NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Industrie 4.0 in de praktijk
Galloo heeft een groot machinepark met veel motoren en pompen. Deze draaien bijna 7/7 en goed onderhoud en opvolging zijn cruciaal.

Industrie 4.0 in de praktijk

Als machines onophoudelijk moeten draaien, dan heeft elke al dan niet geplande stilstand grote gevolgen voor de productie en uiteindelijk ook voor het bedrijfsresultaat. Daarom zocht recyclagebedrijf Galloo naar een oplossing die zowel tot minder onderhoud als tot minder stilstand zou leiden. Die oplossingen vonden ze bij EQUANS Process Solutions, dat Galloo met ABB smart sensoren de wereld van Industrie 4.0 binnenleidde.

Galloo is een West-Vlaams familiebedrijf, gespe­cia­li­seerd in de recyclage van auto’s, schepen, was­machines en andere consumptie­goederen. Galloo haalt uit het ver­zamelde schroot jaar­lijks zowat 1,3 miljoen ton staal, 50.000 ton plastic en 100.000 ton andere metalen zoals alu­minium, koper, zink, lood, rvs, brons, en af en toe een brokje goud. Recy­clage is een sector met toekomst­perspec­tieven, mede dankzij de stijgende metaal­prijzen. Het bedrijf investeert daar­om volop in nieuwe installaties en up­grades van het bestaande machinepark.

Van preventief naar voorspellend onderhoud

Galloo heeft een groot machinepark met veel motoren en pompen. Deze draaien bijna 7/7 en goed onder­houd en opvolging zijn cruciaal. Om de goede werking van de pompen te garanderen, werd op vaste tijdstippen een periodieke con­trole uitgevoerd. Hiermee kon Galloo echter niet voor­komen dat de machines af en toe on­aan­gekondigd stilvielen, en ook de productie tijdelijk werd stop­gezet. Zulke plotse pannes zijn niet alleen tijd- en geldrovend, ze verstoren ook de bedrijfs­processen en de onder­houds­planning. Die onderhouds­planning was gebaseerd op preven­tief onder­houd: op vastgelegde tijdstippen werden check­lijsten afgewerkt op de diverse machines. “Dat zorgde enerzijds voor een steeds nijpender probleem om geschikt personeel te vinden voor onder­houd”, vertelt Olivier Courtois, technical manager bij Galloo, “Ander­zijds wilden we het aantal onnodige maintenance­beurten zo veel moge­lijk beperken, zonder dat dit zou leiden tot een stijging van de ongeplande downtime door defecten aan de machines. Een oplossing drong zich op.”

Galloo haalt uit het verzamelde schroot jaarlijks zowat 1,3 miljoen ton staal, 50.000 ton plastic en 100.000 ton andere metalen zoals aluminium, koper, zink, lood, rvs, brons, en af en toe een brokje goud.

Smart sensoren

EQUANS Process Solutions installeerde ABB smart sen­soren op verschillende onderdelen van het productie­proces (zoals motoren, pompen, en lagers) in de ver­schillende productiegebouwen van Galloo.  

Deze sensoren registreren alle activiteit, waardoor de technical manager een constant overzicht heeft over de toestand van de onderdelen van het productieproces en de staat waarin ze zich bevinden. “Vervangingen gebeuren voortaan enkel als het echt nodig is en niet meer tijdens een preventieve controle. Zo dragen de smart sensoren bij tot een veel efficiënter beheer en onderhoud van alle onderdelen en tot een gevoelige daling van de ongeplande downtime”, aldus Ewout Tijtgat, Senior Project Manager bij EQUANS Process Solutions. Deze aanpassing is een schoolvoorbeeld van Industrie 4.0 in de praktijk, vindt Courtois: “Het innovatief en laagdrempelig systeem biedt de technical manager een online statusoverzicht van alle onderdelen op elk mogelijk moment, en geeft een waarschuwing bij dreigend gevaar voor een of ander onderdeel. Zo wordt de fysieke wereld van onze machines gekoppeld aan digitale beheersystemen en is alles ook eenvoudig raadpleegbaar op onze mobiele toestellen.”

Verhoogde efficiëntie, minder kosten

In 2019 werd een pilootproject opgestart met een drietal ABB smart sensoren gedurende drie à vier maanden. Begin 2020 besloot Galloo om de pilot om te zetten in een volwaardig project. In mei 2020 werden de eerste zestien exemplaren (generatie 1-sensoren) in gebruik genomen in de Fines en Flot gebouwen. In februari 2021 heeft EQUANS Process Solutions in het Flot gebouw ter vervanging van de generatie 1-sensoren twee motorsensoren van generatie 2 geïntroduceerd. De nieuwe generatie sensoren is nauwkeuriger, robuuster en heeft een grotere batterijcapaciteit. In mei 2021 is het aantal sensoren uitgebreid van zestien naar twintig dankzij vier nieuwe lagersensoren in het Eldan gebouw. Door de combinatie van minder maintenancebeurten en vooral minder pannes heeft Galloo al heel wat kosten uitgespaard. Kostenbesparingen die nu al de investering ruimschoots compenseren, weet Courtois: “We hadden de aankoop en plaatsing van de sensoren na een jaar al terugverdiend. Alles wat nu nog volgt, is pure winst.”

Verdere optimalisatie met online site monitoring

Overtuigd van de voordelen van de sensoren heeft Galloo aan EQUANS Process Solutions gevraagd om nog een tiental extra sensoren te plaatsen. Maar er wordt ook al gewerkt aan de volgende etappe van het innovatietraject: de opstart van het site monitoring-systeem van ABB, waarbij de technical manager van Galloo wordt bijgestaan door een externe dienst onder de vleugels van ABB. Deze dienst ontvangt alle data over de sensoren, die ook nu al in het ABB Ability platform worden bewaard, interpreteert deze data en formuleert op basis daarvan adviezen in een periodieke rapportering naar de technical manager. “Zo wordt de levensduur van machines nog meer geoptimaliseerd zonder dat de dreiging op uitval vergroot”, verwacht Courtois.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details