Kracht en duurzaamheid hoeven elkaar niet in de weg te staan
In een steeds complexer wordende wereld speelt Linde vlot in op de uitdagingen van de consument. Op de World of Material Handling in het Duitse Mannheim stelde de heftruckproducent zijn portfolio aan oplossingen voor die bedacht zijn op duurzaamheid, digitalisering en ergonomie.
Het was een blij weerzien toen van 20 juni tot 1 juli de intralogistieke sector verzamelde in het Duitse Mannheim voor de Linde World of Material Handling. Bezoekers uit heel Europa ontdekten de nieuwste innovaties op het vlak van magazijnwerking. “In de afgelopen twee jaar is de algemene economische omgeving merkbaar veranderd, en daarmee ook de eisen aan de interne materiaalstroom”, zei Stefan Prokosch, Senior Vice President Brand Management bij de start van het evenement. “Verhoogde energiekosten, een tekort aan geschoolde werknemers, hogere eisen aan de operationele veiligheid en de zoektocht naar duurzame oplossingen – het zijn slechts enkele van de uitdagingen waarmee onze klanten worden geconfronteerd.” In de oplossingen staat digitalisatie centraal. Met software-over-the-air verbetert Linde aanzienlijk zijn dienstverlening. Problemen kunnen vanop afstand vastgesteld worden en nieuwe functionaliteiten worden vlot geïnstalleerd. De grote hoeveelheden data dienen bovendien om processen te optimaliseren. Door voertuigen uit te rusten met sensoren en betere veiligheidsassistentiesystemen gebeuren minder ongelukken en wordt schade beperkt. Ook op die manier investeert Linde in duurzaamheid.
Centraal stond de Linde Steer Control: een joystick of een draaiknop op de linker armsteun ter vervanging van het klassieke stuurwiel. Het is Lindes derde innovatie op het vlak van besturing, in navolging van de Linde Load Control, met een joystick op de rechter armleuning, en het bipedaal waardoor de bestuurder niet meer hoefde te schakelen om van rijrichting te veranderen. De miniwheel is optioneel, maar Linde verwacht dat het Steer Control systeem op termijn de standaard zal zetten in de industrie, net zoals eerder gebeurde met de bipedaal en Linde Load Control. Het gebruik van de joystick of van de miniwheel op de linker armsteun leidt tot minder draaibewegingen in de schouder en elleboog, waardoor de bestuurder ontlast wordt bij zijn activiteiten. De gevoeligheid van de besturing is omgekeerd evenredig met de rijsnelheid van de vorklift: hoe trager de truck rijdt, hoe sterker elke beweging wordt overgebracht, wat een zeer precieze besturing toelaat. Het resultaat: de heftruckbestuurder moet minder inspanningen leveren en kan zich zo beter op zijn werkzaamheden concentreren.
Door de pandemie kreeg Linde nog niet de kans om innovaties van ondertussen enkele jaren geleden officieel voor te stellen. Zo lanceerde Linde in 2019 het nieuwe 12XX bouwplatform met de introductie van de thermische 1202 serie. Dit jaar introduceert Linde de vierde heftruckreeks opgebouwd vanuit het 12XX bouwplatform: de thermische 1204 is ideaal voor langdurige inzet en zware toepassingen bij lasten tot 3,5 ton (1204 H35) en zelfs tot 5 ton (1204 H50). Midden 2021 kwam Linde met de elektrische 1252 E (E20 – E35) en 1252 X (X20 – X35). Door het 12XX bouwplatform worden de thermische (heftrucks op diesel en gas) en elektrische heftrucks op dezelfde manier gebouwd, met grote voordelen op vlak van service als resultaat. De productielijn maakt gebruik van dezelfde wisselstukken die bijgevolg vaker voorradig zijn.
De trucks bieden bovendien gelijkaardige voordelen op vlak van zichtbaarheid, ergonomie en connectiviteit. De 1252 E is zeer compact en behendig wat hem ideaal maakt voor binnenactiviteiten in kleine ruimtes. De belangrijkste innovatie was evenwel de 1252 X, die even veel kracht produceert als zijn thermische tegenhangers. Met deze heftruck krijgen zware toepassingen zoals de bouwsector of papierindustrie een elektrisch en dus milieuvriendelijk alternatief. Volgens Linde zullen de thermische trucks uit het werkveld verdwijnen, de vraag is enkel wanneer. Met de e-trucks staat Linde klaar om klanten te helpen bij de transitie. De X serie biedt het beste van twee werelden: ecologische aandrijving met de draagkracht van traditionele modellen.
Linde heeft volledig elektrisch aangedreven heftrucks in het gamma die een belasting aankunnen van 1,4 ton tot wel 18 ton. Vandaag is 60% van de verkoop al elektrisch, waar dat twintig jaar geleden nog maar 35% was. Linde verwacht dat dit aandeel nog verder sterk zal stijgen, wat gepaard gaat met een verdere stabiele groei in het gebruik van lithium-ion batterijen als energiebron. In het licht van de huidige klimatologische en geopolitieke crisis bekijkt de producent ook andere opties. Zo experimenteren ze met plantaardige olie als brandstof en krijgt waterstof een prominente plaats in het energieplan van Linde. Meer nog: 80% van Lindes wagenpark is klaar voor groene waterstof. “Naast het uitrusten van de trucks, investeert Linde ook in de eigen productie van brandstofcellen, opslagcapaciteit en tankstations voor waterstof. We wachten enkel nog op de markt om te volgen”, stelt Aron Literski, Vice President Sales & Service Steering. “Net zoals bij de Linde Steer Control is het vooral belangrijk om de keuzevrijheid van de consument te respecteren. Het gediversifieerde aanbod maakt een weloverwogen transitie naar de toekomst mogelijk.”