NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Mesys Industrial Air Systems leeft van lucht ‘Wij zijn techneuten, daar zit onze grootste kick’

Mesys Industrial Air Systems leeft van lucht ‘Wij zijn techneuten, daar zit onze grootste kick’

Bedrijven hebben daarmee de geruststelling dat zij geheel aan de geldende emissienormen kunnen voldoen. Directeur Bennie Geurts legt uit hoe de machinebouwers uit het Gelderse Herwen door goed naar klanten te luisteren, maar juist ook door het denken in oplossingen, uitdagende problemen het hoofd bieden.

“Rangen en standen kennen we niet bij Mesys”, vertelt directeur Bennie Geurts. “Er staan ongeveer 16 vaste medewerkers op de loonlijst en daarnaast maken we veel  gebruik van een aantal vaste zzp’ers en er lopen hier eigenlijk standaard wel 2 of 3 stagiaires van werktuigbouwkundige opleidingen rond. Die laatsten krijgen bij ons veel verantwoordelijkheid en komen met veel onderdelen van het vak in aanraking. Blijkbaar zijn we een prettig bedrijf om stage te lopen, maar ook een fijne werkgever, want als ik mezelf en mijn compagnon en de dame van de boekhouding niet meereken bestaat meer dan de helft van het personeelsbestand uit ex-stagiaires.” 

Natwasser cycloon combinatie.

Een van de krachten van Mesys is volgens Geurts dat de meesten van zijn monteurs tenminste een mbo-4-opleiding hebben afgerond. “Ze kunnen allemaal 3D-tekenen, installeren en monteren. Op papier zijn we weliswaar een machinefabriek, maar we hebben ook veel weg van een ingenieursbureau dat zelf machines kan ontwerpen, maken en installeren. We zijn niet afhankelijk van tekeningen van anderen. Alles wat we doen hebben we zelf ontwikkeld, en bedacht. Wij zijn allemaal techneuten, daar zit onze grootste kick. We doen het niet om er rijk van te worden.” 

Snij- en kantwerk

Het snij- en kantwerk besteedt Mesys overigens wel uit. “Dat is tegenwoordig zo makkelijk: kwestie van tekenen, uploaden en een kwartier later weet je prijs en levertijd. Daar kun je zelf geen snij- en kantbank voor in huis halen.” 

De materialen komen dus gesneden en gezet bij Mesys binnen. Walsen doet het bedrijf wel zelf en daarna worden de onderdelen geassembleerd tot eindproduct. Geurts: “Ik herinner me nog hoe er vroeger iemand op zijn knieën op de grond zat om met een grote passer een plaat uit te zetten als je een cycloon wilde bouwen. Die werd dan met een knabbelaar rond geknipt. Dat hoeft gelukkig niet meer. Goed, het gaat wel een beetje ten koste  van ouderwets vakmanschap, maar je hebt wel mensen nodig die tekeningen kunnen lezen en mee kunnen denken. En is er een keer geen werk in de werkplaats dan kunnen onze jongens altijd wel iets tekenen of iets bestellen.” 

Mesys investeert ook veel in innovaties. “We hebben altijd wel een aantal WBSO-projecten lopen waarmee we onze producten iedere keer iets beter maken. Ook bij die projecten maken we gretig gebruik van onze stagiaires.” 

Die innovatie is ook nodig, want in feite levert Mesys nooit standaardoplossingen. “Behalve misschien een range van natwassers die in verschillende volumes te krijgen is, maar zelfs die kunnen dan weer links- of rechtsom draaien, hoog of laag zijn, met verschillende in- en uitgangen. Dus ja, het is altijd weer ter plaatse bij de klant kijken en improviseren.” 

Mesys ontwerpt, fabriceert en installeert: 

 • Industriële stofafzuigsystemen (eventueel met grenswaarde- of emissiewaardegarantie)
 • Push-Pull afzuigsystemen (voor grote oppervlakken; door lagere debieten energiezuiniger)
 • Zuig- en/of blaaskappen (voor reiniging van sparingen en oppervlakken)
 • Pneumatische transportsystemen (vliegtransport, verwarmd of watergekoeld)
 • Centrale stofzuigsystemen (hoog vacuüm; voor ‘good housekeeping’ in productieruimten)
 • Emissie-reinigingssystemen (voor stof- en geuremissies, conform NER)
 • Natfilters (geen Atex-investeringen; geschikt voor vochtige of plakkerige stoffen)
 • Gaswassers (gepakte systemen, eventueel met emissiewaardegarantie).
 • Naverbranders, in diverse soorten ( DFTO, TRO, RTO,CTO ). Gas gestookt of Elektrisch (hierdoor heb je minder NOx en CO2 uitstoot!), eventueel met emissiewaardegarantie).
 • Actief Kool-filters (op basis van chemische analyse voor specifieke toepassing)
 • Cyclonen en multicyclonen (in hittebe- stendige, slijtvaste en hoog rendement uitvoeringen)
 • Windzifters (voor ontstoffing en classificatie op deeltjesgrootte of -gewicht)
 • Slibafscheiders (voor sterk vervuild water)
 • Reiniging-systemen (schoonblazen of afzuigen van oppervlakken en/of sparingen in producten of machines)

Creatieve fase

Klanten komen immers altijd bij Mesys met een probleem. “Ze stellen ons een vraag omdat ze zelf niet weten hoe ze iets op moeten lossen. Dat kan een emissieprobleem zijn of een stofprobleem in de fabriek”, legt Geurts uit. “Ze zoeken dan een bedrijf dat een oplossing biedt en niet iemand die ze een apparaat verkoopt. We proberen door de juiste vragen te stellen en de situatie te bekijken een concept te bedenken. Pas daarna gaan we calculeren. Want het heeft geen zin om iets aan te bieden als je nog niet weet wat je gaat aanbieden. Bijna elk probleem bij een klant is uniek en vergt eerst een creatieve fase om tot iets bruikbaars te komen.”  

Mesys zet om die reden ook steeds meer in op pre-engineeringsopdrachten. Geurts: “Dat werpt wel zijn vruchten af. Daardoor kunnen we een veel betere maatoplossing aanbieden waarbij de kans op mislukkingen veel minder groot is. Wij hebben over het algemeen geen pasklare oplossingen voor klanten klaar liggen. We bedenken liever met de klant de best passende oplossing voor hun specifieke situatie. Wij denken in oplossingen, waarbij iedereen uiteindelijk tevreden is over het eindresultaat: de klant, wij als hoofdleverancier, maar ook onze toeleveranciers. Niet voor niets zijn bijna al onze relaties met klanten en toeleveranciers langdurig.” 

Mesys is een VCA ** gecertificeerd bedrijf 

Mesys heeft projecten gerealiseerd in een groot aantal industriële sectoren. Het bedrijf heeft een lange lijst van referenties, waaronder AEB, AVR, Suez,Wellman International, HTL-DHT, BAT, Imperial Tobacco, Wienerberger, Vandersanden, Douwe Egberts, Dalli-group, Ecolab, Forbo, Heineken, Kappa, Nedzink, Rockwool, Sekisui S-Lec, Olam, AkzoNobel, Suikerunie en Tata Steel Nederland.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details