NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Hoe hoger de recyclagekwaliteit, hoe waardevoller de materialen
Een installatie met de machines van Lubo Recycling Solutions voor de Groupe Nicollin.

Hoe hoger de recyclagekwaliteit, hoe waardevoller de materialen

Niks mooier, dan wanneer één plus één drie wordt. Dat is het verhaal van Bollegraaf en Lubo Recycling Solutions. Vanuit elk hun eigen expertise in respectievelijk de papier / plastic / single stream markten en de C&D / C&I / MSW markten, vormen ze een sterke, complementaire tandem die naar de recyclagemarkt kan stappen met totaaloplossingen. Met één doel voor ogen: de kwaliteit van de recyclageprocessen verhogen, zodat er kwalitatieve grondstoffen uit voort komen die weer een nuttige invulling kunnen krijgen. Een gesprek met Jean-Paul Dekeyzer, Derk Smook en Jan Veldhuizen van Lubo Recycling Solutions en Martine Assié van de Bollegraaf Groep over hoe ze deze principes ook toepassen op de markt voor bouw- en sloopafval en bedrijfsafval.

Waar Bollegraaf Recycling Solutions van oudsher sterk staat in papier en karton, zijn de zwaardere stromen het klassieke speelveld van LUBO Recycling Solutions. Een aanbod dat misschien oorspronkelijk vertrok vanuit sterrenzeven, maar vandaag heel wat meer omvat aan mechanische en andere scheidingstechnieken. Alles om de klanten aan zo zuiver mogelijke en dus zo waardevolle stromen te helpen. Smook: “De laatste jaren zien we de markt van bouw- en sloopafval en bedrijfs- en industrieel afval steeds meer evolueren van pure afvalverwerking, naar echte recyclage. Niet alleen omdat de wetgever dat oplegt. Bedrijven voelen in de prijzen hoe schaars materialen geworden zijn en dus hoe zuinig we ermee moeten omspringen. Wij helpen bedrijven om meer waarde uit hun afvalstromen te halen. En dat begint met hogere zuiverheden.”

Een van de paradepaardjes in het gamma, de Lubo Anti-Wrapping StarScreen.

Innovatie voor meer kwaliteit en veiligheid

Mechanische scheiding, persluchttechniek, optische sortering … en ook robots tot zelfs de integratie van artificiële intelligentie om tot zelfregelende machines te komen. Recyclage is een proces waarin innovatie centraal staat, vinden ze bij Lubo Recycling Solutions. Niet in het minst ingegeven door die andere schaarste, die op de arbeidsmarkt. “Door te kiezen voor hoogtechnologische oplossingen, kan je drie vliegen in één klap slaan. De kwaliteit en veiligheid consistent verhogen en met minder mensen een sorteer­lijn controleren. Want ook dat is een aandachts­punt binnen Lubo Recycling Solutions: zorgen voor werkbare, veilige en onderhoudsvriendelijke oplossingen. We gaan daarbij ook aan de slag met de data die in de machines en de processen aanwezig zijn. En daar zit weer de sterkte van onze tandem met Bollegraaf. Want onze R&D-afdeling werkt samen onder één dak, met een testcentrum in de nabijheid, om tot performantere oplossingen te komen”, aldus Veldhuizen.

Oplossingen op maat van de klant

Een evolutie die Lubo Recycling Solutions ook bij zijn klanten ziet: “Waar het buikgevoel vroeger besliste, willen zaakvoerders nu steeds meer data, zwart-op-wit, om de juiste beslissingen te maken. Er is duidelijk een inhaalbeweging aan de gang ten opzichte van de klassieke maakindustrie. Maar tegelijk, en dat maakt de recyclage-industrie net zo mooi, is dit ook een verhaal van mensen, van het de tomeloze inzet en passie bij eenmans­zaken, familiebedrijven, kmo’s … Daarom vertrekken we voor het uittekenen van een oplossing altijd vanuit de precieze noden van onze klant en zijn expertise over zijn product en processen. Niet iedereen is immers gebaat met verregaande automatisering. Het gaat altijd om het vinden van de juiste balans tussen zijn wensen en doelen. Dat merken we ook door meer projecten in Afrika te doen. Projecten van een heel andere omvang en scope maar eigenlijk met dezelfde baseline: materiaal terugnemen en waardevoller maken. Aan die missie willen we meehelpen”, aldus Dekeyzer.

Alles wordt door Lubo Recycling Solutions in eigen huis op locatie in Emmen (en Appingedam) gemaakt.

Alles onder één dak

Door een totaalaanpak. Lubo Recycling Solutions brengt alle facetten van de waardeketen samen. Van R&D, over engineering, tot en met onderhoud. “Er zijn weinig bedrijven die over dezelfde kennis en ervaring van producten en toepassingen beschikken om dat waar te maken. Wat de uitdaging ook is, we kunnen altijd wel de juiste expertise in huis vinden. Daardoor kunnen we ook een stap verder gaan in flexibiliteit door machines en oplossingen af te leveren die helemaal op maat zijn van de klant. Van de grootste multinational, tot de kleinste kmo en dat voor elke afvalstroom”, besluit Assié.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details