Ook de laatste delen van de oude boogbrug verdwijnen
Het is een druilerige dag met miezerige regen. Eigenlijk perfect voor een stukje melancholie op locatie. We bevinden ons onder de nieuwe Jan Blankenbrug bij Vianen en kijken uit op de half gesloopte betondelen van de oude Boogbrug. We zijn in goed gezelschap van Marcel Bonte, uitvoerder en machinist bij DDM Demontage BV, Jeroen Hornman, salesmanager bij SAES International BV en Ronald Boerboom, Area Salesmanager Hydraulic Attachment Tools Nederland, Denemarken en Luxemburg bij Epiroc. “De combinatie DDM – KWS – VES sloopt met respect voor de omgeving”, zegt Bonte. “De directe buurt heeft sinds 1936 uitzicht gehad op de oude Boogbrug. Een iconisch bouwwerk voor de omgeving, met een rijke (oorlogs)historie. Zoiets zien verdwijnen doet iets met je.”
“We zijn vanaf juni 2021 bezig met de sloopwerkzaamheden, we werken met tien tot vijftien personen aan deze klus. Drie grote kranen en twee hulpkranen doen het werk. De krachtpatser hier is wel de Hitachi ZX 890, een 90 tonner, waaraan de Epiroc HB7000 Dust bevestigd is”, wijst Bonte aan. Op zijn weg naar deze kraan begroet machinist Lars Grühne ons. De uit Duitsland afkomstige medewerker van DDM is zeer te spreken over de Epiroc HB7000: “Een erg fijne sloophamer is het, hij vreet zich door de betonplaten heen alsof het niets is en lust de puinstukken rauw.” Grühne is wel iets gewend op het gebied van uitrustingstukken van verschillende merken en werkt lekker met het Epiroc materieel.
Boerboom wijst aan hoeveel Epiroc uitrustingstukken er door SAES verkocht zijn aan DDM. “Er is een HB400 aanwezig, een Atlas Copco HB250) (Atlas Copco werd later Epiroc), een HB7000 en een sloopschaar Epiroc CC6000, met zowel een betonbek als een staalbek. Genoeg sloopkracht dus om alles hier met de grond gelijk te maken!” Hornman vult aan: “We werken al zo’n vijftien jaar met DDM Demontage en weten om welke kwaliteit ze vragen. Daarom verkopen we met een gerust hart Epiroc.” Dat beaamt Bonte en hij vult aan: “Natuurlijk is goed materieel belangrijk, maar dat is niet het enige. Afspraken moeten worden nagekomen en de service moet snel en goed zijn. Dat is de reden dat we graag met SAES in zee gaan, alhoewel ik moet toegeven dat ik nog nooit heb hoeven bellen voor service. Je ziet gewoon dat alle uitrustingstukken perfect onderhouden zijn. Ook hier in Vianen werken we probleemloos. En weet je wat voor mij extra fijn is? Dan zijn mijn mensen die hier werken ook tevreden. Het laatste wat we willen, is gemopper in de bouwkeet …”
In 2016 is Boerboom begonnen met SAES, toen nog onder de naam Atlas Copco. In 2017 is de naam gewijzigd in Epiroc. “Een nieuwe, beursgenoteerde entiteit”, licht Boerboom toe. “Zo is SAES aan Epiroc gekomen. We werken nu dus al zo’n zeven jaar samen en dat met enorm veel plezier. Voor Epiroc is het erg fijn dat SAES zo serieus met service omgaat. Het SAES serviceteam zit ‘kort op de bal’ en zorgt ervoor dat stilstand op de sloopwerf voorkomen wordt. Daar vaart niet alleen de klant van SAES wel bij, daar varen wij als Epiroc ook wel bij. Onze goede naam wordt daardoor in ere gehouden. Daar komt bij dat SAES Epiroc geweldig heeft geïntroduceerd in de markt.” Op de vraag of de HB7000 de grootste sloophamer is die Epiroc maakt, antwoordt Boerboom met een glimlach: “Nee, de grootste is de HB10.000. En je raadt het vast: ook dat sloopmonster heeft SAES gewoon in Weert op voorraad staan.”