NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Kennis en gedrevenheid als basis voor handel in recyclingmachines en secundaire grondstoffen

Recyclaat eerst

Als Europa zijn ambities wil waarmaken om volledig klimaatneutraal te worden, dan zal het nog meer de weg moeten plaveien voor ­recyclage. Meer dan de helft van de emissies van broeikasgassen gebeurt immers bij de ontginning en verwerking van primaire grondstoffen tot ­producten.

Kennis en gedrevenheid als basis voor handel in recyclingmachines en secundaire grondstoffen

Als je het gesprek aangaat met Cees Duijn, directeur van Du-Con Trade B.V., maak dan je gordel maar vast. Want het wordt een ritje in een achtbaan van constateringen, ideeën en oplossingen. Je gaat van diepe dalen (welke kant het met onze planeet opgaat), naar hoge pieken (hoeveel mogelijkheden en innovaties we ter beschikking hebben om er daadwerkelijk iets aan te doen). Die gedrevenheid, in combinatie met een zee aan kennis en ervaring, vormen de basis voor zijn handel in recyclingmachines en secundaire grondstoffen. 

UQuip, Granuband/MTB banden recycling.

Laten we eerst maar eens beginnen met de basis. Du-Con Trade handelt in gebruikte recyclingmachines en secundaire grondstoffen. Op het handelsplatform UQuip worden vraag en aanbod van used recycling-equipment met elkaar in contact gebracht. Het is een platform waar gebruikte machines en apparaten worden aangeboden voor en door bedrijven die werkzaam zijn in de recyclingtechniek, bouw en grondstoffenproductie.

Bronscheiding 3D Post Consumer plastics.

Maar Du-Con Trade is meer dan alleen een handelsfirma. Door de gecombineerde expertise van hun disciplines, een unieke combinatie van handel in machines en grondstoffen, en hun jarenlange ervaring is het bedrijf van Cees een unieke speler in de markt. Kennis, kunde en passie vormen de basis voor hun activiteiten. Tel daar het enorme netwerk bij op dat men in de loop der jaren heeft opgebouwd, en iedereen ziet dat je hier te maken hebt met een belangrijke speler in de markt. Ze hebben een enorme competentie vergaard op het gebied van recyclingtechnieken en daaraan gekoppelde wet- en regelgeving, waarbij de praktische uitvoerbaarheid zeker niet vergeten wordt; bij Du-Con Trade staan ze met hun laarzen in het afval.

Bij alles wat ze doen, spelen duurzaamheid en circulariteit een dominante, zelfs allesbepalende rol. In die context heeft plastic tegenwoordig een slecht imago. Deels is dat ook terecht, zeker als je kijkt naar geografische regio’s die wat verder van West-Europa verwijderd zijn. Maar volgens Cees blijven kunststoffen fantastische materialen. Plastic is fantastic, nu nog steeds. Want hoewel kunststoffen prima recyclebaar zijn, zit er met de traditionele mechanische scheidingsmethoden wel een eind aan de levenscyclus van plastics. Na een aantal keren recyclen is het materiaal ‘uitgeput’. Een nieuwe ontwikkeling biedt echter hoop en dat is het chemisch recyclen van kunststoffen.

UQuip, Lubo Antares Anti wrapping Screen.

Hierbij worden met behulp warmte kunststoffen omgezet naar een olieachtige substantie die vervolgens weer de basis vormt voor, en nu komt het, virgin plastics. Die nieuwe materialen kunnen zelfs worden ingezet voor toepassingen in food en medical applications en dat maakt dit innovatieve proces zo uniek. Wat er daadwerkelijk van gemaakt wordt zijn verpakkingen, bijvoorbeeld instrumenten. Veelal single use. Dankzij chemische recycling is de grondstof vrij van geurtjes en kleurtjes en mede daardoor zien we deze innovatieve recyclingtechniek steeds populairder worden. De tijd is er rijp voor. Onze samenleving is ervan doordrongen dat we zuinig op onze planeet moeten zijn en onze wet- en regelgeving is steeds meer dwingend op het gebied van duurzaamheid. Wat er eigenlijk nog aan ontbreekt, is de wil en het kapitaal van multinationals om volledig duurzaam te denken en te ondernemen. Met voldoende investeringen in technologie en de juiste instelling ziet onze toekomst er rooskleurig uit. De vraag is echter of ons nog voldoende tijd gegund is om onze planeet te redden. Cees Duijn denkt van wel.   

Cees Duijn, directeur van Du-Con Trade B.V.

Rooskleurige toekomst 
Voor Cees ziet zijn eigen toekomst in de milieu- en recyclingbranche er net zo rooskleurig uit. Hij weet echter dat alle zeilen bijgezet moeten worden om nu ook echt stappen te maken. Niet morgen. Daarom verdeelt hij zijn aandacht en kennis over drie bedrijven die nauw met elkaar in verbinding staan. InnoMax, Du-Con Trade en UQuip zijn in feite een drie-eenheid waar een gigantische berg kennis en praktijkervaring tussen hangt. De meerwaarde wordt gecreëerd door de overkoepelende kennis van criteria om grondstoffen te recyclen, CO2-reductie, milieuvergunningen, kennis van de techniek, technologie en de achterliggende randvoorwaarden betreffende wet- en regelgeving. Ook internationaal. Als middelpunt én expert binnen zijn vakgebied wil Cees niets liever dan de wereld vertellen over de mogelijkheden die we nog te vaak links laten liggen. Puur gericht op het behalen van een maximaal rendement uit recycling, zoals het voorbeeld van chemisch recyclen, dat is zijn passie en bijna levenswerk. Het mooie is dat vanuit de overheid het hergebruiken van grondstoffen en innovaties sterk worden gestimuleerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details