NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Het was nog nooit zo leuk in de recyclingbranche’
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

‘Het was nog nooit zo leuk in de recyclingbranche’

“Waar het in feite op neer komt is dat ik mijn netwerk – dat ik 35 jaar heb opgebouwd – maximaal uitnut binnen mijn ondernemingen.”

InnoMax is een ingenieurs- en adviesbureau dat Duijn in 2003 is begonnen. Daarnaast startte Duijn drie jaar geleden met Du-Con Trade. Du-Con Trade handelt in recycling equipment. En onder Du-Con Trade valt het internetplatform UQuip, waarop nieuwe en  gebruikte recyclingmachines worden aangeboden. “Binnen UQuip werk ik samen met Scratch Recycling Solutions uit Enschede. Samen met eigenaar Rik Schram hebben wij een overlappend netwerk dat elkaar versterkt. Op dit moment worden er best een aantal projecten geannuleerd en wij krijgen daardoor complete sorteer- en recyclinginstallaties aangeboden die we via UQuip weer op de markt zetten. Die verkopen we onder de naam Du-Con Trade en met InnoMax verzorgen we daarbij de layout- en projectengineering”, zo legt Duijn uit. “De combinatie van die drie activiteiten geeft ons werk extra impact.” 

Du-Con Trade verhandelt overigens niet alleen hardware, maar is ook actief in de commodity trade. “We beschikken over een VIHB-certificaat en mogen dus wereldwijd bemiddelen in grondstoffen en halffabrikaten.” 

Cees Duijn: “Met slim combineren creëer je meerwaarde”.

“Met InnoMax probeer ik de vraag van een klant te vertalen naar een standaardoplossing. Een combinatie van die standaardoplossingen kan in een proces of systeem heel innovatief zijn. Daardoor wordt je foutenmarge veel lager omdat de standaardoplossingen hun nut al hebben bewezen. Door slim te combineren creëer je meerwaarde. Groot voordeel is dat ik me nooit beperk tot een specifiek type machine of één merk.”

Waan van de dag

Duijn beziet de lange termijn. Weliswaar ziet hij ook dat de bergen plastic recyclaat op dit moment fors groeien wegens de lage olieprijs, maar hij weigert dat te zien als een daadwerkelijk probleem. “Het is korte termijn denken, de waan van de dag. We hebben – op Europees niveau zelfs – afspraken gemaakt en akkoorden gesloten. We kunnen nu niet stoppen met het scheiden en terug op de markt brengen van die afvalstromen omdat het even wat moeilijker gaat. Dit is slechts een hick-up. Want het beleid voor de komende tien jaar in heel Noordwest Europa is er op gericht om langjarig recyclingproducten terug te brengen in de markt. Daar zijn subsidies voor en wet- en regelgeving. Bedrijven kunnen dus met een gerust hart in recyclingtechnieken blijven investeren.”

Duijn constateert dat het fysisch recyclen tegen zijn grenzen aan begint te lopen. “Het wordt weliswaar langzaam hightech met robots en AI, maar het blijft fysiek scheiden en heel veel beter dan wat we nu al kunnen wordt het niet. Met Du-Con  Trade en InnoMax zetten we daarom ook steeds meer in op chemische recycling. Uiteindelijk zullen we in staat zijn om kunststof of zelfs hout te vergassen en te condenseren tot verschillende soorten olie. En van die olie kunnen we weer primaire kunststoffen maken. En dat is pas echt circulair. Niet voor niets vind ik dat het nog nooit zo leuk was in de recyclingbranche.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details