NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Een gipsrecyclagecentrum, uniek in Europa
Het industriële proefproject voor de behandeling en recyclage van gips is gevestigd nabij de waterwegen aan de autonome haven van Pecq (PACO).

Een gipsrecyclagecentrum, uniek in Europa

Sinds kort heeft België er een centrum bij voor de verwerking van dit materiaal. Replic recycleert gips voor de cementindustrie. Deze primeur in Europa is gevestigd in de autonome haven van Pecq.

Niet alleen biedt recyclage een nieuw leven aan een toenemend aantal afvalstromen, tegelijkertijd zorgt het ook voor het behoud van steeds meer natuurlijke grondstoffen. Met de opening van een recyclagecentrum in de autonome haven van Pecq, kan dit nu ook voor gipsafval. Dit pilootproject is het resultaat van een publiek-privaat partnerschap dat Ipalle, SUEZ en Dufour/Cogetrina verenigt. Hier zal het gipsafval worden behandeld, dat rechtstreeks naar de site wordt gebracht of wordt verzameld door elk van de drie structuren, die zich hebben verenigd in het kader van dit unieke project in Europa. Met dit innovatieve proces kunnen de verschillende componenten van het gipsafval effectief worden gescheiden om het gips te recupereren en hergebruiken. 

Om de kwaliteit van het gerecycleerde product te waarborgen, is de eerste hal specifiek gewijd aan de opslag, voorverbrijzeling en sortering van binnenkomend afval.

Waarom gips recycleren?

Jaarlijks wordt er in Wallonië ongeveer 15.000 ton gipsafval geproduceerd (35.000 ton in België), een niet te verwaarlozen hoeveelheid terug te winnen materialen. Buiten Wallonië zijn het noorden van Frankrijk en Vlaanderen ook gebieden met een hoog recuperatiepotentieel voor dit soort afval. Het gips dat tot nu toe in recyclageparken en bedrijven werd verzameld, kon niet worden gerecycleerd of energetisch worden teruggewonnen door verbranding. Het werd op een technische stortplaats van klasse 2 geborgen. Terwijl dit product echter eindeloos kan worden gerecycleerd. Het vinden van een sorteer- en recyclageoplossing voor deze afvalstroom was dus zeer belangrijk voor Ipalle en zijn partners. Het eindproduct wordt vervolgens geleverd aan cementfabrieken (als cementvertrager) en aan de gipsindustrie. Potentiële partners voor het gebruik van gerecycleerd gips hebben zich al aangemeld. Ten slotte is het gebruik van gerecycleerde materialen een sterke troef op het gebied van duurzaam bouwen. Tests uitgevoerd door het Onderzoekcentrum der Cementnijverheid (OCCN) tonen aan dat het gerecycleerde gips prestaties biedt die vergelijkbaar zijn met de prestaties van kunstmatig of natuurlijk gips (gipssteen).

Dit pilootproject is het resultaat van een publiek-privaat partnerschap dat Ipalle, SUEZ en Dufour/Cogetrina verenigt.

Het proefproject

Het industriële proefproject voor de behandeling en recyclage van gips is gevestigd nabij de waterwegen aan de autonome haven van Pecq (PACO), die de keuze van de vestiging heeft bepaald. Het bevindt zich in de bestaande hallen van de autonome haven, geëxploiteerd door het bedrijf Dufour/­Cogetrina. Om de kwaliteit van het gerecycleerde product te waarborgen, is de eerste hal ­specifiek gewijd aan de opslag, voorverbrijzeling en sortering van binnen­komend afval. Materialen zoals schroot of papier worden verwijderd voor afzonderlijke recyclage. De tweede hal dient als opslagruimte voor het afgewerkte product. De bouw van de installatie werd gedeeltelijk gefinancierd door het Waalse Gewest, en de drie partnerbedrijven investeerden twee miljoen euro. De installatie moet op termijn 10.000 ton gips per jaar behandelen. Op de site werden ook drie banen gecreëerd. Door deze fractie van het afval terug te winnen bij lokale cementfabrikanten, draagt deze installatie bij aan het territoriumproject Wapi 2040 en past ze perfect in de circulaire economie.

Oorsprong van het project

Naar aanleiding van de oproep tot projecten, gelanceerd in 2015 door de Greenwin concurrentiecluster (Waalse concurrentiecluster en innovatieversneller in milieutechnologieën), ontstond Replic. Het was het resultaat van een publiek-privaat partnerschap dat de intercommunale Ipalle en de bedrijven Dufour en SUEZ samenbrengt. Ook andere organisaties namen deel aan het avontuur: het Centre Terre et Pierre en het Onderzoekcentrum der Cementnijverheid (OCCN) voor de onderzoekscomponent, en Euremi voor de industriële uitrusting.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?