NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
FCC Medio Ambiente/Environment verbetert kwaliteitscontrole, operationele efficiëntie met AI-gestuurde robot in site in Madrid.

FCC Medio Ambiente/Environment verbetert kwaliteitscontrole, operationele efficiëntie met AI-gestuurde robot in site in Madrid.

FCC Medio Ambiente/Environment is een leider op het gebied van milieudiensten in Spanje. Het bedrijf is een van de belangrijkste spelers op het gebied van bouw- en waterzuiveringsdiensten en een partner bij de bouw en exploitatie van afvalverwerkingsinstallaties. De La Campiña site van FCC in Madrid, die 31 gemeenten en bijna 700.000 inwoners in het oostelijk gebied rond Madridbedient, is ontworpen om jaarlijks 240.000 ton gemengd stedelijk afval te behandelen. Dat omvat de verwerking van 45 ton selectief organisch afval, 20 ton verpakkingsafval, bijna zeven ton plantaardig afval, en acht ton grofvuil. 

De uitdagingen

Gelijke tred houden met de technologische vooruitgang om de kwaliteit van recycling te verbeteren

Alfredo Vigre, projectleider afdeling Afvalverwerking, is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de site van FCC in La Campiña, en ook voor andere sites in Madrid. In de ogen van Vigre is het voor FCC belangrijk om met nieuwe technologieën te experimenteren. Het bedrijf wil zijn installaties zo modern en efficiënt mogelijk maken. De bouw van een nieuwe site bood een uitgelezen kans om te testen hoe de nieuwste recyclingtechnologie de werking ten goede zou kunnen komen. Het doel van FCC was om zo innovatief en efficiënt mogelijk te zijn door de nieuwste technologie op de markt te gebruiken. 

De mogelijkheid om de ophaalpercentages te verhogen en de kwaliteitscontrole te verbeteren vormde een andere troef. In Spanje stelt Ecoembes, een overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de recyclage van verpakkingsmateriaal, kwaliteitsnormen vast waaraan recyclingbedrijven moeten voldoen. Daarom is het voor bedrijven als FCC van het grootste belang dat het product een hoge zuiverheidsgraad heeft en weinig verontreinigingen bevat.

De oplossing

AI-gestuurde automatisering van de marktleider

Bij de evaluatie van potentiële leveranciers voor hun installaties, zoekt FCC ervaren bedrijven en marktleiders, legt Vigre uit. FCC houdt ervan langdurige relaties met leveranciers op te bouwen en nauw contact met hen te houden om de samenwerking te vergemakkelijken. Robots waren een van de nieuwe technologieën die FCC wilde  onderzoeken.

“AMP is het toonaangevende merk op het gebied van robotica, en dat was voor ons een belangrijke factor bij het kiezen van een oplossing om onze sorteerproductiviteit en -efficiëntie te verhogen,” zei Vigre.

In de fabriek van FCC wordt al het materiaal dat niet door de optische eenheid gesorteerd wordt, naar het handmatige sorteerstation gestuurd, waar herbruikbaar materiaal zoals karton en drankverpakkingen gescheiden worden. Na het handmatig sorteren scheidt het AMP Cortex™ intelligente robotsysteem dat FCC geïnstalleerd heeft PET, HDPE, en drankblikjes. De hier gerecyclede materialen vallen via trechters in bunkers die zich onder het platform van de sorteercabine bevinden, en worden vervolgens via een transportband naar de balenpers  gebracht.

Resultaten

Efficiëntie, flexibiliteit, kwaliteit en werkervaring verbeteren met automatisering

Nu de AMP-robot operationeel is, is Vigre tevreden over de resultaten voor het sorteerwerk van FCC. Robots worden niet moe, en ze werken elke dag, waardoor de consistentie en de efficiëntie van de site verbeterd zijn. Zij bieden ook de flexibiliteit om zich aan veranderingen in de materiaalstroom aan te passen. AMP heeft het personeel op de site opgeleid om het doelmateriaal te controleren, zodat het systeem kan worden aangepast op basis van de samenstelling van het inkomende materiaal, de grondstofprijzen, en meer.

“Wij hebben de robot vóór de implementatie getest en waren tevreden over de mogelijkheden om materialen te herkennen en te recycleren die optische sorteerders niet hebben. Hij is snel en doeltreffend, en vormt een geweldig hulpmiddel voor de kwaliteitscontrole.”

De kwaliteitsverbetering is een belangrijke maatstaf voor FCC, want het is de kwaliteit die recyclers onderscheidt. De zuiverste grondstoffen brengen de hoogste prijzen op; een lage graad van verontreiniging biedt recyclers meer mogelijkheden om hun materiaal te verkopen.

“Het is duidelijk dat hoe meer de installaties geautomatiseerd zijn, hoe beter de opbrengsten en de kwaliteit van het eindproduct,” voegde Vigre eraan toe.

FCC ziet een robot niet als een vervanging van een mens; een robot vervangt eerder een “job” of een taak. Op die manier heeft de technologie bijgedragen tot het creëren van functies met een hogere waarde binnen de fabriek. Sorteertaken zijn moeilijk en vaak gevaarlijk, en FCC geeft waar mogelijk de voorkeur aan het gebruik van een robot boven een manuele sorteerder.

Gezien het belang van betrouwbaarheid voor FCC, meldt Vigre dat er zich geen onderhoudsproblemen hebben voorgedaan sinds de installatie van de robot. Mochten er echter kleine obstakels zijn, dan krijgen hij en zijn team directe telefonische hulp van AMP.

Blik naar de toekomst

Kansen voor AI en automatisering in overvloed

De conclusie van Vigre is dat de ervaring van FCC met robots positief is geweest, vooral dankzij het gemak waarmee met AMP gewerkt kon worden. Het bedrijf heeft gedurende het hele evaluatie- en installatieproces samengewerkt en was oplossingsgericht.

Het inzetten van de robot in een kwaliteitscontrolesetting is succesvol geweest, en heeft het FCC-team helpen aantonen dat er nog veel meer geschikte locaties voor robots binnen de site zijn.

“Als we deze site vergelijken met oudere fabrieken met handmatig werk, is het verschil duidelijk,” verklaart Vigre. 

Vigre moedigt andere installaties aan zich vertrouwd te maken met de mogelijkheden van AI bij recycling. Hoewel er steeds meer belangstelling voor is, is hij van mening dat de kracht en de doeltreffendheid ervan nog niet goed begrepen worden. Hij gelooft er alvast in, en zegt dat FCC zeker robots zal overwegen voor toekomstige projecten, zodat het bedrijf de concurrentie voor kan blijven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details