NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Innovaties binnen de Nederlandse afvalsector

Innovaties binnen de Nederlandse afvalsector

Een breed scala aan technologische vernieuwingen heeft het afvalbeheer in Nederland naar een hoger plan getild. In een serie artikelen zet de Vereniging Afvalbedrijven innovaties bij haar leden ‘in the picture’. Een deskundige binnen het bedrijf vertelt over de innovatie, en over de eigen drijfveren en passie voor het vak. De afvalbranche is een interessante werkgever waar mensen werken aan oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering, schaarse grondstoffen en de circulaire economie.

Natuurlijke plasticvervanger uit afvalwater

Dennis Froeling, businessontwikkelaar bij HVC, vertelt in aflevering 1 over de PHA-demonstratie­fabriek in Dordrecht. In een reactor zetten bacteriën voedingsstoffen uit afvalwater om in PHA (polyhydroxyalkanoaat), een natuurlijke plastic­vervanger die biologisch afbreekbaar is. PHA bestaat al langer, maar wordt meestal gemaakt uit oliën. HVC gebruikt rest­stromen die continu variëren van samen­stelling en levert een constant eindproduct. HVC werkt binnen het innovatieve project samen met water­schappen en kennis­instellingen. De demo-fabriek produceert voldoende materiaal waarmee potentiële af­nemers het kunnen testen in hun productie­proces. Belangrijke drijfveer van de partijen is het tegengaan van microplastics in het milieu. Het product van HVC breekt af in de bodem en kan fossiele plastics vervangen.

De maatschappelijke relevantie was voor Froeling reden om bij de afvalsector te gaan werken. Inmiddels werkt hij er twintig jaar en nog altijd blijft het werk vernieuwend. “Het blijft uitdagend en urgent, zeker nu we als sector een stap moeten zetten naar een duurzame en circulaire economie.”

Dennis Froeling

Nascheiding levert grote gemeenten hoger rendement

In de tweede aflevering gaat Bas Cornelissen, accountmanager bij AVR, in op de innovaties binnen de moderne nascheidingsinstallatie in Rotterdam. Technologie is het hart van het bedrijf. De installatie bestaat uit vlakzeven, schudzeven, windshifters, ballistische scheiders, schredder en near-infraroodscanners. In de installatie die 24/7 draait, worden drie stromen gescheiden: verpakkingsafval, folies en drankenkartons. Jaarlijks benut AVR meer dan 32 duizend ton aan secundaire grondstoffen. Nascheiden is niet nieuw, maar AVR weet het proces en het rendement alsmaar te verbeteren. Met innovaties richt het bedrijf zich op meer kunststof verpakkingen uit het restafval en een hogere kwaliteit van de stromen.

“CO2-reductie en circulariteit staan hoog op de agenda. De vraag naar innovaties is groot. Dat maakt ons werk uitdagend en enerverend”, zegt Cornelissen. “We denken visionair. Met welke innovaties en businesscases kunnen we adequaat reageren op de doelen die op ons afkomen? Daar werken we elke dag aan.”  

Erik Goldberg

Bio-LNG uit organische reststromen maakt transport duurzamer

Aflevering 3 gaat over de Bio-LNG-installatie van Renewi in Amsterdam. Erik Goldberg, Manager Organics: “Binnen Renewi werken we met elkaar aan een schonere wereld. Nieuwe mensen die bij ons komen werken, zeker jongeren, vinden dat essentieel. Ze willen relevant werk doen en bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Met onze Bio-LNG-installatie doen we dat bij uitstek. Onze biobrandstof levert een bijdrage aan de energietransitie, een belangrijke opgave in deze tijd van klimaatverandering, op­lopende spanningen met Rusland en de aardbevingen in Groningen.” 

Bio-LNG is een vloeibare biobrandstof uit orga­nisch materiaal. Voor de installatie bundelen drie ketenpartners de krachten. ‘Over-de-datum-producten’ van organische oorsprong, zoals producten die niet zijn verkocht voor de uiterste verkoopdatum en etensresten uit restaurants en voedingsindustrie, worden door Renewi vergist tot biogas. Nordsol zet dat vervolgens om in Bio-LNG. Shell zorgt voor de verkoop van de biobrandstof via eigen LNG-tankstations. Door het omzetten van het biogas voorziet Renewi Organics in de regio zo’n 15.000 huishoudens van warmte en elektriciteit. 

Elke maand verschijnt een artikel van deze serie op www.verenigingafvalbedrijven.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details