NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Elders in Europa … garandeert samenwerking tussen publieke en private ondernemingen selectieve inzameling

Elders in Europa … garandeert samenwerking tussen publieke en private ondernemingen selectieve inzameling

Tijdens de coronacrisis werd de afval- en recyclagesector al snel als essentiële sector geselecteerd. De continuïteit van de inzameling en verwerking van afval is immers cruciaal om te vermijden dat er in de Covid-19 crisis een nieuwe sanitaire crisis zou ontstaan. En dus trokken verschillende Europese organisaties de kaart van de samenwerking om de gescheiden inzameling zo veel mogelijk in stand te houden

In België en op verschillende andere plaatsen werd de inzameling van restafval en de eventuele huis-aan-huis ophaling van gft als prioritaire dienstverlening beschouwd. Positief nieuws, maar ook andere recycleerbare fracties zijn van essentieel belang. Niet in het minst voor de instandhouding van de waardeketen. Vele productiebedrijven zijn erg afhankelijk van deze gerecycleerde materialen, denk aan de papier- en glasindustrie, voor hun productie. Bovendien zou het jammer zijn dat de volumes recycleerbare fracties de hoogte inschieten en verbrand, gestort of illegaal gedumpt worden.

Duitsland zoekt samenwerking private partners

Door de uitzonderlijke situatie ten gevolge van de Covid-19 crisis kwam die gescheiden inzameling op verschillende plaatsen in Europa in het gedrang. Onder meer omdat door personeelstekort de continuïteit van de inzameling niet kon worden gegarandeerd. In een dergelijke situatie zouden private bedrijven en publieke ondernemingen elkaar kunnen ondersteunen met personeel. Dat was ook de mening van de Duitse vereniging van recyclagebedrijven. BSVE, de Duitse vereniging van afvalbedrijven (BDE) en de Duitse metaalrecycleurs en -handelaars (BDSV en VDM) stuurden in volle coronacrisis een gezamenlijke brief naar het Duitse Ministerie van Milieu om te pleiten voor een verdere selectieve inzameling van huishoudelijk afval. Een tekort aan personeel mag dit niet in het gedrang brengen en kan opgevangen worden door een samenwerking tussen publieke en private ondernemingen.

Zelfde piste in Engeland

Ook in Engeland werd in deze richting gedacht. British Glass heeft er bij de gemeenten op aangedrongen de inzameling van glas niet stop te zetten. Ook de inzameling van recycleerbare fracties moest zo goed als mogelijk verdergaan en de recyclageparken dienden open te blijven. Lokale overheden in Engeland die een behoefte hadden aan extra ondersteuning konden via een matchmaking platform in contact komen met private spelers die in deze behoefte kunnen voorzien. Deze positieve initiatieven tonen het belang van samenwerking in onze sector. We dienen uiteindelijk allemaal hetzelfde doel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details