NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Safety first

Safety first

Extra aandacht voor veiligheid. Dat is geen overbodige luxe in de afval- en recyclingsector. In deze rubriek zetten we voortaan in elke editie een initiatief in de kijker waar veiligheid prioriteit krijgt. Safety first dus. Om het gebruik van de Arbocatalogus Afvalbranche te stimuleren, ontwikkelt de Stichting Arbocatalogus Afvalbranche (StAA) verschillende middelen. Recent is een themablad over werken op hoogte gemaakt. Bedrijven kunnen deze met bijbehorende cartoon gebruiken bij hun interne communicatie.

In de afvalbranche zijn allerlei situaties mogelijk waarin gevaar bestaat voor het vallen van hoogte. Dit komt onder meer voor bij afnetten op hoogte, schoonmaken van ondergrondse containers, werken op steigers, bij stortgaten en op ladders en trappen. De gevolgen van een val variëren van licht letsel tot botbreuk en zelfs de dood. Op basis van de beschikbare kennis is er volgens de Gezondheidsraad van Nederland geen veilige grens voor de valhoogte vast te stellen. Een hoogte van maximaal 2,5 m wordt als wettelijke norm gehanteerd, maar ook bij een lager hoogteverschil verplicht het Arbobesluit tot het nemen van maatregelen, met name in geval van aanwezigheid van risicoverhogende omstandigheden zoals boven afval, water, uitstekende of scherpe voorwerpen of boven openingen in vloeren.

Handvatten aanreiken

Het themablad werken op hoogte zet de mogelijke maatregelen op een rij. Het biedt bedrijven handvatten hoe om te gaan met het gevaar en hoe de Arbocatalogus hierbij kan helpen. Bij ieder gevaar wordt in de Arbo­catalogus Afvalbranche een overzicht gegeven van wettelijke verplichtingen en bron-, technische en organisatorische maatregelen om de kans op ongelukken bij het werken op hoogte zoveel mogelijk te voorkomen. Alles begint steeds met een risico-inventarisatie en evaluatie om na te gaan of en zo ja waar en bij welke functies zich binnen het bedrijf gevaren voordoen bij het werken op hoogte. Bij elk themablad hoort een poster met daarop een cartoon om het thema te illustreren. Bedrijven kunnen themablad en poster gebruiken bij hun interne communicatie.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details