Grond zeven wordt steeds belangrijker, aangezien je niet zomaar met elke m³ afgegraven grond kan doen wat je wilt. Bouwwerven worden steeds groter en dieper en bijgevolg varieert de samenstelling van uitgegraven grond sterk. Daarbij is het afzeven om de stenen te verwijderen al een eerste stap. De stenen kunnen dan ook goedkoper via recyclagecentra verwerkt worden of gebruikt worden als fundering ter plaatse, wat dan weer een transportbesparing geeft.
Er zijn verschillende mogelijkheden om grond van uiteenlopende types te zeven. De klassieke manier is met een vlakdekzeef of een trommelzeef. Al naargelang wat je wilt zeven (gebroken puin, beton, asfalt of grond met stenen) ga je de ene dan wel de andere zeef gebruiken. Een mobiele vlakdekzeef is heel populair (vooral het type direct feed/high stroke), gemakkelijk inzetbaar, flexibel van aard en bovendien budgetvriendelijk. Maar meer daarover later.
Voor grond met stenen, en ingeval deze in kleinere granulaten vereist zijn zoals bijvoorbeeld voor sportvelden, zal door de gebruiker vaak voor een trommelzeef gekozen worden. Door de hoge valbeweging en de reinigingsborstel, waardoor de openingen van de netten niet zo snel dichtslibben, zal er een langere open-zeef-oppervlakte/tijd zijn. Nadeel is dan weer de lagere capaciteit en het beperkt gebruik van de trommels doorheen het jaar. Ook zal reeds bij beperkt vochtige bodem, een effect van bolvormig optreden, wat het zeefresultaat niet ten goede komt.
Eens de grond gezeefd kan het nog steeds zijn dat die niet geschikt is voor hergebruik omdat de grond ofwel niet stabiel genoeg is ofwel nog vervuild is. Vooral indien de grond door zijn vochtgehalte, kleigehalte, leemaandeel te weinig dragend karakter heeft. Die eigenschappen maken de gronden zeer moeilijk zelfs tot niet verwerkbaar met klassieke zeefmachines. Voor dergelijke materiaalstromen die veel energie vergen in de zeefbeweging, is de sterrenzeef de eerstvolgende en beste oplossing. De sterrenzeef bestaat uit een opeenvolging van serie assen die door kettingen synchroon aangedreven worden. Op elke as zijn een reeks sterren gemonteerd die over verschillende vingers beschikken. Dankzij deze vingers en de helling waaronder het zeefdek ligt, worden de grond en de stenen door de vingers over het zeefoppervlak meerdere keren geraakt en door wrijving proper gemaakt. Dit maakt dat een sterrenzeef een uiterst zuivere tussenfractie en overmaat bekomt. Met de proportionele snelheidsregeling kan vervolgens bijgestuurd worden, al naargelang het product, de weersomstandigheden en het gewenste resultaat. De sterrenzeef heeft de uitstekende eigenschap het materiaal los te maken waardoor het naderhand verder kan gezeefd worden op nog kleinere fracties of gemengd met kalk of cement.
Van zodra het product de eerste keer over de sterrenzeef gaat, kan het intern naar een geïntegreerde menger worden gebracht, om door middel van kalk of cement verbeterd te worden. Door de werking van de sterren op het materiaal kan de kalk zich beter vermengen en homogeen verdelen. Na toevoeging van kalk zullen structuur en draagkracht verbeteren, het vochtgehalte dalen en terug behandelbaar zijn. Door het inwerken van de kalk kan de grond terug gebruikt worden als stabiele ondergrond en/of aanvulling. Ook cement kan, met water, toegevoegd worden aan de grond om zogenaamd ‘flussigboden’ of vloeibare bouwstof te bekomen Dit mengsel kan als aanvulling bij leidingen gebruikt worden zodat de buizen beter ingesloten worden. Mits een goede mengverhouding is deze tevens steekvast en naderhand makkelijk met een schop terug te verwijderen. Door de verbeterde structuur zal die ook minder snel ondergronds uitvloeien.
Een dergelijke mobiele menginstallatie met zeeffunctie is een zeer veelzijdige doch nog steeds mobiele machine die het ganse jaar door, ook in slechte weersomstandigheden, zijn werk heeft. Een sterrenzeef is trouwens ook een echte capaciteitsmaker, die in het mengen 150-200 t/u verzet en zonder menger tot 300 t/u behaalt, afhankelijk van de gekozen sterren. Kortom, een sterrenzeef is een ‘all year, allround’ machine die zorgt voor een goede afscheiding van de moeilijkste bodems tot (her)bruikbare stromen en die, met een menger, een meerwaarde creëert om diezelfde grond in één keer te verbeteren.