NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Investering in grondrecyclagecentra voor reinigen PFAS-houdende grond
Met de investering in Kallo zullen DEME en Mourik 300.000 ton PFAS-verontreinigde grond per jaar kunnen reinigen.

Investering in grondrecyclagecentra voor reinigen PFAS-houdende grond

DEME Environmental, de milieutak van de DEME Group, en industriële dienstverlener Mourik gaan bijkomend investeren in hun grondrecyclagecentra in Kallo in de Antwerpse haven en in Heusden-Zolder om het reinigen van PFAS-houdende grond mogelijk te maken. Met de investering in Kallo zullen DEME en Mourik 300.000 ton PFAS-verontreinigde grond per jaar kunnen reinigen. Ook op de site in het Limburgse Heusden-Zolder wordt geïnvesteerd in de bouw van een fabriek voor de reiniging van PFAS-houdende grond met een capaciteit van 200.000 ton per jaar. De totale bijkomende investering op de twee sites bedraagt 7 miljoen euro. 

Het reinigingsprocedé werd de voorbije periode dermate op punt gesteld zodat alle PFAS uit vervuilde grond kan worden gehaald. “Dit gebeurt via een zogenaamde grondwassingstechniek waarbij PFAS van de grond naar water wordt overgebracht. Vervolgens wordt de PFAS door middel van speciale filters uit het water gehaald. De PFAS die in die filters achterblijft, wordt ten slotte bij gespecialiseerde bedrijven bij hoge temperaturen vernietigd en omgezet in onschadelijke producten”, legt Dirk Ponnet, algemeen directeur bij DEME Environmental , uit. “Alle PFAS die aanwezig is in de aangevoerde grond wordt op die manier effectief verwijderd.” Ondertussen werden de resultaten onderworpen aan onafhankelijke studies die het succes van deze manier van werken bevestigen. Ook OVAM is overtuigd van de degelijkheid van deze techniek.

DEME werkt al langer aan oplossingen voor de reiniging van PFAS-houdende grond

Krachten bundelen

DEME werkt al langer aan oplossingen voor de reiniging van PFAS-houdende grond. Zo bracht het bedrijf in samenwerking met ingenieursbureau Tauw in 2020 al een oplossing op de Nederlandse markt voor het kostenefficiënt en duurzaam reinigen van PFAS-verontreinigde grond. Ook Mourik heeft al ruime ervaring met de problematiek, onder meer door de bouw en exploitatie van waterzuiveringsinstallaties voor PFAS-houdend grondwater. Mouriks onderzoek naar reinigingstechnieken voor PFAS-houdende grond en grondwater van de voormalige Opel site in Antwerpen resulteerde in een full-scale installatie bij de bodemsaneringswerken. “Mourik biedt bijgevolg oplossingen voor tal van PFAS-gerelateerde problemen.  Mourik zuivert PFAS-houdend grondwater,  draagt zorg voor de verwerking van  PFAS-houdende afvalstoffen  en decontamineert PFAS-houdende blussystemen.  De reiniging van PFAS-houdende gronden in ons grondrecyclagecentrum sluit hier perfect op aan”, aldus Ronny Bertels, algemeen directeur – bestuurder van Mourik n.v.   

Grond Recyclage Centrum

Het ‘Grond Recyclage Centrum’ werd als allereerste grond­reinigings­bedrijf in Vlaan­deren opgericht in 1993 in de Antwerpse haven door DEME Environmental (70%) en Mourik (30%). Sinds de start in Kallo werd er ruim 6 miljoen ton grond gereinigd. In 2008 werd in Heusden-Zolder aan het Albertkanaal een tweede vestiging geopend in samenwerking met de familie Govaerts. Daar werd reeds 1,5 miljoen ton grond gereinigd.

Sinds de start in Kallo werd er ruim 6 miljoen ton grond gereinigd.

PFAS 

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6.000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Ze komen niet van nature voor in het milieu. Het gebruik ervan is sinds 2006 aan banden gelegd door de EU. PFAS zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vet­afstotend. Daarom worden ze veel gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim, schoonmaakmiddelen of smeer­middelen. De gezondheidsrisico’s variëren naargelang de onderzochte soort PFAS.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details