NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Het effect van recycled content
Peter Brughmans

Het effect van recycled content

Al langere tijd spreken en speculeren we over ‘recycled content’. Wat zijn de effecten hiervan op kunststof recyclage? Is het invoeren van een verplichting op recycled content nog wel nodig, nu de vraag naar recyclaat groter is dan de beschikbaarheid? Of geeft het juist stabiliteit aan de afzetmarkt?

In het afgelopen jaar zagen we de afzetmarkt van plastic recyclaat volledig veranderen: we begonnen met een overaanbod en hebben nu een tekort aan secundaire plastic grondstoffen. De groeiende bewustwording rondom duurzaamheid speelt hierbij een rol, maar de sterk gestegen prijs voor primaire grondstoffen heeft ook zeker de motivatie van producenten versterkt.

Stabiele markt creëren

Door Europese maatregelen rondom het recycleren van plastic – zoals een stort­verbod, stort- en/of verbrandingsbelasting en producenten­verantwoordelijkheid – groeit het aanbod van plastic afval bij recyclage­bedrijven de komende jaren. Dat is noodzakelijk om de doel­stellingen te realiseren die we allemaal voor ogen hebben. Om de continuïteit van plastic recyclage te waar­borgen, is het belangrijk om niet alleen aan de input­zijde, maar ook aan de outputzijde een stabiele markt te creëren. Dat bevordert het innovatie­vermogen en de investerings­bereidheid van plastic recyclagebedrijven.

Effect in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk ervaren we momenteel de effecten van recycled content. Sinds 1 april 2022 geldt daar op meerdere plastic producten een verplichting van 30%. Producenten die hier niet aan voldoen, moeten belasting betalen over de primaire grondstoffen. Waar ons plastic recyclaat tot eind 2021 nog veel naar het vaste land werd afgezet, is de vraag in het Verenigd Koninkrijk dit jaar sterk gegroeid. De markt voor secundaire grondstoffen was eerst sterk gelinkt aan de prijs voor primaire grondstoffen. Nu ontstaan twee verschillende markten: beide met hun eigen kosten, opbrengsten én schommeling in vraag en aanbod. Concurrentie in de secundaire grondstoffenmarkt is er alleen tussen recyclers onderling en heeft geen relatie meer met de prijs voor fossiele grondstoffen, wereldpolitiek of veranderingen in vraag en aanbod van primaire grondstoffen. Zo zorgt recycled content voor een stabiele markt en daarmee voor continuïteit van plastic recycling. De enige vraag die nog overblijft is: wanneer voeren we de verplichting op recycled content Europabreed in?  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details