NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Nieuwe zakkenshredder betrouwbare en efficiënte oplossing voor P+MD zakken

Nieuwe zakkenshredder betrouwbare en efficiënte oplossing voor P+MD zakken

Tot voor kort waren veel huishoudelijke plastics niet welkom in de klassieke blauwe pmd-zak. De introductie van de nieuwe P+MD zak laat nu toe een breder palet aan kunststofverpakkingen in te zamelen om vervolgens te sorteren en te recycleren. Dat vraagt echter om aangepaste sorteerinstallaties en dus aangepaste zakkenshredders. Met de nieuwe BagRipper® 2600 S zet Rentec wat dat betreft de nieuwe standaard.

Daar waar andere zakkenopeners na elke shift reiniging en verwijdering van wikkelingen vereisen, heeft het gepatenteerd BagRipper® snijwerk voldoende aan een korte inspectie/reiniging met een veertiendaags interval.

Deze uitbreiding van de zakinhoud vereist logischerwijze specifieke sorteerinstallaties die in staat zijn om meer fracties (veertien in het geval van P+MD) te scheiden met voldoende hoge kwaliteit, zodat de latere recyclage niet in het gedrang komt. Deze supersorteerinstallaties zijn daarom bijzonder uitgebreid en technologisch zeer hoogstaand. Teneinde een maatschappelijk en economisch verdedigbare sorteerkost te kunnen aanhouden, moeten deze nieuwe generatie sorteerlijnen vaak een drievoudige verwerkingscapaciteit op uurbasis halen dan wat tot op heden in pmd-materiaal gebruikelijk was. 

Ook nieuwe zakkenopeners nodig

Om deze recycleerbare fracties vlot sorteerbaar te maken, dienen de inzamelzakken te worden geopend om de inhoud los en gedoseerd te voeden in de achterliggende sorteertechniek. De meer heterogene samenstelling van de hedendaagse P+MD fractie, de verhoogde techniciteit van de sorteersystemen en de hoge verwerkingscapaciteit gecombineerd met ambitieuze sorteerkwaliteiten leggen de beperkingen van klassieke zakkenopeners en zakkenshredders bloot. RENTEC uit Pittem, is sinds 1993 actief in de constructie en wereldwijde verkoop en installatie van machines voor de mechanische behandeling van gemengde vaste afvalstoffen. Na uitwisselingen met (internationale) klanten, zowel operatoren als bouwers-integratoren van deze supersorteerinstallaties, werd een duidelijke lijst van eisen opgesteld waaraan de nieuwe generatie zakkenopeners diende te voldoen.

De BagRipper® is een performante zakkenscheurder die ingezet wordt in sterk geautomatiseerde sorteerinstallaties voor de kwalitatieve sortering van lichte huishoudelijke verpakkingen.

Goed begonnen is half gewonnen

De uitdaging was pittig: de zakkenscheurder in deze supersorteerinstallaties heeft een invloed op zowel de verwerkingscapaciteit van de sorteerlijn, de hoeveelheid sorteerresidu, de performantie van de nakomende sorteer­machines als de kwaliteit van de uitgesorteerde fracties en de totale beschikbaarheid van de fabriek. Excelleren op al deze criteria was de boodschap want ‘goed begonnen is half gewonnen’. Na intensieve ontwikkeling aan­gevuld met kritische fieldtests, introduceerde RENTEC zijn BagRipper® 2600 S. De BagRipper® is een performante zakkenscheurder die ingezet wordt in sterk geautomatiseerde sorteerinstallaties voor de kwalitatieve sortering van lichte ­huishoudelijke verpakkingen. 

Doseren, doseren, doseren …

De BagRipper® 2600 S verwerkt gemakkelijk 20 ton/uur. In geval van P+MD betekent dit een volumestroom van ongeveer 250 m³/uur. Daarom beschikt de machine ook over een gigantische invoertrechter met een nuttig volume van 17 m3. Met een laadbreedte van 5 m kan een wiellader probleemloos elke 75 s 5 m3 P+MD in de invoertrechter storten. De BagRipper® zet de ­discontinue belading om in een perfect continue én instelbare output stroom. Enkel op die manier kunnen de navolgende zeefmachines, windzifters, ballistische scheiders, overbandmagneten, non-ferroscheiders en optische sorteer­machines hun optimaal scheidingsrendement behalen. 

Maximale beschikbaarheid

Downtime is de grootste bedreiging voor de rentabiliteit van een sorteer­installatie. De BagRipper® is bovendien de eerste machine in het sorteer­proces. Om ongeplande uitval te vermijden, opteerde RENTEC voor een bijzonder robuust machineconcept, direct afgeleid van zijn bekende DINOSAURUS afvalshredders. Dit maakt de BagRipper® ongevoelig voor vreemde voorwerpen of metalen stoorstoffen. De eenvoudige RENTEC eDrive ­aandrijving heeft zich reeds jaren bewezen en garandeert een betrouwbare, zo goed als onderhoudsvrije werking. Op het vlak van geplande stilstand zet de BagRipper® nieuwe standaarden. Daar waar andere zakkenopeners na elke shift reiniging en verwijdering van wikkelingen vereisen, heeft het gepatenteerd BagRipper® snijwerk voldoende aan een korte inspectie/reiniging met een veertiendaags interval. Bovendien liggen de slijtagekosten minstens 50% lager dan bij ­alternatieve zakkenshredders. 

Sorteerkwaliteit

RENTEC’s BagRipper® opent de inzamelzakken en bevrijdt de recycleerbare inhoud bij zeer lage omtreksnelheden. Het bedrijf garandeert een zak­openingsgraad van 99,9 %. Maar het gebeurt vooral ook met zorg. Dit heeft meerdere unieke voordelen: 

  • recycleerbare fracties zoals plastics, blikjes, drankkartons, folies … worden niet beschadigd, versnipperd, samengedrukt of gesneden. Onrecycleerbare fijne restfracties worden op die manier vermeden.
  • laag energieverbuik: de BagRipper® P+MD 2600 S heeft voldoende aan een elektrisch vermogen van slechts 2 x 55 kW.
  • wikkelingen door tapes, grote folies en linten worden vermeden
  • de slijtage op de actieve onderdelen wordt geminimaliseerd

Verwerkers en integratoren in België, Nederland en Frankrijk genieten vandaag reeds van de positieve invloed van de BagRipper® op de recyclagegraad van hun sorteerlijnen. Inmiddels werd het BagRipper® concept ook succesvol ingezet bij de nascheiding van restafval dat los en gedoseerd wordt gevoed in de achterliggende sorteerlijn. Daardoor kunnen valoriseerbare materialen zoals harde plastics, metalen, folies, papier, karton, hout … beter herwonnen worden. Bij RENTEC zijn ze ervan overtuigd dat de BagRipper® technologie ook in andere afvalstromen zijn weg zal vinden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details