NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Egli betonschaar bijt stukken uit gebouw met Zwitserse precisie

Egli betonschaar bijt stukken uit gebouw met Zwitserse precisie

Met de betonschaar van het Zwitserse Egli worden hapklare blokken beton en betonijzer uit een industrieel gebouw genomen. Hierdoor is er minder nabewerking nodig en kan de schaar ook ingezet worden om objecten gedeeltelijk te ontmantelen.

“De Egli XMB betonschaar neemt als het ware een hap uit het gebouw, net alsof je in een appel bijt”, begint Dick Berbée zijn uitleg over het Zwitserse product. De Nederlander is met Berbee Abbruch Geräte GmbH dealer van een aantal producten voor de recycling industrie, maar de XMB betonschaar behoort volgens eigen zeggen tot zijn topproducten.

De laatste jaren heeft hij veel van de scharen verkocht in Duitsland. Ook Nederland zit de laatste tijd sterk in de lift. De betonschaar wordt geleverd met vier soorten bekken: een ronde bionic bek met tanden, een tripod bek met tanden de multibeton breker met tanden en messen en de ijzerschaar. Hierdoor is het gereedschap voor meerdere klussen inzetbaar.

Gelijke krachtverdeling De eerste bionic schaar bijt zijn weg in zware industriële sloopprojecten. Door de ronde bek is de kracht gelijk verdeeld, zonder dat er sprake is van spanning op de hoeken. Hierdoor kan er zeer lokaal gewerkt worden, en worden de gebruikelijke trillingen voorkomen die ander gedeeltes van het gebouw kunnen impacteren. “Hierdoor kun je heel goed gedeelten van objecten afbreken”, vertelt Berbee.

Een andere meerwaarde van de in zijn woorden revolutionaire betonschaar is dat deze hoogwaardige afvalstromen realiseert. “Er komen korte stukken ijzer en brokken beton vrij. Hierdoor hoef je ook veel minder nabewerking te doen.” Zo hoeft er bijvoorbeeld geen vergruizer ingezet worden om het beton te vermalen of voor te bewerken voor de betonbreker en wordt er uiteindelijk minder brandstof verwerkt op de slooplocatie. 


Minder nawerk

Berbée geeft aan dat slopen met de Egli XMB betonschaar wel een mentaliteitsverandering vereist. “Sloopbedrijven proberen soms zo snel mogelijk een gebouw neer te halen, maar daarna begint het werk. Met de Egli betonschaar begin je van bovenaf en ben je helemaal klaar als je beneden bent.”

Doordat de Zwitserse tool hapklare brokken beton realiseert met korte stukken ijzer, levert het sloopmateriaal ook meer op. “Korte stukken ijzer zijn veel minder bewerkelijk, hebben minder volume en er wordt meer voor betaald”, vertelt de sloopexpert. Het ijzer kan vervolgens met een Egli magneet of een betonbreker op de sloopplaats uit het beton gesorteerd worden.

Het XMB assortiment van Egli bestaat uit drie types; de XMB 2.8 voor graafmachines van 18 tot 30 ton, de XMB 3.7 voor graafmachines van 30 tot 50 ton en de XMB 5.4 voor nog zwaardere graafmachines tot 80 ton. Een groot voordeel van de schaar is ook dat de multifunctionele bekken op een hydraulische manier gewisseld kunnen worden, een proces dat twee minuten in beslag neemt. “Daarnaast kunnen wij door een uitgebreid agentennetwerk in Nederland ook snelle service en onderhoud verzorgen”, besluit Berbée.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details