NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Minder volume rendeert

Minder volume rendeert

Al sinds tientallen jaren voert de verpakkingsspecialist uit het Vorarlbergse Rheintal in Oostenrijk zijn overtollige papierafval als hoogwaardig restpapier af voor hergebruik. Dankzij een nieuwe balenpers van HSM kon het transportvolume van het recyclebare materiaal nu nogmaals aanzienlijk gereduceerd worden en werd er zelfs een nieuwe afnemer in de nabije regio gevonden.

Internationale producenten en toeleveranciers in de consumenten- en verbruiksgoederenindustrie vertrouwen op de kennis van offsetdrukkerij Schwarzach. Geen wonder: in het construeren, drukken, veredelen en verwerken van kartonnen verpakkingsmiddelen kijken zij terug op een ervaring van meer dan 50 jaar. Om ook duurzaam vooruit te kijken, is milieubewust handelen vast in de eigen bedrijfsfilosofie verankerd. Reeds sinds 2012 is de onderneming als Climate-Partner milieuneutraal en sinds vorig jaar zelfs ook fossielvrij.

De nieuwe balenpers HSM VK 7215 rendeert bij Offsetdruckerei Schwarzach GmbH.

Gewilde waardevolle stoffen voor de recycling

Daartoe telt ook, het overtollige papier uit de productie van vouwbare dozen en etiketten aan de recycling toe te voegen. Want in tegenstelling tot andere soorten drukwerk laten zich verpakkingsconstructies niet op eenvoudige, rechthoekige vormen reduceren. Zelfklevende sluitingen, stof- en insteekhoezen, uiteenlopende deksel-, bodem- en sluitconstructies moeten eerst via snijmallen en -machines van de rest van het papier gescheiden worden. Zo ontstaan ondanks optimaal gebruik restanten van de vellen papier. En enkele vellen worden ook het slachtoffer bij het afstellen voor het bedrukken, verdelen, verlijmen en de verdere bewerking. In totaal gaat het per jaar om een hoeveelheid afval van 7.500 ton.

Daarbij gelden de karton- en papierrestanten door het hoge aandeel aan ongebruikt vezelkarton als zeer gevraagde waardevolle stoffen. En omdat het Vorarlbergse traditionele bedrijf uitsluitend minerale olievrije verven en voedingswaardige lakken inzet, is het afvalpapier ook vrij van schadelijke stoffen. De restanten worden direct bij de machines opgevangen en via een centraal systeem verzameld. Voor het persen werden tot nu toe containerpersen ingezet.

Nog minder transportvolume

Met de nieuwe balenpers zou het transportvolume van het recyclebare materiaal nog verder gereduceerd kunnen worden en zou er ook een nieuwe afnemer gevonden worden. Daartoe zou de beschikbaarheid van het systeem en de servicegraad op gelijke hoogte gewaarborgd moeten zijn. In z’n totaliteit betekende dit, de ‘as is-situatie’ zover uit te breiden, dat het gebruik uiteindelijk groter is dan de kosten, wat bij een investeringsvolume van rond een half miljoen euro geen lichte opgave is.

Om de ambitieuze doelstellingen te bereiken, presteert de kanaalbalenpers van het type VK 7215 geweldig. Beslissend voor de keuze waren enerzijds de technische kenmerken evenals de nabijheid van de fabriek van HSM. Anderzijds kende men elkaar al, omdat er reeds een zakelijke samenwerking plaatsvond. Zo was al snel duidelijk, dat de balenpers met zijn hoge doorvoersnelheid van tot wel 498 m³/h ideaal is voor de vereisten van offsetdrukkerij Schwarzach. En omdat de pers over een frequentie gecontroleerde aandrijving beschikt, kan de pers extra stroom besparen en de energie-efficiëntie van de installatie in z’n totaliteit optimaliseren.

Johannes Knapp, directeur van Offsetdruckerei Schwarzach GmbH.

Uiteindelijk rendeert efficiëntie

De nieuwe balenpers HSM VK 7215 rendeert: hij beschikt over een volledige cardanische perscilinder-ophanging, wat slijtage van de perscilinder en de persplaatgeleiders reduceert. Ondanks enkele opstartprobleempjes was ook een precieze afstemming van de balenlengte snel gevonden. Door het zogenaamde Castle-Lock-veiligheidssysteem profiteren de medewerkers in alle benodigde segmenten van de hoge bedieningsveiligheid. Daarbij gaat de bediening met een aanraakpaneel gemakkelijk en snel. Het vullen van de machine bij offsetdrukkerij Schwarzach geschiedt via een transportband. Het belangrijkste is echter, dat door de nieuwe technologie het recyclebare volume met twee derde verminderd kon worden. Dankzij de eenvoudig omgang met de vorm van de balen heeft de offsetdrukkerij nu een nieuwe regionale afnemer gevonden, die de grondstof direct aan zijn hernieuwde papierproductie toevoert. Uiteindelijk zorgt de installatie van de nieuwe installatie door het verminderde volume en de verkorte afstand tot een vermindering van wel 70.000 vrachtwagenkilometers per jaar. Zo is het rendement van investering (ROI) waarschijnlijk al in zes jaar bereikt. Tot dan zal de machine gedurende zes dagen in de week ingezet worden.

De nieuwe HSM-balenpers staat voor een verdere belangrijke mijlpaal in de omvangrijke inspanningen op het gebied van duurzaamheid van de verpakkingsfabrikant.

Duurzame mijlpaal bereikt

De nieuwe HSM-balenpers staat voor een verdere belangrijke mijlpaal in de omvangrijke inspanningen op het gebied van duurzaamheid van de verpakkingsfabrikant. De toename van de energie-efficiëntie wordt consequent doorgezet, het recyclebare volume is nogmaals verminderd. De Schwarzacher onderneming kan met de nieuwe machine niet alleen vertrouwen op de juiste pers, maar ook op een betrouwbare partner in de directe nabijheid, die competent adviseert en een hoge servicegraad biedt. Wat is er meer nodig, om tevreden en zelfverzekerd naar een duurzame toekomst te kijken?

“Dankzij de nieuwe balenpers besparen wij bij onze papierrestanten op een aanzienlijk volume. Dat wij daarmee gelijktijdig een nieuwe regionale afnemer voor het recyclen van het materiaal hebben gevonden, maakt ons extra blij. Nu vermijden wij door de kortere afstand rond de 70.000 vrachtwagen-kilometers per jaar. En omdat ook de competente advisering, de hoge beschikbaarheid en kwaliteit van de service onderdeel uitmaakt van het partnerschap met HSM, kunnen wij tot nu toe gewoon niet tevredener zijn,” zegt Johannes Knapp, directeur van Offsetdruckerei Schwarzach GmbH.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details