NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
“Een microbe waar je niet meer van af raakt”
“Je moet continu blijven bijleren om te weten welke producten je van je grondstoffen kan maken en wat er daarvoor nodig is.”

“Een microbe waar je niet meer van af raakt”

De recyclagesector wordt nog te veel gezien als een mannenwereld. Niks is minder waar. Meer en meer vrouwen vinden een job en een plaats in de wereld van afvalinzameling en -verwerking. En we stellen ze graag uitgebreid aan u voor. In elke editie laten we een vrouw uit de sector aan het woord over haar job en wat die precies zo fijn maakt. Deze keer vertelt Julie Huntz hoe ze geboren en getogen is in de recyclage van metaal.

De recyclagesector heeft nog steeds een zeer sterk familiaal karakter. Brussels Metal Recycling (B.R.Met.) dat ontstond in 2003, is ook zo’n bedrijf waar recycleren in de genen is geslopen. Voor Julie Huntz, actief als administratief directeur in het bedrijf van haar ouders, is er dan ook niks boeienders. “Circulair denken en werken heeft eigenlijk altijd bestaan, al wordt de term pas nu breed uitgedragen. Metaal is daar een van de mooiste voorbeelden van. De geur van het materiaal, het geluid van een kraan … ik zou het raar vinden om het niet meer te ruiken en te horen. Het is als een microbe waar je niet meer van af geraakt.”

Voortdurend in beweging

BR.Met ziet elke maand ongeveer 1.000 ton ferro en non ferro metalen passeren. Genoeg werk op de plank dus voor het team dat vijftien medewerkers telt. Julie houdt zich vooral bezig met de dagelijkse operationele werking van B.R.Met. Wat haar job zo boeiend maakt? “De recyclagesector is constant in beweging. Wetgeving, technologie, producten, zelfs wat er precies als afval wordt aanzien evolueert voortdurend. Je mag daarom nooit op je lauweren rusten, als het goed gaat. Je moet altijd nadenken over hoe je het morgen nog beter kan doen. Dat maakt deze wereld zo interessant, maar het vormt tegelijk de grootste uitdaging. Je moet continu blijven bijleren om te weten welke producten je van je grondstoffen kan maken en wat er daarvoor nodig is.”

Werken aan een betere wereld

Iedereen is bij B.R. Met. welkom om mee te komen werken aan deze betere wereld. Het bedrijf wil een vaste waarde worden voor urban mining in Brussel en geeft, op initiatief van Julie, ook zelf het goede voorbeeld. “Inclusiviteit is hier geen holle slogan. Enerzijds werken we samen met maatwerkbedrijf APAM voor een deel van het ontmantelen van de AEEA-stroom. Anderzijds geven we ook mensen met een migratieverleden een kans. Daar komt veel administratieve rompslomp bij kijken en we proberen ze ook Frans of Nederlands aan te leren. Maar op deze manier kan je mensen uit verschillende culturele achtergronden betrekken in het ecologische en economische leven in Brussel. Daar doen we het voor.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details