NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België en Nederland
‘Je verkoopt alleen als je jezelf bent’

‘Je verkoopt alleen als je jezelf bent’

De recyclingbranche is een mannenwereld. Maar wie goed zoekt komt wel degelijk ook vrouwen tegen. Op deze pagina’s bieden we ze een podium. Om te lezen wat ze beweegt en hoe ze hun werk doen tussen de ruwe bonken, de grote machines, het vuil en het stof. In dit nummer stellen we Inge van Mourik aan u voor. Ze verkoopt Fuchs overslagmachines voor Van der Spek Vianen. “Vrouwen draaien nog wel eens om de hete brei heen, ik niet.”

“Mijn ouders hadden een auto bergingsbedrijf, dus je zou kunnen zeggen dat de recycling er al vroeg in zat”, zegt Inge Van Mourik. “Ik ben daardoor ook wel gewend aan een werkplek waar vooral mannen rondlopen. Ik vind het in ieder geval niet erg om in een mannenwereld te werken, zou niet anders willen.

“Ik vind grote machines machtig. Veel leuker ook om te verkopen dan een mini-graver. Ik weet ook nog precies wanneer ik mijn eerste Fuchs MHL390 overslagmachine verkocht, ik werkte toen net een jaartje bij Van der Spek. Ze is er  ‘recordhouder dikke machines’ mee geworden, zegt Jan Nolles, directeur Van der Spek. Van Mourik: “Niet dat ik minder graag een 320 aflever trouwens, maar die hele grote vind ik toch machtig.”

“Grote machines zijn machtig!”

Van Mourik kwam bij Van der Spek terecht na eerdere banen bij onder andere Groeneveld Smeersystemen en Doosan. Ze werd voorgesteld aan Van der Spek-directeur Jan Nolles en die zag direct een aanwinst in Van Mourik. Nolles: “Ik ben sowieso voor een goede mix van mannen en vrouwen in een bedrijf. En zeker onze branche kon en kan wel een vrouwelijke touch gebruiken. Dames kijken soms toch net even anders, hebben andere inzichten en een andere aanpak. Mannen denken over het algemeen toch net iets eerder aan hun eigen belang. Inge voegt echt iets toe aan het team. Sinds haar komst zijn we bepaalde dingen anders gaan doen. Onze open dagen bijvoorbeeld. En onze aanwezigheid op vakbeurzen is anders dan vroeger. Ook afleveringen van machines doet ze net even anders. En dat werkt heel goed.” Ook ga ik regelmatig met de klant naar de Fuchs fabriek in Bad Schönborn in Duitsland. Dit vinden ze vaak een gave ervaring. Vooral om te zien hoe hun eigen machine gemaakt wordt. We worden daar altijd warm ontvangen.”

Direct

Het leukste in haar werk vindt Van Mourik de producten en de branche. “Vraag me niet waarom, maar schroot, recycling en overslag liggen me beter dan grondverzet. Mijn klanten zijn vaak ook de beslissers en dat werkt zeer prettig. Ik ben nogal direct in de omgang en dat past goed bij de branche.” 

Om de vraag of vrouwen misschien wel betere verkopers zijn dan mannen, moet Van Mourik lachen. “Ach, misschien kom ik soms wel ietsje makkelijker binnen bij nieuwe klanten. Maar uiteindelijk moet je wel weten waar je het over hebt. Het gebeurt wel eens dat nieuwe klanten mij vragen stellen die ze niet aan een man zouden stellen. Om te testen of ik wel verstand van die machines heb. Nou, meestal kan ik daar gewoon antwoord op geven en zo niet dan zoek ik het uit.”

Van der Spek steunt haar altijd volledig.  “Als ik bijvoorbeeld zou zeggen dat ik niet naar een bepaalde klant toe wil, dan staat Jan voor de volle honderd procent achter me. Maar gelukkig komt dat maar zelden voor. En ik kan er heel goed met Jan over praten. Ik leer daar zelf ook veel van. Uiteindelijk komt het erop neer dat je werk doet dat bij je past. Dat je jezelf kunt zijn. Iedere verkoper moet zijn werk op zijn eigen manier doen. Alleen dan verkoop je machines. En ik doe het dus op mijn manier, op een manier die bij mij past. In het begin was dat wel even wennen voor sommigen, maar ik denk wel dat de branche er open voor staat dat er ook vrouwen in werken. Ik voel me er in ieder geval heel erg in thuis.”

Paspoort

Wie: Inge van Mourik
Wat: Accountmanager verkoop Recycling & Overslag
Waar: Van der Spek Vianen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details