Het op Urk gevestigde European Cleaning Machines Recycling (ECMR) zamelt schoonmaakmachines en stofzuigers, hogedrukreinigers en dispensers in om die te recyclen. Het streven van ECMR is de afvalstroom tot nul te reduceren; zoals omschreven in de globale milieudoelstelling ‘zero landfill’ (geen afvalstort). Waarmee het bedrijf zijn bijdragen levert aan de circulaire economie. Mede-oprichter Johan van der Reest aan het woord.
“Wij willen een voorloper zijn op het gebied van duurzaamheid, voornamelijk op het gebied van de reinigingsindustrie”, stelt Van der Reest. “Wij kijken voorbij de productielijn: we zijn gericht op het sluiten van de kringloop. Sectorbreed nemen we machines en materialen in, met als doel 100% recycling te realiseren. En dat voor zowel producenten, distributeurs als eindgebruikers. Door het sluiten van de kringloop gaan we e-waste tegen. Niet alleen machines, maar ook andere producten uit de branche, zoals stofzuigers, hogedrukreinigers en dispensers, nemen we in, hierdoor realiseren wij dat materialen als aluminium, ijzer en kunststof weer terugkeren in het productieproces.” ECMR werkt om die reden nauw samen met grote spelers in de reinigingsindustrie. Daardoor heeft het Urker bedrijf een belangrijke positie in de branche ingenomen. “Door onze partners te ontzorgen en door het delen van onze kennis, kan “end of lifetime” materiaal door recycling, re-using of refurbishing een tweede kans krijgen”, stelt van der Reest. Aan de hand van registratie van de machines krijgen bedrijven inzicht in de kringloop en wordt de recycling gestroomlijnd dankzij vergaarde data. Met ECMR-certificaten op zak kunnen bedrijven hun milieubewustzijn aantoonbaar maken.
Door een efficiënte demontage- en recyclingprocedure behaalt ECMR een maximaal resultaat. Onnodige afvalverwijdering wordt succesvol teruggeschroefd naar een minimum, door herbruikbare grondstoffen op een juiste manier opnieuw in te zetten. De meeste grondstoffen die in de afvalstroom terechtkomen zijn immers tot 96% herbruikbaar.
ECMR denkt een stap verder dan de fabrikanten van reinigingsmachines en -materialen. “Wij voegen een sociaal-maatschappelijk aspect toe en plaatsen de productie in milieuperspectief”, aldus Van der Reest. “Hoe kan de reinigingssector zo actief mogelijk bijdragen aan een letterlijk schonere wereld? ECMR beoogt de schakel in deze cyclus te zijn.”
In actief samenwerkingsverband wordt gestreefd naar een economie met ‘zero waste’. “Onze partners voeren het ECMR-certificaat en kunnen door de samenwerking hun ISO-normeringen opvoeren. Door al in een vroeg stadium het antwoord op de duurzaamheidsvraag ontwikkeld te hebben, heeft ECMR de expertise in huis om de markt te helpen naar een gesloten kringloop. Niet voor niets zijn wij in de afgelopen jaren succesvol genomineerd geweest voor diverse innovation awards op het gebied van duurzaamheid en zijn we lid van de ISSA.”
Het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen komt bij ECMR niet alleen tot uiting in het recyclen en hergebruiken van machines en materialen. “Op de werkvloer creëren wij kansen voor werklozen en jonge mensen met een beperking. Ook voelen wij ons maatschappelijk betrokken met de gevolgen van lijnproductie elders in de wereld: de impact van e-waste op ontwikkelingslanden. ECMR ondersteunt dan ook actief het goede doel René Kids Center in Namibië, dat zich inzet voor een betere leefomgeving voor kansarme kinderen en gezinnen.”