NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Duizendpoot in de gehele grondstoffenketen
Voor het scheiden, klasseren en ontwateren van materialen maakt IFE speciale zeefmachines. Ze zijn geschikt voor vrijwel elke toepassing, van grof, moeilijk te zeven materiaal tot medium en fijn materiaal.

Duizendpoot in de gehele grondstoffenketen

“Zoveel mogelijk verspilling tegengaan”

Er zijn maar weinig bedrijfssectoren waar TBK Group niet komt. Van staalfabrieken, kolen op- en overslag, zand- en grindbedrijven, kunstmestfabrieken tot banketbakkers, TBK monteurs draaien er hun hand niet voor om. Het 65 jaar oude bedrijf is dan ook actief op drie verschillende vlakken: het transporteren, zeven en scheiden van allerlei materiaal, stofbestrijding en niet onbelangrijk: het tegengaan van verspilling. Zo ook in de recyclagebranche. Directeur/aandeelhouder Wijnand van de Vendel doet uit de doeken op welke manier TBK Group van meerwaarde kan zijn voor de recyclagebranche.

“Vervuiling en verspilling zijn voor recyclage­bedrijven belangrijke onderwerpen”, stelt Van de Vendel. “Want bij een beetje afvalverwerker loopt een op het oog verwaarloosbaar percentage aan verspilling al gauw op in tonnen aan misgelopen inkomsten. Dat wil je dus voorkomen.” 

Vervuiling minimaliseren

Binnen TBK Group is dat de verantwoordelijkheid van de divisie Spilling Control. Die levert oplossingen voor het minimaliseren van vervuiling van transportbanden. “En dat doen we voor onder andere vuilververbrandingsbedrijven tot kolen op- en overslagbedrijven”, legt Van de Vendel uit. “Vervuiling van transportbanden zorgt namelijk voor extra slijtage aan componenten van de machines en transportsystemen. Wat kan leiden tot scheefloop. En niet te vergeten productverlies.” Van de Vendel vult aan: “In sommige steden wordt huisvuil nog steeds niet gescheiden ingezameld, waardoor er veel organische natte fractie in het afval zit. Dat plakt allemaal, en is eigenlijk verschrikkelijke troep. En dat verstoort het recyclageproces bij afvalverwerkers. Er wordt weliswaar geprobeerd om die fractie af te zeven, maar dat lukt nog niet altijd even goed. Dus is het zaak om die natte fractie op een andere plek af te vangen, zodat het niet in de productstroom blijft zitten. In feite is onze oplossing daarmee een onderdeel van het scheidingsproces geworden.” 

De Aeroselector is een innovatieve compostverwerkingsoplossing waarmee moeiteloos aan de meest recente wet- en regelgeving kan worden voldaan.

Verkleuring

Een andere reden om transportbanden bij recyclage­bedrijven goed schoon te houden is dat een vieze band het scheidingsproces kan verstoren. Van de Vendel. “Wanneer een transportband niet goed schoongehouden wordt, kan er verkleuring van de band optreden. In plaats van zwart kleurt de band door de vervuiling grijs. Dat kan er voor zorgen dat een afvalscheider – die immers met lasers werkt – minder goed functioneert. Wij horen regelmatig dat medewerkers van een technische dienst soms wel twee uur per dag met een bezem in de hand staan om de vloer schoon te houden. Dat is niet nodig.” Iedereen bij TBK is technisch onderlegd. De monteurs natuurlijk, maar ook de vertegenwoordigers en de directie. Van de Vendel: “Ook ik steek nog graag de handen uit de mouwen en als het moet sta ik ook gewoon bij klanten aan machines te sleutelen. Op die manier proberen we een gestructureerd, kwalitatief hoogstaand maar ook informeel bedrijf te zijn, dat zijn klanten en de behoeftes van die klanten kent.”   

Aeroselector

IFE Benelux – onderdeel van de TBK Group – levert een bijzondere machine. De Aeroselector is ontworpen door IFE Aufbereitungstechnik GmbH, een toonaangevende en wereldwijd opererende fabrikant van trilgoten, zeefmachines, magneetscheiders en recyclagemachines. Het is een innovatieve compostverwerkingsoplossing waarmee moeiteloos aan de meest recente wet- en regelgeving kan worden voldaan. “De regels rondom compost zijn in Nederland de afgelopen tijd weer aangescherpt”, legt Van de Vendel uit. “Vroeger mocht daar nog wel iets vervuiling in zitten, maar nu zijn de BRL-normen gehalveerd. Met de Aeroselector spelen we daar op in. Die machine is flink verbeterd en zorgt voor een schoon eindproduct, waarna de fijnreining van de 0-10 fractie eenvoudig kan plaats­vinden middels de IFE hardedelen­scheider.” De Aeroselector is bovendien uit te breiden met een hardedelen­scheider voor de 0-10 fractie om aan de BRL-norm te kunnen voldoen, een cycloon en filterinstallatie, en een bunker met voedertrilgoot.   

De gehele keten
TBK Group kent naast Spillage Control nog drie bedrijfsonderdelen: IFE Benelux, DCP Benelux en TBK Services. Met die vier divisies bestrijkt het bedrijf uit Renswoude praktisch de gehele grondstoffenketen. IFE Benelux is sinds 1996 exclusief dealer voor de Benelux van IFE Aufbereitungstechnik, een toon­aangevende en wereldwijd opererende fabrikant van trilgoten, zeef­machines, magneet­scheiders en recyclage­machines. IFE Benelux levert niet alleen de machines die een klant naar aanleiding van een zelfbedachte lay-out nodig heeft, maar denkt ook mee over de meest geschikte lay-out van een verwerker. Van de Vendel: “In feite kunnen we een volledige scheidingsinstallatie ontwerpen, maken en leveren met onderdelen die allemaal uit dezelfde Oostenrijkse fabriek komen.” Maar IFE Benelux draait zijn hand ook niet om voor het volledig custom made bouwen van machines. “In nauw overleg met de fabriek in Oostenrijk kunnen we zo betrekkelijk snel en echt niet voor de hoogste prijs helemaal op maat gemaakte oplossingen bieden.” DCP Benelux is het bedrijfsonderdeel van de TBK Groep dat oplossingen maakt voor het beheersen en minimaliseren van stofemissie. “Maar niet vaak voor de recyclage”, zegt Van de Vendel. “Daar zijn onze oplossingen eigenlijk te duur voor.” Het bedrijfsonderdeel TBK Services verzorgt de engineering, het ontwerp, de plaatsing en het onderhoud van alle systemen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details