NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De schoonmaakbranche                           kan nog schoner

In samenwerking met Stena Recycling ontwikkelde AEG een stofzuiger die uit 100% gerecycleerde en hergebruikte materialen bestaat. Het gebruikte plastic en de verschillende componenten zijn afkomstig van afgedankte consumentenelektronica, zoals haardrogers, stofzuigers en computers. Het project pakt enkele van de grootste recyclage-uitdagingen aan terwijl het de circulariteit van huishoudelijke apparaten verder onderzoekt.

AEG, pionier op vlak van circulariteit

Jaarlijks wordt er meer dan 400 miljoen ton plastic geproduceerd. Slechts minder dan 12% hiervan is afkomstig van gerecycleerde materialen. Als gevolg hiervan worstelen fabrikanten om voldoende veilig en hoogwaardig gerecycleerde materialen te bekomen. Als pionier was de Electrolux Groep, waar het merk AEG deel van uitmaakt, de eerste in de sector om reeds in 2010 het grote publiek hierover te sensibiliseren met het Vac from the North-Sea project, Het project richt zich op het gebruik van plastic afval uit de oceanen voor de vervaardiging van stofzuigers. Het aantal producten gemaakt met gerecycleerde materialen is sindsdien in de hele industrie gestegen, maar blijft nog steeds te laag.

Een samenwerking met Stena Recycling

Om het tempo te verhogen, bundelt AEG de krachten met Stena Recycling, als onderdeel van de ‘Circular Initiative’-samenwerking. Het doel is meer inzicht te verwerven over hoe de afzetmarkt voor gerecycleerd plastic en voor nieuwe materialen werkt. Het eerste concrete resultaat van deze samenwerking is een stofzuiger gemaakt van 100% gerecycleerd plastic en hergebruikte componenten van consumentenelektronica. Dit prototype is ontwikkeld om de circulariteit van huishoudelijke apparaten te verkennen*.

“Bij AEG zijn we betrokken bij het verminderen van onze klimaatimpact tegen 2030. Het circulariteitsprincipe is hier een cruciaal onderdeel van. Bij het ontwerpen van onze stofzuigers houden we rekening met hun hele levenscyclus. Momenteel kunnen ze tot 75% gerecycleerd plastic bevatten en zijn ze voor 92% recycleerbaar. Zelfs de verpakking is gemaakt van gerecycleerde materialen. We willen de consument helpen bij het maken van duurzame keuzes. Om dit te bereiken hebben we een sterke circulariteitsaanpak nodig”, aldus Arnaud Lhoest, Consumer Activation Marketing Manager Belgium bij AEG.

Focus op 2030    

Vandaag de dag is AEG de enige speler op de markt die stofzuigers van gerecycleerde materialen produceert. In dit opzicht blijft het merk evolueren en nieuwe producten op circulaire basis ontwikkelen. Tegen 2030 zal elk product uit het volledige AEG-gamma vervaardigd zijn uit ten minste 50% gerecycleerd materiaal.  


Uit de ontwikkeling van het nieuwe prototype, bestaande uit 100% gerecycleerd plastic, worden de nodige lessen getrokken voor toekomstige innovaties van het merk.

AEG biedt in elk van zijn stofzuigerseries een model aan gemaakt met gerecycleerd plastic. Voorbeelden zijn: de VX8.2-lijn (bevat tussen 55% en 75% gerecycleerd plastic), de VX7-2 ECO (60%), de VX6-2-ECO (60%), de LX9-3ÖKO (60%) en de CX7-2-35Ö (50%).

* Het stofzuigerprototype, gemaakt van 100% gerecycleerde materialen, is een actie van het ‘Electrolux Better Living’-programma, een plan om tegen 2030 een beter en duurzamer leven mogelijk te maken voor consumenten wereldwijd.

De schoonmaakbranche kan nog schoner

Het op Urk gevestigde European Cleaning Machines Recycling (ECMR) zamelt schoonmaakmachines en stofzuigers, hogedrukreinigers en dispensers in om die te recyclen. Het streven van ECMR is de afvalstroom tot nul te reduceren; zoals omschreven in de globale milieudoelstelling ‘zero landfill’ (geen afvalstort). Waarmee het bedrijf zijn bijdragen levert aan de circulaire economie. Mede-oprichter Johan van der Reest aan het woord.

“Wij willen een voorloper zijn op het gebied van duurzaamheid, voornamelijk op het gebied van de reinigingsindustrie”, stelt Van der Reest. “Wij kijken voorbij de productielijn: we zijn gericht op het sluiten van de kringloop. Sectorbreed nemen we machines en materialen in, met als doel 100% recycling te realiseren. En dat voor zowel producenten, distributeurs als eindgebruikers. Door het sluiten van de kringloop gaan we e-waste tegen. Niet alleen machines, maar ook andere producten uit de branche, zoals stofzuigers, hogedrukreinigers en dispensers, nemen we in, hierdoor realiseren wij dat materialen als aluminium, ijzer en kunststof weer terugkeren in het productieproces.” ECMR werkt om die reden nauw samen met grote spelers in de reinigingsindustrie. Daardoor heeft het Urker bedrijf een belangrijke positie in de branche ingenomen. “Door onze partners te ontzorgen en door het delen van onze kennis, kan “end of lifetime” materiaal door recycling, re-using of refurbishing een tweede kans krijgen”, stelt van der Reest. Aan de hand van registratie van de machines krijgen bedrijven inzicht in de kringloop en wordt de recycling gestroomlijnd dankzij vergaarde data. Met ECMR-certificaten op zak kunnen bedrijven hun milieubewustzijn aantoonbaar maken.

Op de werkvloer creëert ECMR kansen voor werklozen en jonge mensen met een beperking.

Door een efficiënte demontage- en recyclingprocedure behaalt ECMR een maximaal resultaat. Onnodige afvalverwijdering wordt succesvol teruggeschroefd naar een minimum, door herbruikbare grondstoffen op een juiste manier opnieuw in te zetten. De meeste grondstoffen die in de afvalstroom terechtkomen zijn immers tot 96% herbruikbaar.

ECMR denkt een stap verder dan de fabrikanten van reinigingsmachines en -materialen. “Wij voegen een sociaal-maatschappelijk aspect toe en plaatsen de productie in milieuperspectief”, aldus Van der Reest. “Hoe kan de reinigingssector zo actief mogelijk bijdragen aan een letterlijk schonere wereld? ECMR beoogt de schakel in deze cyclus te zijn.”

ECMR werkt om die reden nauw samen met grote spelers in de reinigingsindustrie.

In actief samenwerkingsverband wordt gestreefd naar een economie met ‘zero waste’. “Onze partners voeren het ECMR-certificaat en kunnen door de samenwerking hun ISO-normeringen opvoeren. Door al in een vroeg stadium het antwoord op de duurzaamheidsvraag ontwikkeld te hebben, heeft ECMR de expertise in huis om de markt te helpen naar een gesloten kringloop. Niet voor niets zijn wij in de afgelopen jaren succesvol genomineerd geweest voor diverse innovation awards op het gebied van duurzaamheid en zijn we lid van de ISSA.”

Het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen komt bij ECMR niet alleen tot uiting in het recyclen en hergebruiken van machines en materialen. “Op de werkvloer creëren wij kansen voor werklozen en jonge mensen met een beperking. Ook voelen wij ons maatschappelijk betrokken met de gevolgen van lijnproductie elders in de wereld: de impact van e-waste op ontwikkelingslanden. ECMR ondersteunt dan ook actief het goede doel René Kids Center in Namibië, dat zich inzet voor een betere leefomgeving voor kansarme kinderen en gezinnen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?