NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
“Ik had niet beter kunnen terechtkomen”
“Onderzoek leidt niet altijd tot concrete resultaten. Maar hier kan ik direct de vruchten van mijn inspanningen zien. Dat is heel fijn.”

“Ik had niet beter kunnen terechtkomen”

De recyclagesector wordt nog te veel gezien als een mannenwereld. Niks is minder waar. Meer en meer vrouwen vinden een job en een plaats in de wereld van afvalinzameling en -verwerking. En we stellen ze graag uitgebreid aan u voor. In elke editie laten we een vrouw uit de sector aan het woord over haar job en wat die precies zo fijn maakt. Voor Jolien Smeets is nieuwsgierigheid de basiseigenschap van elke wetenschapper. Met de innovatiekracht van Orbix komt ze wat dat betreft bijzonder goed aan haar trekken.

De meest voor de hand liggende carrièrekeuze als chemicus, de (bio)organische sector, was niks voor haar. “Ik ben echt op zoek gegaan naar een job, een sector die me interesseerde, waarin ik kon bijdragen aan de maatschappij.” Haar oog viel op Orbix en een vacature als R&D-ingenieur. “Ik volg projecten op gerelateerd aan R&D. Dat houdt onder andere het zoeken naar valorisatiemogelijkheden in, decertificering aan grondstoffen, levenscyclusanalyses, patentopvolging …” 

Dingen doen die nog niet gedaan zijn

Maar ze mocht er ook meewerken aan de gepatenteerde carbonatatie­technologie van Orbix. “Innovatie is hier geen hol begrip. Ik doe hier dingen die letterlijk nog niet eerder gedaan zijn. Ook als jonkie in het vak krijg je alle kansen om te experimenteren. Binnen een bepaald kader natuurlijk, maar het mag al eens misgaan. Ook daaruit kun je zo veel leren. Ik kan moeilijk vergelijken”, gaat ze verder, “maar ik denk dat ik niet beter had kunnen terechtkomen. Onderzoek leidt niet altijd tot concrete resultaten. Maar hier kan ik direct de vruchten van mijn inspanningen zien. Dat is heel fijn. Zeker als die dan ook nog eens bijdragen tot een duurzame wereld.”

Gerespecteerd worden

Het enige minpuntje misschien: ze komt nog maar weinig vrouwen tegen in deze sector. “Maar gelukkig heb ik een baas die me respecteert en een team dat me helemaal aanvaardt. Ik hoop dat deze houding meer ingeburgerd geraakt, dat het niet uitmaakt hoe je je wilt identificeren. En voor mezelf? Dat ik mag verder groeien in dit bedrijf en in het streven naar duurzaamheid.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details