harder en slijtvaster wordt en dus een langere levensduur krijgt.” Dat de site in Ittre reeds die expertise met dunne plaat had, heeft een belangrijk voordeel. “We hebben geen reconversie moeten ondergaan om in te spelen op de huidige trend naar dunnere platen. De knowhow was altijd al in huis aanwezig: onze platen zijn al lang bekend om hun superieure oppervlaktekwaliteit en nauwe toleranties. Met de nieuwe lijn hebben we nu specifieke staalsoorten ontwikkeld: platen met een hoge mechanische sterkte en een uitstekende vormbaarheid. Ideaal voor toepassingen in de recyclagewereld.” In 2018 kwam 1/3 van de productie van de Q&T lijn. Dat aandeel zal de komende jaren naar verwachting 2/3 gaan bedragen, goed voor een capaciteit van 200.000 ton.

photo-mbi-kopieren

“We willen materialen ontwikkelen die nog vormbaarder en nog resistenter zijn.”, aldus sales director Marc Bianchi.

 

Quard, slijtvast en vormbaar

Die nieuwe staalkwaliteiten worden gebundeld onder de merknamen Quard en Quend, respectievelijk slijtvast staal en hoogsterktestaal. “Voor de recyclagewereld zal vooral Quard van enorm meerwaarde zijn”, geeft Fabiano Spedicato aan, Business Manager Q&T. “De ontwikkelingen kwamen er specifiek op vraag van klanten onder andere in de mijnbouw. Met hardheden van 400, 450, 500 en zelfs 550 HB, is Quard het staal bij uitstek voor onderdelen die onderhevig zijn aan impact en slijtage: grijpkranen, snijbladen, laadbakken, breekmachines en -installaties … Bovendien laat het materiaal zich nog uiterst goed vormen. 99% van wat we afleveren moet immers nog een bewerking ondergaan. Deze twee elementen maken Quard tot zo een aantrekkelijk product.” NLMK Clabecq zal het hier niet bij laten: hun R&D-afdeling is al volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe staalsoorten. “We willen materialen ontwikkelen die nog vormbaarder en nog resistenter zijn.”, aldus Bianchi.   

fabiano-spedicato-ok-kopieren

Fabiano Spedicato OK: “Voor de recyclagewereld zal vooral Quard van enorm meerwaarde zijn”, geeft Fabiano Spedicato aan, Business Manager Q&T.

 


Zelf het voorbeeld geven

NLMK geeft ook zelf het goede voorbeeld. Het scrap dat overblijft van de productie van de stalen platen, krijgt een tweede leven. “Het komt terug in de staalproductie. Daar kan het weer in de oven om 10% van de slabs te vormen die onze grondstof zijn. De aanwezigheid van dit secundaire materiaal heeft overigens een positief effect, omdat het helpt om te temperatuur in de hoogovens te beheersen. Wij maken er dan weer het staal van dat machines nodig hebben om het ijzererts te kunnen ontginnen. Een volledig gesloten cirkel dus”, besluit Spedicato met een knipoog.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details