NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Een bedrijf met meer ervaring 

            in
             
            mobiel wegen
             bestaat niet’

‘Een bedrijf met meer ervaring 
 in mobiel wegen bestaat niet’

Het altijd exact weten wat iets weegt is misschien wel het allerbelangrijkste binnen de sloop- en recyclingbranche. Kleine verschillen kunnen grote gevolgen hebben in een markt waar de marges dun zijn en de volumes hoog. Welvaarts Weegsystemen is dé expert op het gebied van mobiel wegen. Het bedrijf uit Den Bosch levert niet alleen geijkte mobiele weegsystemen. Het zorgt ook voor de opbouw, het onderhoud en de service. En de Bosschenaren zorgen er voor dat weeginstallaties zelfs op locatie gekalibreerd en geijkt kunnen worden.

Welvaarts Weegsystemen werd in 1978 opgericht door Wim Welvaarts. Hij bestierde toen nog een kalvermesterij en daarbij was het essentieel dat hij wist hoeveel de kalveren wogen. Welvaarts bedacht daarop een zogenoemde ‘veeweger’, een compacte rijdende kar met hoge zijkanten en een voor- en achterkant die open en gesloten konden worden. De bedoeling was dat een dier door de kar kon lopen en dat direct het gewicht zichtbaar werd zonder dat de boer hier veel tijd en energie mee kwijt was. Dit was de basis van mobiel wegen, wat later de kern van Welvaarts B.V. werd.

Na enkele jaren verschillende oplossingen te hebben bedacht voor de dierhouderij waarbij gewichtsbepaling centraal stond, bleken er andere sectoren te zijn waar mobiel wegen interessant zou kunnen zijn. Dit begon met een mobiele weegbrug waar voertuigen geheel of gedeeltelijk gewogen konden worden. Maar mobiel wegen wordt pas echt ‘mobiel’ als er onderweg gewogen kan worden, zonder dat er tijd verloren gaat aan het verrichten van de weging.

Geijkte mobiele weegbruggen zijn uitermate geschikt voor kortstondige behoefte aan extra weegcapaciteit, zoals bij dit asfalt depot in Utrecht.

In 1991 werd het eerste ‘afzet-container-weegsysteem’ uitgeleverd. Tijdens het afzetten van de container werd een automatische weging verricht door de chauffeur zonder dat hem dit extra tijd kostte. Deze weging werd opgeslagen in een kleine computer en eventueel uitgeprint in de cabine van de trekker.

Het bedrijf van Welvaarts is sindsdien uitgegroeid tot dé expert op het gebied van mobiel wegen. Hein Jacobs, verantwoordelijk voor de sales en marketing bij Welvaarts Weegsystemen: “We produceren tegenwoordig kraakpers totaalweegsystemen, weegsystemen voor afzetcontainers, beladingsweegsystemen, mobiele weegbruggen en tank-, kraan- en laadklepweegsystemen. Maar we leveren net zo makkelijk volledig op maat gemaakte systemen.”

In eigen huis

Welvaarts ontwikkelt en produceert alles geheel in eigen huis Jacobs: “ Zowel de elektronica en software, als de technische opbouw van de weegsystemen wordt door onze eigen mensen gemaakt. Doordat beide specialismen nauw samenwerken en verbonden zijn ontstaan unieke innovaties. Ons team bestaat uit 30 personen, waarvan het merendeel een achtergrond heeft in de werktuigbouw en dagelijks te vinden is in de werkplaats. Zij zorgen ervoor dat de weegsystemen opgebouwd, geijkt en getest worden. Een deel van dit team is bezig met het ontwikkelen van software en kijkt vooruit naar trends en toepassingen op het gebied van mobiel wegen in de transportwereld.”

Zo leverde Welvaarts afgelopen jaar nog de techniek voor een gezamenlijke vuilniswagen die wordt gebruikt door SUEZ, Renewi en gemeente Amsterdam om bedrijfsafval in te zamelen. “Door de inzamelwagen te delen kon het aantal ritten door de drukke stad met 40% verminderd worden”, vertelt Jacobs. “Door toepassing van een Welvaarts weegsysteem kan er toch direct op eindklant-niveau onderscheid gemaakt worden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details