NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Hightech katalysatorrecycling

Hightech katalysatorrecycling

De afgelopen vijftien jaar is RKR Recycling uitgegroeid tot een absolute specialist op het gebied van inkoop en recycling van (auto)katalysatoren. Het bedrijf uit Zwolle verwerkt meer dan 2.000 katalysatoren per dag (!), beschikt over een eigen laboratorium én heeft recent het machinepark verder uitgebreid met onder meer twee nieuwe metaalkatmachines. De verwerking van metaalkatalysatoren is een ingewikkelder proces dan de standaard monolietkatalysatoren, RKR is de enige in de Benelux die dit proces beheerst. Vaste relaties kunnen bovendien voortaan gebruikmaken van een app voor een nog efficiëntere afhandeling en eerlijke aanbiedingen op basis van de werkelijke waarde. Daar willen we natuurlijk meer van weten.

Vulling van monsterbak van schijventril­molen om monster fijn te maken, zodat het geschikt is voor analyse.

RKR Recycling is een relatief jong bedrijf in de recyclingbranche en in korte tijd uitgegroeid tot een gerenommeerde speler met klanten uit binnen- en buitenland. “Dankzij onze groei zijn we in staat om te blijven investeren in de toekomst”, zegt Danni Boogerd, Purchasing Manager bij RKR Recycling. “Zo hebben we in 2021 een tweede bedrijfshal met vernieuwde en gespecialiseerde apparatuur in gebruik genomen. Dat heeft er onder andere toe geleid dat we de waarde van de metaalkatalysatoren ook nauwkeurig kunnen bepalen. Dit geeft ons een voorsprong en daar profiteren onze klanten weer van.”

Kostbaar en zeldzaam

Een katalysator bevat edelmetalen zoals Palladium, Platina en Rodium. “Deze edelmetalen zijn behalve kostbaar ook zeldzaam en worden daarom gerecycled voor hergebruik”, legt Boogerd uit. “Met behulp van ons goed uitgeruste laboratorium kunnen we de inhoud (de edelmetalen) zeer nauwkeurig vaststellen. De prijs van een ‘afgedankte’ katalysator bepalen we vervolgens aan de hand van de inhoud en gebaseerd op de actuele koerslijst. Want de prijs van een edelmetaal is geen vast gegeven, maar fluctueert dagelijks.” RKR Recycling beschikt over zowel een industriële metaalkatshredder voor productie (grote hoeveelheden) als een kleine shredder voor enkelstuks, en daarnaast nog een viertal monolietmolens voor verdere verwerking. Het product is hiermee gereed gemaakt om in te smelten bij de refiner.

Staalafval van de behuizing nadat de katalysatoren zijn open gemaakt.

Unieke app

Data van de katalysatoren wordt door RKR Recycling bijgehouden in een omvangrijke digitale database. “Van de meeste katalysatoren op de markt weten we exact hoeveel edelmetalen erin zitten. Dit geeft onze klant een aanzienlijk voordeel ten opzichte van onze concurrentie. De inkoop is op die manier eerlijk en transparant en de juiste prijs is voor hen iedere dag inzichtelijk”, zegt Boogerd. “Mocht de waarde op voorhand niet duidelijk zijn, verrichten we een afzonderlijke kwantitatieve analyse van kleine partijen of een monstername van grote partijen.” De database is enkel toegankelijk voor vaste klanten (leveranciers) via een recent geïntroduceerde app. In deze app zijn bijvoorbeeld ook de persoonlijke facturen op ieder moment van de dag te raadplegen, maar ook zaken als transport en leveringsvoorwaarden zijn middels een overeenkomst gewaarborgd. “Doordat financiële- en overheidsinstellingen een steeds belangrijkere plaats in het proces innemen, geeft dit ook voor onze klant een gerust gevoel. Bij inzameling worden de katalysatoren door RKR Recycling op kwaliteit gesorteerd. “Door het werken met eigen gespecialiseerde apparatuur halen we niet alleen zelf veel voordeel uit het hele proces, ook onze klanten profiteren mee. Dat begint al bij het vervoer, dat wij voor rekening kunnen nemen. In ons eigen laboratorium onderzoeken we desgewenst speciale metalen (keramiek of monoliet), voeren analyses uit en doen bemonstering en vermaling. Alles voor een eerlijke prijs en snelle afhandeling.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details