NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Eerste nieuwe pmd-sorteerinstallatie operationeel

Eerste nieuwe pmd-sorteerinstallatie operationeel

En alsof dat extra volume al niet voor uitdaging genoeg zorgt, moeten er ook meer materialen uitgesorteerd worden. In een eerste fase werd extra capaciteit gezocht in het uitsorteren, in een tweede fase volgt die ook in de verwerking. Afvalbeheerbedrijf Indaver beëindigde vorige week de bouw van een gloednieuwe pmd-sorteerinstallatie in Willebroek. De nieuwe installatie is driemaal zo groot als de vorige en zal het pmd-afval van zo’n 3 miljoen inwoners per jaar verwerken.

Met de introductie van de nieuwe blauwe zak worden de kunststoffen die in de zak mogen aangeboden worden, verruimd. Hierdoor zal elke inwoner gemiddeld 7 à 8 kilogram pmd-afval méér aanbieden dan vroeger.

Indaver sorteert in Willebroek al sinds 1995 het pmd-afval tot acht zuivere materiaalstromen, klaar voor recyclage. Met de introductie van de nieuwe blauwe zak worden de kunststoffen die in de zak mogen aangeboden worden, verruimd. Van ‘plastic flessen en flacons’ naar ‘álle plastic huishoudelijke verpakkingen’. Denk aan slazakjes, champignonbakjes of de folies rond een multipack water en melk. Hierdoor zal elke inwoner gemiddeld 7 à 8 kilogram pmd-afval méér aanbieden dan ­vroeger. In september 2019 vatte Indaver de bouw aan van een volledig nieuwe installatie. Die was nodig om die grotere hoeveelheden pmd-afval te kunnen verwerken tot veertien zuivere ­materiaalstromen. De nieuwe installatie is driemaal zo groot als de vorige en zal de volgende negen jaar 60.000 ton pmd-afval per jaar verwerken, afkomstig van zo’n 3 miljoen inwoners. De capaciteit kan nog verruimd worden indien nodig.

Krappe timing

Bij de introductie van de nieuwe blauwe zak, in 2019, lanceerde Fost Plus projectoproepen voor vijf nieuwe, hoogtechnologische sorteercentra om het bijkomende pmd, zo’n 90.000 ton per jaar extra, te verwerken. De installatie van Indaver is de eerste die nu is opgestart en kan proefdraaien. Tussen december en eind februari wordt elk van de machines minutieus afgesteld om de bijzonder hoge zuiverheidsgraad die Fost Plus vooropstelt te behalen. De timing tussen de start van de bouwwerken en het proefdraaien was bijzonder krap. Zelfs in de moeilijke coronatijden met lokale lockdowns is Indaver er toch in geslaagd om de klus te klaren binnen de zeer krappe timing. Met deze bouw gaat een investering gepaard van zo’n 35 miljoen euro. “Producenten in de circulaire ­economie willen grondstoffen hergebruiken op voorwaarde dat ze net zo goed en veilig zijn als het originele materiaal. Wij maken dit mogelijk en willen gangmaker zijn voor de sector”, zegt Indaver CEO Paul De Bruycker. In deze nieuwe installatie creëren wij waarde uit het verpakkingsafval dat ons wordt aangeboden en beschermen we de materialenkringloop tegen verontreiniging. Zo maken we de noodzakelijke omschakeling van een lineaire naar een circulaire economie. Deze moderne, hoogtechnologische installatie past perfect in ons verwerkingsportfolio om dat waar te maken.” 

Recyclage in eigen land

De uitgesorteerde fracties vertrekken daarna voor recyclage, in België en de buurlanden. Vandaag wordt al 75% van het huishoudelijk verpakkings­afval dat Fost Plus inzamelt, in België gerecycleerd. Met de aankondiging van de toewijzing van drie nieuwe recyclagecontracten op eigen bodem, zal dat cijfer over de komende jaren nog verder stijgen. “Goed recycleren begint bij goed sorteren”, zegt Patrick Laevers, managing director bij Fost Plus. “Dankzij een uniform inzamelsysteem met uniforme sorteerboodschap voor de burgers, maken we dit voor de burger zo makkelijk mogelijk. Zo kunnen zij een concrete bijdrage leveren aan de creatie van een circulaire verpakkingseconomie. De opening van dit nieuwe sorteercentrum is het bewijs van ons performante ecosysteem. De nieuwe technologieën die geïntegreerd worden, laten ons ook toe om vooruit te blikken naar de verpakkingsmix van morgen. Dit is een mooie realisatie en we zijn er trots op hier deel van uit te maken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details